kaç ülke' destekliyor? | " /> kaç ülke' destekliyor? | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'yi 'kaç ülke' destekliyor?

21 Temmuz 2008 17:31 tsi
Türkiye'yi 'kaç ülke' destekliyor? 40 yıldan uzun zamandır bekliyoruz. Üstelik hepsiyle de 40 yıllık hatırımız var. Türkiye, BM Güvenlik Konseyi üyeliği için uzun zamandır ‘sessiz’ diplomasi yürütüyordu. Yüzlerce ülke ile görüşüldü. Dışişleri, bizi destekleyen ülke sayısını giz

Ara ara yazılıp çizilmesine rağmen Türk kamuoyunda-hele de son günlerin gürültüsü içinde-henüz tam bilinmiyor. Oysa Türkiye uzun zamandır, 2009-2010 dönemi için BM Güvenlik Konseyi Daimi Olmayan Üyeliği için aday.

Tabii aday olmakla iş bitmiyor, hatta başlamıyor bile. Önümüzdeki Ekim ayında yapılacak seçimler için en az 128 ülkenin “evet”i gerekiyor.

Tam saha ve adam adama pres!

Türkiye ise aday olduğu andan beri, başta elbette Dışişleri Bakanlığı olmak üzere bu adaylığın peşine ilgili tüm kurumları ve kişileri ile düşmüş durumda. Başbakan ve Cumhurbaşkanı dahi, gittikleri her ülkede muhataplarını bir köşeye çekip, “unutmadınız” değil mi diyor.

Hatta iyibilgi’ye özel bir notu da aktaralım. Dışişleri mensupları şu türden olaylar yaşamışlar. Gittikleri ülkelerde yabancı meslektaşlarına, “Biliyorsunuz Ekim ayında BM oylaması var, hatırlatalım” dediklerinde, karşıdan, “Yahu daha ne yapalım, önce söz verdik, yetmedi yazılı olarak arkanızda olduğumuzu imza altına aldık. Oyumuz sizin ama tamam artık”.

İşte bu tam saha pres aylarca sürmüş durumda. Daha iki ay önce Türk Dışişleri 10 Özel Temsilcisini 67 ülkeye gönderdi. İkili ve çok taraflı birçok sayıda toplantı yaptı. Özel bir web sayfası açtı, tanıtım broşürleri yayınladı. Birçok ülkeden ya yazılı yada sözlü destek alındı. 2003 yılından bu yana da Ankara’nın baskısı sürüyor.

Daha bitmedi!

Elbette bu önemli koltuk için bizden başka adaylarda var. Şu an için iki koltuk boş ve Avusturya ile İzlanda’da bunlara talip. Birine de biz adayız. Ve henüz Türkiye, elimizde kaç ülkenin desteği olduğunu bilmiyor. (Birazdan öğreneceksiniz.)

Peki Ankara’nın havası bu konuda nasıl? Kısaca ve diplomatik olarak “iyimser” diyebiliriz. Seçilme şansı “fena durmuyor”! Çok sayıda ülkenin gerek yazılı, gerek sözlü destek sözü alındığı söyleniyor.

Ama kaç tane? Kısa süre öncesine kadar bu rakamın 120’yi aştığı dillendiriliyordu. Bugün biz biraz daha yukarıda bir rakamı yazalım. 135’i devirdiği “iddia” ediliyor. Bu yeterli bir rakam. Ama…

Aması da var maalesef. Çünkü neticede bu “diplomasi”. Son ana kadar ne olacağı belli olmadığı gibi, seçimler “gizli” oyla yapılacak. Yani hangi ülkenin kimin lehine oy verdiği bilinmeyecek.

İşte bu yüzden Türkiye hala çok temkinli davranıyor ve gelinen durum hakkında “iyimserlik” dışında pek resmi yorum yapmıyor. Dışişleri koridorları ise biraz daha rahat. “Tamam gibi” diyorlar.

Hatta bazıları, "Türkiye'nin BMGK adaylığı, önceki adaylıklarına göre hiç olmamış kadar yakın" değerlendirmesi yapıyor. Biz de aynı temkinli hali sürdürelim ama bu sefer 1961’den bu yana olmayan olabilir de diyelim.

BM Güvenlik Konseyi nedir?

1951 ile 1961 yılları arasında üç defa BM Güvenlik Konseyi'nde görev yapan Türkiye, daha sonra 1993-1994, 1997-1998 ve 2001-2002 olmak üzere üç defa adaylığını koymuş ancak çeşitli nedenlerden dolayı adaylığını geri çekmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Birleşmiş Milletler'in en güçlü organıdır. Üye ülkeler arasında güvenlik ve barışı korumakla yükümlüdür. Birleşmiş Milletler'in diğer organları sadece tavsiye kararı alabilirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararları, tüm üye ülkeler açısından bağlayıcılık taşımaktadır. Bu bağlayıcılık, üye ülkelerin tamamına yakını tarafından imzalanmış olan Birleşmiş Milletler Tüzüğü'nde açık bir şekilde belirtilmiştir.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 15 üye ülkeye sahiptir. Bu ülkelerden 5 tanesi daimi üye, 10 tanesi ise seçilmiş üyelerdir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri, aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in kurucu üyeleri olan Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Çin Cumhuriyeti, Fransa ve İngiltere'dir. Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti, SSCB ve Çin Cumhuriyeti'nin halefleri olarak, konsey tarafından tanınmışlardır. Diğer 10 üye ülke ise her 2 yılda bir, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan seçimlerle belirlenir. Konsey Başkanlığı ise ayda bir üye ülkeler arasında el değiştirir.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararları, üye ülkeler tarafından verilen bir önergenin, 15 üye ülkeden 9'u tarafından kabul edilmesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi ülkelerden birinden ret oyu almamış olması şartıyla alınır.

iyibilgi.com



Bu haber 2,639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,921 µs