En Sıcak Konular

İran’a sert uyarılar!

22 Temmuz 2008 09:53 tsi
İran’a sert uyarılar! ABD Dışişleri Bakanı Rice ve Büyük Britanya Başbakanı Brown, nükleer programını askıya alması hususunda iki hafta içinde ciddi bir yanıt vermediği takdirde İran’ın bunun sonuçlarıyla yüz yüze kalacağını söylediler.

ABD ve beş ülkenin temsilcilerinin, nükleer programıyla ilgili olarak Cenevre’de üç gün önce İran’la aynı masaya oturmasının ardından dün ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Büyük Britanya Başbakanı Gordon Brown, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda İran’a sert uyarılarda bulundu. Rice, İran’ın nükleer programını askıya alması karşılığında kendisine önerilen teşvik paketine ciddi bir yanıt vermesi için 2 haftası bulunduğunu, aksi takdirde “cezalandırıcı yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını” söyledi.

Dolambaçlı monolog
Ziyaret ettiği İsrail’in parlamentosunda konuşan Brown da, nükleer programıyla ilgili olarak büyük güçlerin teklifini reddetmesi durumunda İran’ın büyük bir tecritle karşı karşıya kalacağını vurguladı.

Rice, Birleşik Arap Emirlikleri’ne giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Cenevre’deki toplantıda, İran’ın uranyum zenginleştirmeyi durdurma karşılığında önerilen teşvik paketine yanıt vermesinin beklendiğini ancak tutarlı bir cevap alınamadığını belirtti. İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili’nin konuyla alakasız “dolambaçlı monolog” yaptığını kaydeden Rice, “İranlılardan bir cevap duymayı bekliyorduk ama birçok kez olduğu gibi çıkan sonuç pek ciddi değildi” dedi. “İranlıların ciddi cevap vermesinin zamanı geldi” diyen Rice, insanların İranlıların oyalama taktiklerinden bıktığını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı, “İki hafta içinde ne yapacaklarını göreceğiz ama şimdi diplomatik sürecin yeni bir enerji kazandığını düşünüyorum. (Nükleer programı) askıya almaya karar vermezlerse o zaman Güvenlik Konseyi’ne dönmek zorunda kalacağımız bir durum olacak” diye konuştu.

Brown da İsrail meclisi Knesset’te yaptığı konuşmada, İsrail’in yanında olduklarını belirterek, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın “İsrail’i haritadan silme” tehditlerinin “tamamen nefret uyandırıcı” olduğunu ifade etti.

Kolektif yanıt
Brown, İran’ın nükleer programını askıya alması ve görüşme tekliflerini kabul etmesi ya da büyüyen tecride ve sadece bir ülkenin değil, dünyadaki tüm ülkelerin kolektif yanıtına hazır olması gerektiğini kaydetti.

İran’a yönelik olarak BM kanalıyla 3 yaptırım kararına öncülük ettiklerini söyleyen Brown, ABD ve Avrupalı ortaklarıyla İran’ın nükleer silah programını engelleme kararına da öncülük etmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin, nükleer faaliyetlerinden vazgeçmesi karşılığında İran’a mali ve diplomatik yardım teklif etmişti.

milliyet



Bu haber 469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,518 µs