En Sıcak Konular

Rektörleri bu dosyalar yaktı

22 Temmuz 2008 13:45 tsi
Rektörleri bu dosyalar yaktı
YÖK Genel Kurulu, Yusuf Ziya Özcan başkanlığında dün 21 üniversitenin rektör adaylarını belirlemek için bir araya geldi. Toplantıda üç rektörün ismi, gizli oylamayla Köşk'e gönderilecek isimler arasından çıkarıldı. Bu üç isim için YÖK'te çok önemli dos

YÖK Genel Kurulu, 21 üniversitenin rektör adaylarını belirlemek için girdiği toplantıda üç aday tırpanlandı. YÖK'ün tırpanladığı ilk isim Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç! Üst üstü iki kez rektörlük yaptığı için aday gösterilemeyen ve bu nedenle eşini aday göstererek en yüksek oyu almasını sağladığı iddia edilen Canoruç hakkında bugüne kadar iki önemli soruşturma açılmıştı.

Danıştay yargılansın dedi!
Dicle Üniversitesi Rektörü Fikri Canoruç ile ilgili ilk iddia lojman yapımlarında yaşandı. Rektör hakkında arazi karşılığı lojman yapımı ihalesinde mevzuata aykırı olarak kum çıkarılmasına izin verdikleri ve özel şirket yararına haksız çıkar sağladıkları öne sürülerek ihbarda bulunuldu. İhbarı değerlendiren Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyayı Yükseköğretim Kurulu'na gönderdi. Kurulun men-i muhakeme kararı sonrası dava dosyası Danıştay'a gitti. Danıştay, Rektör Çanoruç'un ilgili mevzuat hükümlerine aykırı olarak üniversite arazisinden kum alınmasına izin verildiği belirterek, işletilmesi il özel idaresine ait malzemenin özel bir şirketin menfaatine kullandırılması suretiyle kamu zararına sebebiyet verildiğinin anlaşıldığı gerekçesiyle dava açılmasına karar verdi.

Üniversite hanedanlık mı?
YÖK Genel Kurulu'nun aday listesine koymadığı bir diğer isim ise iki dönemdir yürüttüğü Uludağ Üniversitesi (UÜ) rektörlük görevi Ağustos ayında sona erecek olan Mustafa Yurtkuran'ın eşi Prof. Dr. Merih Yurtkuran oldu. Merih Yurtkuran'da Dicle Üniversitesi'nde olduğu gibi eş desteğiyle seçilen rektör adayları arasındaydı. Özellikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yönelik sert eleştirileriyle tanınan ve bazı mahkeme kararlarının uygulamamakla suçlandığı iddia edilen Yurtkuran'ın eşini aday göstermesi, diğer adaylar tarafından sert bir dille eleştirilmişti.

Gazi'de işler arapsaçı!
YÖK'ün aday listesine koymadığı bir diğer isim ise Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç! Düşük oy almasına rağmen Sezer tarafından 2004 yılında Rektör atanan Prof. Dr. Yamaç konusunda, üniversite arazi üzerinde haksız uygulamalar yaptığı ve mahkeme kararlarını uygulamadığı konusunda çeşitli iddialar bulunuyordu. 

Keyfi uygulamalara göz yumdu!
Prof. Dr. Kadri Yamaç'a yönelik en ciddi eleştiriler 2005 yılının sonbaharında yaşandı. Aralarında Prof. Dr. Mehmet Küçükkurt, Prof. Dr. Nurettin Güz, Yrd. Doç. Cengiz Anık gibi isimlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda öğretim üyesi, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kormaz Alemdar ve Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'ı demokratik davranmamakla suçlamış ve kadrolaştıkları iddia edilmişti. Seçimlerde Yamaç'ın yüksek oy almasının üç yıl önce gündeme getirilen kadrolaşma iddialarını doğrulandığı; ancak Sezer'in herhangi bir işlem başlatmadığı Rektör Yamaç için hukuksuzluğu göz yumduğu da iddiaları da YÖK'e giden dosyalar arasında.Öte yandan Prof. Alemdar, mahkeme kararlarını uygulamamak ve sınav evrakında sahteçilik yaptığı iddia edilen bir araştırma görevlisi konusunda ise herhangi bir yasal işlem yapmamakla suçlanmıştı.

İnternethaber



Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,104 µs