En Sıcak Konular

İzmir'deki yangın kısmen kontrol altında

21 Temmuz 2008 18:42 tsi
İzmir'in Menderes ilçesinde dün akşam çıkan, rüzgarın etkisiyle genişleyen ve 800 hektarlık alanda etkili olan orman yangını kısmen kontrol altına alındı.

Henüz tamamen kontrol altına alınamayan yangını, söndürme çalışmaları devam ediyor.
 
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerine göre, Menderes ilçesinde çıkan orman yangınının güney aksındaki alevler söndürüldü ve soğutma çalışmalarına başlandı.
 
Ancak kuzey aksındaki alevlerin halen devam ettiği, yangın söndürme çalışmalarının havadan ve karadan sürdürüldüğü bildirildi.
 
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci ile İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi de halen yangın bölgesinde ve söndürme çalışmalarında koordinasyonu sağlıyor.
 
Bu arada, yangın nedeniyle dün boşaltılan Çileme, Şaşal, Çamköy, Eşen ve Deli Ömerli köylerindeki vatandaşlar, yangın tehdidinin sona ermesi nedeniyle evlerine dönmeye başladı.
 
Yangına 6 helikopter, 5 THK uçağı, 35 arazöz, 15 dozer ve 250 yangın işçisi ile müdahale ediliyor.
 
Çevre ve Orman Bakanlığı, Menderes ilçesinde dün saat 17.05 çıkan yangının trafodan kaynaklandığını bildirdi.
 
Yangının çıkmasının ardından Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı aradı ve belediyeye ait bir amfibik yangın söndürme uçağı bölgeye gönderildi.
 
Antalya, Balıkesir, Denizli, Eskişehir, Isparta, Kütahya ve Muğla orman bölge müdürlüklerinden 23 arazöz ve 14 yangın ekibi de yangın bölgesine sevk edildi.
 
Güneybatı yönünde tehlike arz eden yangını kontrol altına alma çalışmaları yoğun bir biçimde sürüyor.
 
İzmir Valisi Cahit Kıraç, orman yangınının yaşam ünitelerinin olduğu yerlerde tamamen, dağlık bölgede ise kısmen kontrol altına alındığını bildirdi.
 
Yangın bölgesinde incelemelerde bulunan Kıraç, yaşam alanlarına yönelik tehdidin sona erdiğini söyledi.

Kıraç, "Havadan ve karadan çalışmalarımız devam ediyor, rüzgar da çalışmaya müsait" dedi.

Vali Kıraç yangında şimdiye kadar orman, makilik ve taşlık alan olmak üzere yaklaşık 700-800 hektarlık alanın zarar gördüğünü, bunun ne kadarının ormanlık alan olduğunun yangının tamamen söndürülmesinden sonra belirleneceğini kaydetti.
 
Yangının, güney cephesinde kontrol altına alındığını ancak kuzeyde sorun olduğunu ifade eden Kıraç, bu bölgeye güç kaydırdıklarını söyledi.
 
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci de, orman yangının, rüzgarın çalışmaları olumsuz etkilememesi halinde bu akşama kadar tamamen kontrol altına alınabileceğini bildirdi.
 
Menderes'e bağlı Küner köyünde oluşturulan yangın koordinasyon merkezinde ekiplerin koordinasyonunu sağlayan Kahveci, gazetecilere yaptığı açıklamada, yangının ormanlık bölgedeki yüksek gerilim hattı tellerinin birbirine çarparak kıvılcım atması sonucu çıktığını tahmin ettiklerini belirtti.

Yangının şiddetli rüzgarla büyüdüğünü anlatan Kahveci, "Bölgedeki 4 köyün etrafını alevler sardı. Orman ekiplerimiz köyleri boşaltarak yangına müdahale etti. Can kaybı ve yaralanma olmadan yangının köylere sıçraması engellendi. Bu arada ormandaki yangın da rüzgarın şiddetiyle geniş bir alana yayıldı. Havadan ve yerden yoğun bir çalışma sonucu, yangını kısmen kontrol altına aldık" dedi.
 
Hayvan barınağı tehlikeyi atlattı
 
Yangının Deliömer köyü yakınındaki hayvan barınağına sıçraması tehlikesinin de ortadan kalktığı belirtildi.

Gaziemir Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Nebiha Deprem, dün alevlerin barınağın yakınına kadar gelmesinin kendilerini çok korkuttuğunu belirterek, "Barınakta yaklaşık bin 500 köpek bulunuyordu. Alevler barınağa çok yaklaşmıştı ancak ekiplerin yoğun çalışması sonucu yangının barınağa sıçraması önlendi. Yangın nedeniyle köpeklerin yarısını tahliye etmiştik. Tehlike geçince köpekleri yeniden barınağa getirdik" dedi.

Yoğun duman görüşü enlgellediği için Menderes - Gümüldür yolu trafiğe kapatıldı.

cnnturk



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,775 µs