Laiklik kavgası enerji yatırımcısını kaçırıyor' | " /> Laiklik kavgası enerji yatırımcısını kaçırıyor' | "/>

En Sıcak Konular

'Laiklik kavgası enerji yatırımcısını kaçırıyor'

21 Temmuz 2008 19:11 tsi
'Laiklik kavgası enerji yatırımcısını kaçırıyor' Gelecek 12 yılda 125 milyar dolarlık enerji yatırımı ihtiyacı olan Türkiye'de, laiklik kavgası yatırımcıyı tedirgin ediyor.

Dünyaca ünlü Amerikan ekonomi gazetesi The Wall Street Journal (WSJ), Türkiye'de enerji sektörüne önümüzdeki 12 yılda 125 milyar dolar yatırım ihtiyacı bulunduğunu, ancak siyasi gerginliğin bu alana yatırım yapacak yatırımcıları olumsuz etkilediklerini savundu.

Gazetenin haberinde, yıllar süren gecikme ve ertelemelerin ardından Türk hükümetinin multimilyar dolarlık özelleştirme ve modernizasyonla enerji sektörünü hareketlendirmeye karar verdiği belirtildi.

Türkiye ekonomisinin giderek büyüdüğü, ancak enerji ve elektrik ihtiyacının bu büyümeyi destekleyecek büyüklüğe ulaşamadığı vurgulanan haberde, "Türkiye iki yıl önce ciddi sıkıntılar yaratan elektrik kesintileriyle karşılaştı. Gazete, bu sorunların aşılabilmesi ve tekrarlanmaması için Ulusal Enerji Forumu'nun yaptığı araştırmadan hareketle 12 yılda 125 milyar dolarlık enerji yatırımı ihtiyacı bulunduğu yorumunu yaptı.

Bu kadar yüklü bir yatırım ihtiyacının uluslararası yatırımcıların iştahını kabarttığını vurgulayan gazete, "Ancak Türkiye'de son dönemde gerginleşmeye başlayan laik cephe ile İslami merkezli AKP arasındaki yaşanan gerginlik, yabancı şirketlerin yöneticilerinin Türkiye ilgisinin yatırıma dönüşmesine yardımcı olmuyor" ifadelerini kullandı.

MEVZUAT YARDIMCI OLMUYOR

Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman'ın sözlerine yer veren gazete, "Yatırımcılar enerji sektörünün tamamen liberal yapıya kavuştuğuna inanmak istiyor. Ancak elektrik piyasasına yönelik kanunun son 7 yılda 9 kez değişmesi de bunu güçleştiriyor" ifadelerini kullandı.

Son dönemde tüm olumsuzluklara rağmen bazı olumlu adımların da atıldığına dikkat çeken WSJ, Uluslararası Enerji Ajansı Türkiye Direktörü Miika Tommila'nın "Türkiye son dönemde attığı adımlarla doğru istikamete yöneldi" sözlerini de aktardı.


Haberde, ay başında Sabancı ile Avusturyalı ortağının 1.23 milyar dolara kazandığı Başkent EDAŞ ihalesinin olumlu gidişin göstergesi olduğu belirtilerek, Sakarya Elektrik için de 600 milyon dolarlık teklif geldiği hatırlatıldı.

WSJ haberinde, Türkiye'de bir sonraki adımın elektrik üretimi, baraj ihaleleri ve 24 Eylül'de son tekliflerin alınacağı nükleer santral projeleri olduğu da vurgulandı.

İTALYANLAR GELMEK İSTİYOR

Hükümetin bu özelleştirmeleri daha cazip hale getirmek için özel sektörün uzun süredir peşinde olduğu otomatik fiyatlandırma modeline geçtiğini, böylece şirketlerin maliyetlerini fiyata yansıtma şansına sahip hale geldiğini de vurgulayan gazete, şu ifadeleri kullandı:


"Hükümet ayrıca enerji şirketlerini hızlı tesis inşaatına özendirmek için 2012 yılına kadar üretimi gerçekleştirmeyi başaran şirketlere iletim üzerinden yüzde 50 indirim teşviki getirdi. Tesisini devreye sokan şirket, bu tarihten itibaren beş yıl süreyle bu teşvikten yararlanabilecek. Başta İtalyan Edison SPA olmak üzere bazı firmalar yerli ortaklar edinerek bu sürece dahil olma niyetinde."

Gazete, Edison SPA'nın CEO'su Umberto Quadrino ile daha önce yapılan söyleşiye de atıfta bulunarak, Quadrino'nun "Enerji Türk ekonomisinin en önemli alanlarından biri haline gelecek. Enerji santralleri kurmak ve Güney Anadolu'da bulunan kömür rezervlerini işletmek için yerli ortaklık arıyoruz" sözlerine de yer verdi.

dunyabulteni



Bu haber 285 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,290 µs