PKK'ya fidye ödedi mi? | " /> PKK'ya fidye ödedi mi? | "/>

En Sıcak Konular

Almanya PKK'ya fidye ödedi mi?

21 Temmuz 2008 16:34 tsi
Almanya  PKK'ya fidye ödedi mi? Ağrı Dağı eteklerinde iki hafta önce kaçırılan üç Alman dağcının serbest bırakılması Almanya'da geniş yankı uyandırdı. Alman basını kaçırma eylemini, "Tam bir fiyasko" şeklinde değerlendirdi.

Başbakan Angela Merkel, Dışişleri Frank-Walter Steinmeier ve Bavyera eyaletinin Başbakanı Günter Beckstein dağcıların serbest bırakılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Başbakan Angela Merkel dağcıların serbest bırakılması için Almanya'nın fidye ödeyip ödemediği sorusuna, "Bildiğiniz gibi rehinelerin serbest bırakılması için elimizden geleni yapıyoruz" diyerek net cevap vermezken Bavyera Eyaleti Başbakanı Günter Beckstein ise, dağcıların kan dökülmeden sağselim kurtulmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti.

PKK KÜRTLERE ZARAR VERİYOR
 
Yeşiller'den Federal Meclis Milletvekili Jürgen Trittin ise Alman hükümetinin PKK'nın "saçma ve kabul edilemez" diye nitelendirdiği taleplerine cevap vermemesinden dolayı övdü. PKK'nın Türkiye'deki Kürtlere zarar verdiğini söyleyen Trittin, "Demokrasi, insan hakları ve azınlık haklarının sadece ve sadece Avrupa'ya dönük demokratik bir Türkiye'de şansı vardır. Ancak terör baskı ve milliyetçiliği artırır." dedi.
 
ALMANYA ARABULUCU OLSUN
PKK'nın siyasi kolu konumunda bulunan Kürdistan Halk Kongresi (KNK) adına konuşan Nilüfer Koç ise Frankfurter Rundschau gazetesine yaptığı açıklamasında, Almanya'nın PKK'nın dağcıları serbest bırakması için taviz verip vermediğini bilmediğini, ancak Alman hükümetinin konuyla ilgili politikasını değiştirmesinin er geç olacağına inandığını ifade etti. Nilüfer Koç, Almanya'da yaşayan çok sayıdaki Kürt nedeniyle Almanya'nın arabulucu rolünü üstlenebileceğini söyledi.

ALMAN MEDYASINDAN PKK'YA DOLAYLI SEMPATİ İTİRAFI

Bu arada Alman medyasında da kaçırılan üç Alman dağcının serbest bırakılması birinci haber olarak verilirken ve okuyuculara gazetelerin birinci sayfalarından duyurulurken PKK'nın bu eylem ile kendine zarar verdiği yorumları yapıldı. Almanya'nın liberal gazetelerinden Süddeutsche Zeitung (SZ) gazetesinin konuyla ilgili yorumunda PKK'nın bu eylemi ile Kürtlere zarar verdiği tespiti yapılarak, "Alman Solu içinde bile silahlı bir hareket için halen mevcut olan sempati bu hareket ile büyük ölçüde kaybolmuş olmalıdır. PKK'yı terör listesinden silme taleplerini artık kolay kolay kimse dile getirmeyecektir" dendi.

Çözüm adına ise yorumun devamında Türkiye'nin Kürtleri ile barışması gerektiği ifade edilirken, "Bunun için basit yandaşları affetmek gerekir. Ancak yönetim kadrosu mahkeme önüne çıkarılarak yargılanması lazım. Eğer bu gerçekleştirilemezse ve bunlar kuzey Irak dağlarında ele geçirilemezse herhangi bir ülkenin bunlara acıyıp sığınma imkanı sunmalı. Bu her ne kadar terör kurbanlarını kızdıracak olsa da daha fazla insanın ölmesinin de önüne geçer" denildi.
 
PKK ZARAR GÖRDÜ
Geleneksel olarak PKK'ya daha sıcak bakan sol görüşlü Frankfurter Rundschau (FR) gazetesinde de PKK'nın Alman dağcıları kaçırma eyleminden zarar gördüğü ve güç kaybettiği yorumunda bulunuldu. Gazetenin yorumunda PKK'nın daha önceki kaçırma olaylarında olduğu gibi rehineleri kendisi için propaganda malzemesi ve kamuoyu oluşturacak şekilde teslim etmeyi başaramadığına dikkat çekilerek, "PKK bu eylemden zararlı ve zayıf çıkmıştır. Bu eylem ile Almanya'da Türkiye'deki Kürtlerin durumuna dikkat çekmiş olabilir. Ancak PKK bu şekilde haksız bir duruma düşmüştür. Olayın tarafı olmayan sivilleri kaçırmak terör eylemidir" dendi.

"PKK KÜRK HALKININ DA DESTEĞİNİ KAYBEDİYOR"
 
Yorumun devamında da eğer PKK meşruluğa geri dönmek ve siyasi bir güç olarak ciddiye alınmak istiyorsa şiddete son vermesi gerektiği ifade edilerek, "Ancak PKK Kürt halkında da desteğini kaybettiği halde şu an buna hazır görünmüyor. Fakat güçsüz bir PKK daha tehlikeli de olabilir. PKK köşeye sıkıştırıldığı için ne yapacağı belli olmayabilir ve başka saldırıları da gerçekleştirebilir" dendi.
Alman televizyonlarında da PKK'nın Alman dağcıları kaçırma eylemi ile sempatileri kaybettiği ve bir yenilgi aldığı yorumları yapıldı. Birinci Alman devlet televizyonu ARD ve Bavyera devlet televizyonu Bayrischer Rundfunk (BR) televizyonunda da yapılan yorumlarda kaçırma eyleminin PKK için tamamen büyük bir fiyasko ile sonuçlandığına dikkat çekilerek, "Bu eylem sonucunda PKK'ya duyulan sempati artmamış, azalmıştır. PKK bu olaydan yenilgi ile çıkmıştır" dendi.

8 sütun



Bu haber 369 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,949 µs