iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Aslında ikisinin de ödü patlıyor!

22 Temmuz 2008 13:35 tsi
Aslında ikisinin de ödü patlıyor!
Küresel konjonktürün, bölgesel menfaatlerin ve iki ülkenin iç politik dengelerinin sürüklerdiği bu sürece rağmen, aslında hem İran hem de ABD savaştan korkuyor. iyibilgi Ankara

Çünkü ABD açısından bakıldığında, İran’ın tıpkı Irak gibi işgali mümkün gözükmüyor. Bunu yapacak enerjisi, parası ve hatta askeri olmadığı gibi, Amerikan halkını da arkasında bulamayacak.

Hele yeni bir iktidar beklenirken, onu da işin içine sürükleyecek böylesi bir adımın atılması hayli zor. Öte yandan ABD zaten bir işgal hiç düşünmedi. Ama İran’ı en azında 10 yıl geriye atacak bir yıkımın, “uzaktan” sağlanmasına gücünün yeteceğini görüyor.

Bunun olası sonuçları ise ABD’yi korkutan nedenleri gösteriyor. Çünkü ilk bombanın atıldığı andan itibaren başta Irak olmak üzere Ortadoğu’nun bir çok bölgesinde İran eylemleri, hatta özellikle komşularına yönelik (Basra ülkeleri) saldıralar başlayabilir.

Bu kontrolsüz bir süreç olacağından nasıl sonuçlanabileceği de Washington tarafından eksiksiz kestirilemiyor. İran açısından ise durum biraz daha berrak. Uçaklar ve füzelerle uğranılacak bir saldırının ülkelerini hayli yıpratacağının farkındalar.

Keza, böylesi bir durum ülkenin çeşitli yörelirende hükümet karşıtı girişimleri de başlatabilir. Ama Tahran’ın bu manada en büyük korkusu, ağır bir saldırıya uğraması halinde önüne gelecek faturayı karşılayabilecek ekonimik güçte olmaması.

Halkının bir savaş halinde hızla birlik olacağını görüyor ama tüm petrol gelirlerine rağmen şu anda bile büyük ekonomik zorluklar çeken ülkenin bir de saldırıya uğraması durumunda işin içinden çıkılmasının (böyle bir halde takiben gelecek daha sıkı bir ambargo da düşünüldüğünde) hayli üzücü olduğunun farkında.



Bu haber 877 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,158 µs