En Sıcak Konular

Bu adamı tanıdınız mı?

22 Temmuz 2008 12:05 tsi
Bu adamı tanıdınız mı? Bosna savaşı sırasında Müslüman ve Hırvatlara yönelik katliamların başsorumlularından Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç'in yakalanış öyküsü oldukça ilginç. Daha ilginç olanı Karadziç'in ekranlara yansıyan son görüntüsü ve saklanırken yaptığı meslekler

 yakalandı. 13 yıldır aranan Karaciç, Sırbistan'da düzenlenen operasyonla ele geçirildi.

Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç'in bürosu, Karadziç'in tutuklandığını bildirdi.
 
Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra işlenmiş en büyük savaş suçlarının elebaşısı olarak görülen Karadziç, eski Yugoslavya'daki savaş suçlularını yargılamak amacıyla kurulan özel savaş suçları mahkemesindeki yargıçların önüne çıkarılacak.

Doktorluk yapmış
 
Radovan Karadziç'in saklandığı yıllar boyunca doktorluk yaparak yaşamını sürdürdüğü bildirildi.

Sırp hükümet yetkilisi Rasim Lyayiç, psikiyatrist Karadziç'in sahte kimlikle alternatif tıp dalında hizmet veren bir klinikte doktor olarak para kazandığını bildirdi.
 

Yetkili, tanınmamak için saçlarını uzatan, sakal bırakan ve gözlük takan Karadziç'in bu sayede özgürce dolaşabildiğini de belirtti.

Lyayiç ve savaş suçları savcısı Vladimir Vukceviç, gazetecilere Karadziç'in son haliyle çekilmiş bir fotoğrafını da gösterdi.

Savcı, fotoğrafta beyazlamış saçları ve sakalıyla görülen Karadziç'in, Lahey'deki BM savaş suçları mahkemesine teslim edilmesinin istendiğini kaydetti.

Yetkililer, diğer 2 kaçak savaş suçlusunun yakalanması çabalarını tehlikeye sokabileceği gerekçesiyle Karaciç hakkında ayrıntılı bilgi vermeyi reddetti.

Belediye otobüsünde yakalandı
 
Radovan Karadziç'in cuma sabahı Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bir belediye otobüsünde yakalandığı açıklandı.

Başta 8 bin Bosnalı yetişkin ve erkek çocuğun öldürüldüğü Srebrenitsa katliamı olmak üzere Bosna'da on binlerce kişinin öldüğü şiddet olaylarını organize etmekle suçlanan Karadziç, eski Yugoslavya Federasyonu'nda işlenen savaş suçlarını yargılamak için kurulan BM'ye bağlı uluslararası savaş suçları mahkemesinin en çok arananlar listesinin de başında bulunuyordu.

Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, savaş suçları mahkemesinin cehennemden sahneler ve insanlık tarihinin en karanlık sayfalarının yazılmasının mimarı olarak gösterdiği Karadziç'in dün akşam tutuklandığını açıkladı.

Sırbistanlı bir polis kaynağı, Karadziç'in yabancı bir istihbarat servisinin verdiği bilginin ardından saklandığı evde haftalarca izlendikten sonra Belgrad'ın bir banliyösünde yakalandığını söyledi.

Karadziç'in avukatı Sveta Vuyaciç de müvekkilinin cuma günü 09.30'da bir belediye otobüsünde yakalandığını, mahkemeye çıkarıldığı düne kadar gözaltında tutulduğunu ifade etti.

Soruşturma yargıcı Milan Dilpariç ise bu sabah yaptığı açıklamada, Karadziç'i sorguladığını belirterek, bunun, Karadziç'e yönelik suçlamaların kendisine bildirilmesi, Lahey'deki uluslararası savaş suçları mahkemesine teslim edilmesiyle ilgili alınacak herhangi bir karara itiraz etmesi için kendisine üç gün verilmesinin, yasal sürecin ilk aşaması olduğunu hatırlattı.

Sırbistan jandarmasının ağır silahlı özel birlikleri Belgrad'daki savaş suçları mahkemesinin etrafında geniş güvenlik önlemleri alırken, mahkemenin önünde bekleyen Karadziç'in kardeşi Luka Karadziç kardeşinin teslim olmadığını, bunun onun tarzı olmadığını söyledi.
 
Karadziç yanlıları: "Vatan haini Tadiç"

Mahkeme binası yakınlarında toplanan Karadziç yanlısı onlarca kişi "Kahraman Karadziç" ve "Vatan haini Tadiç" sloganları atarken, mahkeme binası önünde bekleyen gazetecilere saldıran bazı kişiler ise tutuklandı.

Belgrad'ın merkezinde bazı noktalara güvenlik güçleri yerleştirilirken, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra saldırıya uğrayan Amerikan Büyükelçiliği önünde de geniş güvenlik önlemleri alındı.
 
Psikiyatrist ve şair olan ancak daha sonra Bosnalı Sırp milliyetçilerinin kervanına katılan Karadziç, uluslararası mahkeme tarafından 1995 yılında çeşitli fiillerden suçlanmıştı.
 
Sırbistan, Karadziç'in yakalanmaması nedeniyle yıllardır AB'nin yoğun baskısı altındaydı. Karadziç'in en büyük suç ortağı ve Bosnalı Sırp milislerin komutanı Ratko Mladiç ise en son 2005 yılında Belgrad'da görülmüş, ondan sonra izine rastlanmamıştı.

Karadziç ve Mladiç'in milliyetçi Sırp güvenlik güçleri tarafından korunduğu ileri sürülürken, geçen ay iktidara gelen Batı yanlısı hükümet, savaş suçlularını tutuklamakla görevli gizli polis şefini görevden uzaklaştırmıştı.
 
Sırp insan hakları eylemcisi Natasa Kandiç, hükümetin bu adımının Karadziç'in yakalanmasını sağladığını kaydetti.

Radovan Karadziç kimdir?
 
Eski Yugoslavya'da şimdi Karadağ topraklarında kalan Savnik bölgesinde doğan Karadziç, 1990'da Bosna-Hersek'te Sırbistan Demokrat Partisi'nin kurucu üyeleri arasındaydı.
 
Karadziç iki yıl sonra BM tarafından bağımsız devlet olarak tanınan Bosna'daki Sırp cumhuriyetinin başkanlık konseyinin üç üyesinden biri oldu. Karadziç aynı yıl Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin tek başkanı oldu ve 1996 yılına kadar silahlı kuvvetler başkomutanı ve devlet başkanı olarak görevlerini sürdürdü.

Karadziç'in hayatı 1992'de başlayan Bosna Savaşı'nın 1995 yılının sonunda bitmesiyle değişti. 250 binden fazla insanın öldüğünün tahmin edildiği ve 1.8 milyon kişinin evlerinden sürüldüğü Bosna Savaşı'nın bitmesinden sonra uluslararası savaş suçları mahkemesi Bosnalı Müslümanlar ve Hırvatlara karşı savaş suçu işlediği gerekçesiyle Karadziç'i resmen suçladı.

Suçlamanın ardından kayıplara karışan Karadziç'in bazen Sırp Ortodoks kilisesi manastırlarında, bazen Bosna'nın doğusunda dağlık bölgelerdeki mağaralarda saklandığı iddia edildi.
 
Bazı gazeteler, Karadziç'in bazen rahip kılığına girdiğini yazarken, bazıları da kadın peruğu takarak dolaştığını bildirdi.

Karadziç, BM'nin en son 2000 yılının mayıs ayında güncellediği iddianameye göre, 1992-1996 yılları arasında soykırım, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemek gibi birçok ithamın aralarında bulunduğu 15 suçtan yargılanacak.
 
Davanın karmaşıklığı nedeniyle Karadziç'in savaş suçları mahkemesine çıkmasının aylar alabileceği bildiriliyor.

Başsavcı: "Çok önemli bir gün"

Eski Yugoslavya'daki savaş suçlularını yargılamak amacıyla Hollanda'nın Lahey kentinde oluşturulan uluslararası savaş suçları mahkemesinde başsavcılık görevini yürüten Serge Brammertz de, Karadziç'in tutuklanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
 
Brammertz, "Savcı Bürosu adına, Sırp yetkilileri, özellikle de Sırbistan'daki Ulusal Güvenlik Konseyi'ne bağlı olarak çalışan, kaçakların izini sürmekle görevli Sırbistan Harekat Timi ve Savaş Suçları Savcılık Bürosu'nu kutluyorum. Bu, on yıldan daha uzun bir süreden beri bu tutuklanmayı bekleyen savaş suçları kurbanları için çok önemli bir gün" dedi.
 
Brammertz, "Bu aynı zamanda uluslararası adalet için de önemli bir gün. Çünkü bu hiç kimsenin kanunun pençesinden kaçamayacağını ve eninde sonunda tüm kaçakların adalet önüne çıkarılacağını açıkça gösteriyor" ifadelerini kullandı.

CNNTurk



Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,506 µs