En Sıcak Konular

Alman askeri 50 yıl sonra yeniden

21 Temmuz 2008 16:38 tsi
Almanya'da askerler, yarım asır sonra ilk kez Meclis binası önündeki yemin törenine katıldı. Tören tarihinin 20 Temmuz olmasının ayrı bir anlamı var.

Almanya’da askerler, Berlin'deki ''Reichstag'' adı verilen meclis binasının önünde ilk kez yemin törenine katıldı. Almanya eski Başbakanlarından Helmut Schmidt, ordunun, Meclisin ve yasaların emrinde olduğunu söyledi.

Alman kamuoyunda geniş tartışmalara yol açan yemin törenine Almanya Başbakanı Angela Merkel, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Savunma Bakanı Franz Josef Jung, Hristiyan Birlik Partileri’nin Meclis Grup Başkanı Volker Kauder ve eski Almanya Başbakanı Helmut Schmidt de katıldı. Yemin töreninde, eğitimlerini tamamlayan yaklaşık 500 asker yemin ederek göreve başladı. Başbakan Merkel, Savunma Bakanı Franz Josef Jung ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Wolfgang Schneiderhan ile birlikte tek tek tebrik etti.

Barış operasyonlarına katkı

Yemin töreninde konuşan Savunma Bakanı Franz Josef Jung, “tarihi bir gün yaşandığını” kaydetti. “Ordunun faaliyetlerinin tamamının anayasa çerçevesinde cereyan etmesi gerektiğini” vurgulayan Jung, 20 Temmuz 1944 tarihinde Hitler’e karşı düzenlenen başarısız suikast sonrasında öldürülen kadınların ve erkeklerin de bunu amaçladığını belirtti. “Kurulduğundan bu yana Alman Silahlı Kuvvetleri ile ilgili temel düzenlemeler Federal Meclis tarafından alınmıştır” diyen Jung, yemin töreninin meclis binasını önünde düzenlenmesi kararını savundu. Savunma Bakanı Franz Josef Jung, Alman Ordusunun barış operasyonlarında oynadığı rolün önemine işaret etti. 

Schmidt: “Merak etmeyin”

 Almanya eski Başbakanlarından Helmut Schmidt ise 20 Temmuz 1944 suikasti sonrası düzenlenen duruşmalara genç bir asker olarak sevk edildiğini anlattı. Schmidt, “Hitler rejiminin gerçek yüzünü bu göstermelik duruşmalarda farkına vardım” dedi. Schmidt, “direniş gruplarının kahramanca tavrının Alman halkı nezdindeki moral etkisinin” önemine dikkat çekti. Almanya’da barışın birçok kişi açısından artık olağan bir durum olduğunu kaydeden Schmidt, “yüzlerce yıldır Alman halkının pek barışçıl bir millet olmadığı unutulmamalıdır. Almanlar günümüzde de baştan çıkarılabilir” uyarısında bulundu. Schmidt, yemin töreninde yer alan askerlere de, “Merak etmeyin, bu devlet sizi asla istismar etmeyecek” güvencesi verdi.      

20 Temmuz suikastinin anlam ve önemi

''Reichstag'' binasının çevresindeki yollar ve bazı kaldırımlar araç trafiğine ve yayalara kapatıldı, yüzlerce polis yollarda ve Spree nehrinde botlarla güvenliği sağladı.

 Claus Schenk Graf von Stauffenberg'in 20 Temmuz 1944 tarihinde Adolf Hitler'e karşı başarısız bir suikast girişiminde bulunması ve bir gün sonra kurşuna dizilerek öldürülmesi nedeniyle Almanya'da yemin törenleri her yıl 20 Temmuz'da yapılıyor.  (Deutsche Welle)

haber7.com



Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,528 µs