En Sıcak Konular

Vali'den Albay Öz'e plaket

22 Temmuz 2008 12:02 tsi
Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu gerekçesiyle soruşturulacak olan Albay Ali Öz'e Vali Okutan tarafından plaket verildiği ortaya çıktı.

Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmali bulunduğu gerekçesiyle dönemin Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz hakkında soruşturma yapabilmek istenen izin Mayıs 2007'de Trabzon Valisi Nuri Okutan tarafından reddedilmişti.

Bu arada Vali Okutan ve Albay Öz'ün Trabzonda birlikte etkinliklere katıldıkları ortaya çıktı. Bugün Birgün Gazetesinin manşetten duyurduğu habere göre 14 Ağustos'ta Arsinspor etkinliğine katılan Vali Okutan Albay Öz'e plaket verdi.

 



Albay Öz komutasında görevli Astsubay Okan Şimşek ve Uzman Çavuş Veysal Şahin'in ifadeleriyle tekrar gündeme gelen soruşturma için sonunda Vali Okutan'dan izin çıktı.

HAFIZA PROBLEMİ YOK AMA HATIRLAMADI

Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen Öz, dün Bursa 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde tanık olarak ifade verdi. Yaklaşık 2 saat 15 dakika hakim Tülin Ertuğrul Özkan ve Dink ailesinin avukatlarının sorularını cevaplayan Albay, suikasttan önce kendisine gönderilen istihbaratı değerlendirmediği iddiaları karşısında, görevlilerin söylediği gibi olay öncesi kendisine bir bilgi geldiğini hatırlamadığını belirtti. "Toplantıda herhangi bir şekilde söylenmedi, konu gündeme gelmedi. Gerçekten ben hatırlamıyorum." diyen Öz, bir soru üzerine Trabzon'daki Mc- Donald's saldırısını da hatırlamadığını dile getirdi.

Avukatların "Hafıza probleminiz var mı?" sorusuna sinirlenen Öz, "Normal, sağlıklı, sporunu yapan bir insanım. İnsan beyni her şeyi hatırlamayabilir." karşılığını verdi. Olaydan önce ne Hrant Dink'i ne de gazetesini tanıdığını ifade eden Öz, çıkışta gazetecilerin sorularını ise askerî görevli olduğunu hatırlatarak cevaplamadı; "Belki emekli olunca konuşuruz, belki de kitap yazarız.'' demekle yetindi. Mahkemeye sivil kıyafetle gelen ve heyecanlı olduğu gözlenen Öz, kimlik tespiti sırasında katibenin Dink soy ismini yazamaması üzerine "Diyarbakır, İzmir, Niğde" diye kodladı.

Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmali bulunduğu gerekçesiyle yargılanan Astsubay Okan Şimşek ve Uzman Çavuş Veysal Şahin'in davasında dönemin Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz, tanık olarak ifade verdi. Duruşmaya yazlık üniformalı bir jandarma astsubay ile birlikte gelen Öz, yaklaşık bir saat mahkeme salonunda bekledi.

Albay, davanın sanıkları olan eski personellerinden Şimşek ve Şahin'in Dink'in öldürüleceği haberini kendisine bildirdiklerini hatırlamadığını söyledi. Öz, "Benim Veysal Şahin'in anlattıkları ile ilgili herhangi bir bilgim olmadı. Toplantıda herhangi bir şekilde söylediği konu gündeme gelmedi. Ben hatırlamıyorum. Öyle bir istihbari bilgi ellerine geçmiş ise zaten Veysal Şahin ve Okan Şimşek'in ne yapabileceklerini bilmeleri gerekiyor. Böyle bir konunun öğrenilmesi halinde bunun hemen kayda girmesi gerekirdi. Toplantıda gündeme getirilip getirilmemesi çok önemli değildir. Dediğim gibi gündeme getirildiğini de hatırlamıyorum. Böyle bir şey duymadım, onların yapması gereken kayda aldıktan sonra şube müdürlerine bildirmektir. Şube müdürü de bana bildirdiği takdirde ben gelen bilgiyi kontrol edip gereğinin yapılıp yapılmayacağına o zaman karar veririm." dedi.

Ali Öz ayrıca, 22 Ocak 2007'de Okan Şimşek ve Veysal Şahin'i, Coşkun İğci ile görüşmeleri için görevlendirdiğini de, görevlendirilmiş ise onayladığını da hatırlamadığını söyledi. Bir soru üzerine Albay Öz, gelen istihbaratın içeriği ile ilgilenmediğini, sadece usulüne uygun olup olmadığına bakarak imzaladığını kaydetti. Ali Öz, olay öncesine kadar Hrant Dink'i tanımadığını söyledi. Mahkeme sonunda tutanakları alırken mahkeme başkanı Özkan ile bir süre sohbet eden Öz, "Bunca yıl terörle mücadele ettim. Bu kadar yorulmadım." diye sitem etti. Hrant Dink davasının "Ali Öz'ü nasıl mahkum ederiz?" davasına dönüştüğünü iddia eden Öz, basın mensuplarının sorularına ise, "Silahlı Kuvvetler personeli olduğum müddetçe, üzerimde üniforma taşıdığım müddetçe açıklama yapmayacağım." şeklinde cevap verdi.

Sanıklar Jandarma Astsubay Başçavuş Okan Şimşek ve ve Jandarma Uzman Çavuş Veysal Şahin, Dink'in öldürüleceği istihbaratını dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'e anlattıklarını açıklamıştı. Şimşek ve Şahin, jandarma bilgi elemanı olan Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci'nin, Hayal'in Hrant Dink'i öldüreceği bilgisini kendilerine getirdiğini, kendilerinin de Albay Ali Öz'e aktardıklarını ifade etmişti.

samanyolu haber



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,573 µs