En Sıcak Konular

Rus Müslümanlar'dan protesto

21 Temmuz 2008 16:56 tsi
Rus Müslümanlar'dan protesto İslami yayın yasağına devletin güdümündeki Rusya Müftüler Konseyi'nden de tepki ve ince bir uyarı geldi.

Rusya'daki en yüksek Müslüman Konsey, bazı İslami yayınlara getirilen yasağı protesto etti. Rus yetkililer ise yasaklanan yayınların "radikal" olduğunu iddia ediyorlar.

Rusya Müftüler Konseyi, Rusya Federasyonu'ndaki ilgili kurumların yasaklanan İslami kitapları bir kez daha incelemeye tabi tutmasını istedi. Geçen seneden itibaren, Rus yetkililer, düzenli olarak yasak yayınlar listesi yayımlıyorlar. Yasaklanan kitapların çoğu İslam dini ile ilgili.

Yasaklanan İslami kitapların, hiçbir resmi komite tarafından incelenmediğini belirten Müftüler Konseyi, bu konudan endişe duyduklarını ve yasak listesini hazırlayan uzmanların taraflı ve kişisel davrandığını da belirtti.

Rusya Müftüler Konseyi, Rusya'daki 20 milyon Müslümanı resmen temsil ediyor. Konsey, yasak yayınlardan birini basan Moskova'daki bir yayıncının mahkemesinde de "dengeli" davranılması çağrısında bulundu.

Yayınların yasaklanması, geçtiğimiz günlerde Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev'e bağımsız Rusyalı Müslümanlar tarafından gönderilen bir mektuptaki taleplerin içinde de yer almıştı.

Beş maddelik bir talep listesi sunan Rusyalı Müslümanlar, 'yayınların yasaklandığını, kendilerine karşı haksız davalar açıldığını ve Müslüman Cumhuriyetlerde yaşayan gençlerin İslam'ı öğrenmesinin önüne geçildiğini belirtmişlerdi.

Rusya Müslümanları, mektubun içeriğinin Kremlin tarafından dikkate alınmaması durumunda Kafkasya'da tekrar büyük bir savaşın çıkacağını da özellikle belirtmişlerdi. Mektubu gönderen Rusyalı Müslümanların önemli isimlerinden Gaydar Cemal, "Taleplerimiz dikkate alınmazsa, sonuç olarak, Kafkasya'yı yeniden ateş sarabilir, Rusya, toprağının bir parçasını kaybedebilir" diye yazmıştı.

Rusya İslam Komitesi Başkanı olan Haydar Cemal, Gaydar adıyla da biliniyor. Sonradan müslüman olan Cemal, Rusya'da Said-i Nursi'nin eserlerinin yasaklanması sonrasında yaptığı açıklamada, bunun Rus müslümanlarına yönelik bir provokasyon zincirinin halkası olduğunu da belirtmişti.

dünya bülteni



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,612 µs