Büyük sermaye neden 'kapatılsın' diyor? | " /> Büyük sermaye neden 'kapatılsın' diyor? | "/>

En Sıcak Konular

Büyük sermaye neden 'kapatılsın' diyor?

22 Temmuz 2008 17:33 tsi
Büyük sermaye neden 'kapatılsın' diyor? “Hükümet KOBİ'lere büyük destek verdi, bu da uluslararası şirketleri rahatsız etti; büyük firmalar bu yüzden kapatılmasını istedi…” Bu sözler Belçikalı Balta Orient'in Türkiye Genel Müdürü'ne ait. AK Parti KOBİ'leri desteklediği için

Türkiye’deki siyasi çatışmanın aslında yerli ve uluslararası büyük sermayeler arasında cereyan eden çatışmanın bir uzantısı olduğunu dile getiren pek çok stratejist ve siyaset bilimci oldu.

Bugün Anadolu Ajansı’nda çıkan bir haber bu tezi haklı çıkarır nitelikteydi.

Zira Zaman gazetesinde de yer verilen bu haberde, Avrupa'nın en büyük halı üreticisi, Belçikalı Balta Orient'in Türkiye Genel Müdürü Christopher Vanderbauwhede şöyle bir beyanda bulunuyordu:

“Hükümet son dönemde KOBİ'lere büyük destek verdi, bu da bazı uluslararası şirketleri rahatsız etti; büyük firmalar bu yüzden iktidar partisinin kapatılmasını istedi…”

Vanderbauwhede devam ediyor:

“Ben 1998'de geldiğimde Türkiye'de bir televizyon, Avrupa'dakinden 3 kat daha pahalıydı. Çünkü kapalı bir piyasa vardı ve insanlar gerçek fiyatları bilmiyordu.”

Gerçekten böyle bir şey olabilir mi? Yani büyük ölçekli yerli sermayemiz bu kadar bencilce davranıyor, bütün hesaplarını memleket menfaatleri pahasına bu uğurda yapıyor olabilir mi?.. Zaman gazetesinin ekonomi yazarlarından İbrahim Öztürk’le konuştuk.  


Bazı büyük şirketlerin, KOBİ’leri desteklediği için AK Parti’nin kapanmasını istediklerine katılıyor musunuz?

Büyük sermayenin tekelleri kırılmaya başladı. Bu zamana kadar yapılan özelleştirmeler büyük sermayeleri tatmin etti fakat onlar bu noktadan sonra bu hususta daha fazla ileri gidilmesini tasvip etmiyorlar. Zira özelleştirmelerin devam etmesi, kendilerinin rekabete açılmaları anlamına geliyor.

Hükümet pek çok sektörün önünü açtı.. Bu zamana kadar biz de hükümetin bilhassa KOBİ’lere odaklanmalısının lüzumuna işaret ediyorduk. Son altı aydır hükümet de bu minvalde bir çabanın içine girdi..

Aslına bakarsanız bu hususta yeterli bir çalışma da yapamadı hükümet. Yine de yerli büyük sermayeler rahatsız oldular…

Yerli büyük sermayeden anti-demokratik yapılara destek verenler var mı?

Dünya çok büyük bir ekonomik kriz yaşarken Türkiye bu durumdan neredeyse hiç etkilenmedi. Fakat buna rağmen yerli büyük sanayiciler hükümetin yaptığı bütün ekonomik düzenlemeleri görmezden gelmeye hatta yalanlamaya çalıştılar… Rakamlar ortada olduğu için hiçbirisi tutmadı ve şimdi kendileri de ne yapacaklarını şaşırmış haldeler.

Şu ana kadar yapılan demokratikleşmeye yönelik bütün icraatları (özelleştirme de dahil olmak üzere) yeterli görüyorlar ve kendi çıkarlarının muhafazası için daha fazla ileri gidilmesini arzu etmiyorlar. Bu anlamda anti-demokratik yapıları destekliyorlar diyebiliriz.

Diğer taraftan uluslar arası sermayeyle büyük yerli sermaye arasında bir çatışma olduğunu düşünüyor musunuz?

Evet, bu da benim yazılarımda üzerinde durduğum meselelerden bir tanesi. Büyük yerli sermayeyle yabancı sermaye arasında bir gerilim var. Daha ziyade özelleştirmelerin devam etmesi ve rekabetin tesis edilmesi noktasında cereyan ediyor…

Yabancı sermaye Anadolu’daki KOBİ’lere destek veriyor; yani yerli sermayeyle olan çatışmasını Anadolu’daki KOBİ’leri tabir-i caizse cepheye sürmek suretiyle gerçekleştirmeye çalışıyor. Böyle de bir durum var..

www.iyibilgi.com özel Erkam Can 



Bu haber 1,730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,352 µs