En Sıcak Konular

Almanya PKK’ya ne verdi?

22 Temmuz 2008 09:21 tsi
Almanya PKK’ya ne verdi? PKK’nın 12 gün rehin tuttuğu 3 Alman dağcıyı serbest bırakması Almanya’yı karıştırdı. Basın ’Bunun karşılığında ne verildi?’ diye sorarak PKK’ya fidye ödendiği iddialarını gündeme getirdi.

PKK’nın Ağrı Dağı’nda rehin aldığı üç Alman dağcının 12 gün rehin tutulduktan sonra pazar günü serbest bırakılmasının ardından Almanya’da “Bunun karşılığında ne verildi” sorusu soruluyor. PKK, dağcıları rehin aldıktan sonra Alman hükümetinin örgüte karşı düzenlediği operasyonlara son vermesini istemiş, Alman makamlar ise şantajlara boyun eğmeyeceklerini açıklamıştı.

Merkel: Gerekeni yaptık

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, rehinelerin serbest bırakılması için fidye ödenip ödenmediği ya da politik sözler verilip verilmediği yönündeki sorulara “Rehinelerin serbest bırakılması için elimizden gelen her şeyi yaptığımızı söyleyebilirim. Ve sonunda bunu başardık. Başarıya ulaştığımıza göre bence bu konuda daha fazla söylenecek bir şey yok” yanıtını vermesi de kafaları karıştırdı. Der Spiegel dergisi Alman yetkililerin bu konudaki suskunluğunun “dikkat çekici” olduğunu belirtirken, dergiye konuşan PKK sözcüsü Ahmet Danış, Türkiye’deki iki Kürt kuruluşunun rehinelerin bırakılması için aracılık yaptığını söyledi.

Emir tepeden değil

Allgemeine Zeitung gazetesi ise emrin tepeden gelmediği yorumunu yaptı: “Olay 12 günün ardından gizlice, sessiz sedasız sona erdiyse, bu, kaçırma emrini PKK üst yönetiminin vermediğine işaret ediyor. Terör örgütünün bir bölümünün Türkiye’nin doğusunda özerkleştiği gerçeğe daha yakın geliyor. Bu da tepedeki şeflerin hiç hoşuna gitmiyor olsa gerek. Sonun iyi bitmesi kesinlikle işlerin yolunda gittiği anlamına gelmiyor. Bu olay, tatil yerini iyi seçmek gerektiğini gösteriyor.”

Türkiye bomba atacak diye çok korktuk

12 gün PKK’nın elinde kalan 3 Alman dağcı önceki gece Ağrı’daki Polisevi’nde ilk kez korkusuzca uyudu. Lars Holger Renne, Martin Georg ve Helmut Johann, “Şu anda kendimizi çok iyi hissediyoruz. Bizi bu zor durumdan kurtaranlara teşekkür etmek istiyoruz. Özellikle Türk tarafına çok teşekkür ediyoruz. En büyük korkumuz da bulunduğumuz bölgede hava harekatı yapılmasıydı. O zaman bizim hayatımız tehlikeye girebilirdi” dedi. Dağcılar dün ülkelerine döndü. 
 

Güç değil çaresizlik’

Alman basını dağcıların serbest bırakılmasını manşetlerine taşıdı:

Süddeutsche Zeitung: Türkiye’yi sadece kendisi kurtarabilir. ’Kendi Kürtleri ile’ artık gerçekten barışmalı. PKK savaşçılarının basit yandaşlarına af çıkarmak da bu hedef doğrultusunda gerekli olacaktır. Ancak karanlık yönetim kadrosunun yeri, mahkeme önüdür.
Tageszeitung: PKK kaçırma olayıyla yeniden kendini hatırlattı. Ama daha fazlasını başaramadı. PKK’nın bu kaçırma olayında gösterdiği bir şey varsa güç değil, çaresizliktir.

Frankfurter Rundschau: Kaçırma olayından PKK zayıflayarak çıktı. PKK’nın amacı gerçekten yasal zemine dönmek ve Kürt sorununda işbirliği yapmaksa şiddetten vazgeçmesi gerek. Kürt halkı içinde de kan kaybetmesine rağmen şiddetten vazgeçme gibi bir niyet görünmüyor. Çaresizlik eylemlerinin devamı gözardı edilemez.


vatan



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,630 µs