'1 numara' yok! | " /> '1 numara' yok! | "/>

En Sıcak Konular

İddianamede '1 numara' yok!

22 Temmuz 2008 08:42 tsi
İddianamede '1 numara'  yok! 'Operasyon Ergenekon' isimli kitabıyla dikkatleri üzerine çeken Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar, bu hafta içinde yeni eserini piyasaya çıkarmaya hazırlandığı kitabında '1 numara'nın izini sürüyor..

Ergenekon'un sivil kanadı deşifre oldu, iddianamede '1 numara' yok 
 
 
'Operasyon Ergenekon' isimli kitabıyla dikkatleri üzerine çeken Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar, bu hafta içinde yeni eserini piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor.  
 
 
'Operasyon Ergenekon' isimli kitabıyla dikkatleri üzerine çeken Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar, bu hafta içinde yeni eserini piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor. Serinin, Timaş Yayınları'ndan çıkan ikinci kitabının adı 'Gölge İktidar Bir Numaranın İzinde'. Çalışmasıyla ilgili ipuçları veren Tayyar, Ergenekon'un ne Agharta'ya uzandığını ne de Can Dündar'ın tanımına uyduğunu söylüyor. "Bir numara hâlâ ortaya çıkartılamadı. İddianamede bir numara yok." diyen Tayyar, soruşturmada da askerî kanadın henüz deşifre edilmediğini iddia ediyor.

Operasyonun 'derin devlet' algısıyla özdeş hale geldiğini söyleyen Şamil Tayyar, kavram geniş anlamıyla yorumlandığında Ergenekon'un İttihat ve Terakki'ye kadar uzanan ve darbe kültüründen beslenen halkalar bütünü olduğunu belirtiyor. Bugün dava konusu olan Ergenekon ise soruşturmadaki belgelere göre 1999 yılında kurulmuş. Bugünkü oluşumun Ulusalcı-Milliyetçi-Kemalist düşünce kokteyline sahip olduğu üzerinde duran Tayyar, şu bilgileri veriyor: "Kadroları 28 Şubat'taki Batı Çalışma Grubu'ndan (BÇG) farklıdır. Bir nevi, daha kapsamlı şekilde BÇG yerine ikame edilmiştir. Askerî ve sivil unsurları var. Şu anda yargı önüne çıkarılanlar, emekli paşalar dahil 'Lobi' adı verilen Ergenekon'un sivil kanadıdır. Askerî unsurlarla ilgili liste, soruşturmayı yürüten savcılar tarafından periyodik olarak, İstanbul'daki 1. Ordu Komutanlığı üzerinden Genelkurmay Askerî Savcılığı'na gönderilmiştir. Asker, Ergenekon soruşturmasıyla 29 Ağustos 2007 tarihinden itibaren resmi olarak ilgilenmekte, bilgi ve belge almaktadır."

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınanlar arasında, bir numaranın olmadığını aktaran Şamil Tayyar, böyle bir operasyon için daha üst düzey mutabakata ihtiyaç olduğu düşüncesinde. Tayyar, başta CHP olmak üzere muhalefet ve medyanın önemli bölümünün Ergenekon'un üzerine gitmemesinin temel nedenini ideolojik buluyor. Susurluk'taki tüm iddiaları sorgulayanların Ergenekon'da sınıfta kaldığını anlatan yazar, mevcut Ergenekon'un, Ulusalcı-Kemalist yapısıyla derin devletin sol yanağı olduğunu ifade ediyor.

Sol yapının ezberi bozuldu

Şamil Tayyar, "Sanat, kültür ve iletişim sektöründeki egemen tutucu sol yapı, bize şimdiye kadar derin devletle özdeşleştirilen Özel Harp, Gladyo, Rüzgar Gülü, Kontgerilla gibi kavramların içini 'ülkücü/milliyetçi' isimlerle doldurmuştu. Şimdi bu ezber bozuldu." diyor. Tayyar, adli yargılamayı etkileme riskini dikkate alarak kitabını iddianame öncesinde çıkarmayı uygun gördüğünü ifade ediyor.

Gazeteci yazar Şamil Tayyar, yazıları sebebiyle mail yoluyla tehdit mesajları aldığını anlatıyor. Tayyar, "Tehdit almak, elbette kolay kabullenilebilir bir durum değil. Ankara Emniyeti, başvurumuz üzerine yaptığı istihbarat çalışmalarından sonra koruma tahsis etti. Attığım her adımda yanımda bir polisin olması özgürlük alanımı daralttı. Ergenekon soruşturması hayatımı tamamen değiştirdi." ifadelerini kullanıyor. Şamil Tayyar hakkında, 'Operasyon Ergenekon' adlı kitabında 'soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği' ve 'adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği' iddiasıyla soruşturma açılmıştı.

Soruşturmayla, faili meçhuller de tartışmaya açıldı

Son dönemde yazdığı yazılarla şimşekleri üzerine çeken Can Dündar'ın hayal kırıklığı yaşadığını bildiren Tayyar, bunun yazarın misyonunun deşifre olmasından kaynaklandığını anlatıyor. Tayyar, "Bugünkü Ergenekon, 12 Mart Muhtırası ile tasfiye olunan 9 Mart cuntasının AK Parti iktidarında hortlamasıdır. Susurluk'la derin yapının sağ kanadı, şimdi sol kanadı kırıldı. Çeteleri ideolojik tasnife tabi tutmadan üzerine gidebilirsek, Türkiye'de tarihî arınma süreci başarıyla sonuçlanabilir." diyor. Ergenekon'la darbe senaryoları başta olmak üzere geçmişteki bazı karanlık olayların ve faili meçhul cinayetlerin tartışmaya açıldığına dikkat çeken gazeteci, bunun soruşturmanın görünmeyen gizli sonucu olduğunu bildiriyor.

 
Nergihan Çelen / Zaman



Bu haber 781 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,563 µs