En Sıcak Konular

Hitler gölgesinde konuşma!

22 Temmuz 2008 10:19 tsi
Hitler gölgesinde konuşma! ABD’de Demokrat Parti’den başkan adayı olan Barack Obama’nın Berlin’de konuşma yapmak için Siegessaeule’yi (Zafer Sütunu) seçmesi eleştiriye neden oldu.

Bu sütunun, Almanya’nın Danimarka, Fransa ve Avusturya’ya yönelik zaferinin sembolü olduğuna işaret eden Alman siyasetçilere göre anıtı bu kadar ünlü yapan kişi ise Nazi lideri Adolf Hitler.

DEMOKRAT Parti’nin başkan adayı Barack Obama’nın Berlin’de yapacağı konuşma yılan hikayesine döndü. Angela Merkel Yönetimi’nin itirazları nedeniyle Brandenburg Kapısı’nda konuşmasına izin verilmeyen Obama, perşembe günü kentin diğer sembollerinden biri olan Siegessaeule, yani Zafer Sütunu’nda konuşma yapacak. Ancak Prusya’nın Danimarka, Fransa ve Avusturya’ya karşı zaferini sembolize eden Zafer Sütunu’nda Nazilerin izi de var. 

Almanya’da iktidardaki Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) de muhalefetteki Hür Demokratlar da konuşma mekanını eleştiriyle karşıladı. Hür Demokrat Parti’den Rainer Brüderle, "Zafer Sütunu, Adolf Hitler tarafından Reichstag’tan (Parlamento Binası) bugünkü yerine taşındı. Hitler’e göre bu sütun üstünlüğün ve Danimarka, Avusturya ve Fransa’ya karşı kazanılmış zaferlerin sembolüydü. Acaba, Obama’ya dünyada işbirliği vizyonuyla ilgili yapacağı konuşma için seçtiği mekanla ilgili tam bilgi verildi mi" diye sordu.

CDU grup başkan vekili yardımcısı Andreas Schockenhoff, "Berlin’deki Zafer Sütunu ve Büyük Yıldız, şimdi dostumuz ve müttefiğimiz olan komşularımıza yönelik zafere ithaf edilmişti. Mekan seçimini talihsiz buluyorum" dedi.

1 milyon kişi bekleniyor

Obama’nın ofisinden yapılan açıklamaya göre, ABD Başkan adayı, Zafer Sütunu’nda yapacağı konuşmada Amerikan-Alman ilişkilerinin tarihçesinden dem vuracak ve transatlantik işbirliğinin güçlendirilmesinin önemine değinecek. Dinleyicilerin Brandenburg Kapısı’ndan Zafer Sütunu’na uzanan 17 Haziran Caddesi’nde saat 16.00’dan itibaren toplanması bekleniyor. Kalabalığın 1 milyon kişiyi bulabileceği hesaplanıyor. Alman basınında Obama’nın eski ABD Başkanı John F.Kennedy gibi Brandenburg Kapısı’nda konuşma yapmak istediği iddia edilmiş, bunun üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brandenburg’un Amerikan seçim kampanyasına malzeme yapılamayacağını ima etmişti. Obama ekibine, Tempelhof Havalimanı ya da Zafer Sütunu’nda konuşma yapabileceği bildirilmişti. Sonuçta Barack Obama’nın ekibi Zafer Sütunu’nu seçti. Obama, Fransa’ya yönelik Alman zaferini sembolize eden anıtta yapacağı konuşmadan bir gün sonra Paris’i ziyaret edecek.

Kapı olmadı sütun verelim

Obama’nın, tepesinde Quadriga heykeli (ön planda) bulunan Brandenburg Kapısı’nda konuşma yapmasını Almanlar kabul etmedi. Obama kampı, alternatif olarak gösterilen Siegessaeule’ye (Zafer Sütunu) razı geldi. Aralarında bir bulvar bulunan iki yapı, perspektif oyunuyla böyle görünüyor.

Prusya zaferlerinin sembolü

Zafer Sütunu, Prusya zaferiyle sonuçlanan Danimarka Savaşı’ndan sonra 1864 ile 1873 yılları arasında Johann Heinrich Stack’in tasarımına göre inşa edildi.

8.3 metre uzunluğunda ve 35 ton ağırlığındaki metal tanrıça heykeli ise Avusturya ve Fransa zaferlerinin ardından sütuna eklendi. Friedrich Drake’nin tasarımı olan heykel, "Altın Else"yi yani Zafer Tanrıçası’nı simgeliyor.

69 metre yüksekliğindeki sütun, önceleri Reichstag’ın önündeki parkta bulunuyordu. 1938 yılında Nazi Yönetimi tarafından bugünkü yerine taşındı.

2010’da Amerikan askeri çekilecek

DEMOKRAT Parti’den başkan adayı olan Senatör Barack Obama, Afganistan’dan sonra dün geçtiği Irak’ta Başbakan Nuri el Maliki ile bir araya geldi. Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen görüşmenin ardından Irak Hükümet Sözcüsü Ali el Dabbağ, 2010 itibaren ABD askerlerinin ülkeden çekilebileceğini söyledi. Obama, Ocak ayında başkanlık koltuğuna oturması halinde 16 ay içinde ABD askerlerini Irak’tan çekmeyi vaad ediyor. Haftasonu Maliki’nin Alman Der Spiegel online’a verdiği demeçte Obama’nın çekilme takvimini desteklediği iddia edilmişti. Ancak Maliki, muhtemelen Bush Yönetimi’nin baskısının ardından, yanlış çeviriden ötürü yanlış anlaşıldığını öne sürmüştü. Maliki ile ABD Başkanı George W.Bush, geçen hafta, Amerikan askerinin Irak’tan çekilmesiyle ilgili bir takvim oluşturulması için anlaşmaya varmıştı. Bush Yönetimi, henüz asker çekmeyle ilgili bir tarih açıklamak istemiyor. 

hurriyet



Bu haber 312 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,394 µs