En Sıcak Konular

Bu konuşmayı not edin: Tarihi mesajlar

22 Temmuz 2008 12:53 tsi
Bu konuşmayı not edin: Tarihi mesajlar Başbakan Erdoğan 22 Temmuz’da yaptığı açıklamalara atıfla tarihi bir konuşma yaptı. Konuşma Türkiye’yi içinde bulunduğu gergin atmosferden çıkaracak önemli ipuçlarıyla dolu. İyibilgi uyarıyor: Bu konuşmayı not edin, Türkiye bu konuşmayla yeni

Türkiye’nin gergin bir ipin üzerinde yürüdüğü, belirsizliğin ufukları kapattığı şu günlerde, tam da Anayasa mahkemesi kapatma davası ile ilgili tarihi bugün açıklayacakken Başbakan Erdoğan’ın partisinin meclis grubunda yaptığı konuşma üzerinde önemle durulmayı hak ediyor. Başbakan Erdoğan konuşmasının büyük bir bölümünü toplumsal uzlaşmaya ayırıyor ve 22 Temmuz gecesi parti genel merkezi balkonunda yaptığı ve tarihe geçen o açıklamaları anımsatıyor. Erdoğan Anayasa Mahkemesi’ne üstü kapalı bir mesaj göndererek “biz tüm kesimlerin yaşam tarzına ve inançlarına saygı duyuyoruz, politikamızı buna göre kuruyoruz. Toplum da bizim kapatılmamızı istemiyor. O halde yola devam!”

Farklı tercihlere saygı

Başbakan’ın verdiği en önemli mesaj şu: İktidarımızda hiçbir dönem ayrımcı politikalar gütmedik. “Biz herkes için demokrasi, refah ve özgürlük diyerek yola çıktık” hatırlatması yapan Erdoğan Türkiye’de farklı kesimlerin tercihlerine de saygılı olduğunun altını şu sözlerle çiziyor: Tüm vatandaşlarımızın tercihi kutsaldır, değerlidir. Biz toplumsal ihtilaflardan beslenen siyaseti benimsemedik. İçe kapanmacı yaklaşımı savunsak AB katılım sürecinde olmazdık. Türkiye bazıları farkında olmasa da geniş boyutlu değişim yaşamaktadır.

Çözülemeyecek mesele yok!

22 Temmuz’da yaptığı konuşmaya atıfla yukarıdaki sözleri tekrarlayan Erdoğan bir adım öne gidiyor. Erdoğan diyor ki Türkiye’nin çözülemeyecek meselesi yok. Erdoğan meseleleri halının altına süpüren siyaset tarzını benimsemediklerini söyledikten sonra “Türkiye'nin çözülemeyecek meselesi yok. Türkiye ağırlıklarından kurtulma gelişemez dedik, bugün de aynı şeyi söylüyoruz. Türkiye'nin bugün de çözümsüz hiçbir meselesi yoktur” diyerek önemli bir açılım yapıyor. Erdoğan’ın mesajının bugün Türkiye’de çözümün önünde bir engel olarak duranlara ve aynı zamanda Türkiye’nin gerginlikten çıkış yolu bulması için çıkış yolu arayanlara. Erdoğan “Yeter ki aynı cumhuriyet idealleri etrafında kenetlenelim, açık ve şeffaf bir demokrasiye inanalım” diyerek kendisini rejime tehdit olarak görenlere zeytin dalı uzatıyor. “bu ülke hepimizin Cumhuriyete de demokrasiye de sahip çıkalım” mesajı veren Erdoğan şu hatırlatmayla partisinin ülke bütünlüğüne katkısının altını çiziyor: Türkiye'yi bir ve bütün olarak kucaklamasaydık 22 Temmuz'da 80 vilayetten milletvekili çıkaran bir parti olamazdık.

Durmak yok yola devam

Başbakan Erdoğan’ın kapatma davasını ima ederek verdiği mesaj oldukça ilginç. Erdoğan kısa bir yolculuğa çıkmadıklarını söyledikten sonra şu ilginç cümleyi sarfediyor: “Toplumun büyük bir çoğunluğu bir düşünce üzerinde mutabakat sağlıyorsa o zaman durmak yok, yola devam.” Erdoğan’ın iması toplumun AK Parti’nin kapatılmasına karşı olduğu yönündeki anketler. Erdoğan buradan yola çıkarak Anayasa Mahkemesi’ne mesaj yolluyor: Biz tüm kesimlerin yaşam tarzını dikkate alıyoruz, toplum da bizim kapatılmamızı istemiyor.

Mehmetçiğe övgü, şehitlere rahmet

Öte yandan Erdoğan konuşmasında Mehmetçiğin kış aylarında olduğu gibi yaz aylarında da gösterdiği vefakarlık dolayısıyla teşekkür etti. Erdoğan şehitleri rahmetle anarken diğer yandan muhalefeti eleştirdi. Ancak Erdoğan’ın şu vurgusu da önemliydi: İktidarın beyaz dediğine iktidar siyah diyor. Bunun olması bizim çıkmazı gösterir. Demek ki taraflarda uzlaşmazlık var. Ama asıl birleşme tabanda olacak. Eğer halkta uzlaşma varsa mesele bitmiştir. Biz buna bakarız.

iyibilgi.com



Bu haber 2,448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,961 µs