100 ayda kurtarma planı | " /> 100 ayda kurtarma planı | "/>

En Sıcak Konular

Dünyayı 100 ayda kurtarma planı

21 Temmuz 2008 15:35 tsi
Dünyayı 100 ayda kurtarma planı Sözleşme adlı grup insanlığın iklim değişikliğinin tehlikeli düzeye gelmesini engellemek için sadece 100 ayı olduğunu söylüyor ve enerji ve kredi krizlerine de çözüm öneriyor.

Grubun hazırladığı raporda yenilenebilir enerjiye büyük yatırım yapılması ve yeni "yeşil yakalı işçiler" için istihdam yaratılması da öneriliyor.

Adını ABD eski başkanlarından Franklin D Roosevelt'in ülkesini 1930'ların büyük bunalımından çıkarmak için para politikalarının piyasaya bırakılamıyacağını ilan ettiği "Yeni Sözleşme"den alan grup gezegenin karşı karşıya olduğu bütün önemli krizlerin çözümünün birlikte düşünülmesi gerektiğini savunuyor.

Gruba göre, sera gazı salımları, gıda ve yakıt fiyatlarındaki artışlar, dünyanın 1930'lardan bu yana en büyük bunalımının eşiğinde olduğunu gösteriyor.

Grubun üyeleri arasında Yeryüzünün Dostları (Friends of the Earth) örgütünün İngiltere sorumlusu Tony Juniper, Avrupa Parlamentosu'nun Yeşil İngiliz milletvekillerinden Caroline Lucas ve New Economics adlı vakfın politik yönetmeni Andrew Simms gibi önde gelen isimler var.

BBC'nin internetteki İngilizce haber sitesinin Green Room adlı dizisine bir yazı yollayan Andrew Simms, yaşanan kredi krizi, yakıt fiyatlarındaki artış ve artan sera gazı salımlarının birlikte dehşetli bir fırtına yaratmaya hazırlandıklarını yazıyor.

"Hava durumu kötü"

Hava durumunun kötü göründüğünü söyleyen Simms, "panik içinde palyatif önlemler almak yerine kapsamlı bir plan yapmalı ve karşımızdaki bu yeni olgunun her bir unsuruyla nasıl başedeceğimizi belirlemeliyiz" diyor.

Yeni Yeşil Sözleşme'nin önerileri

*yenilenebilir enerjiye büyük yatırım yapmak ve kullanımda dönüşüm sağlamak
*binlerce yeni yeşil yakalı işçi yaratmak
*ülkenin yeşil ekonomiye geçişinin faturasını karşılamak için ucuz fonlar bulmak
*çevreciler, sanayi, tarım ve sendikalar arasında yeni bir ittifak oluşturmak

Yeni Yeşil Sözleşme, önerilerine Başkan Roosevelt'in 1933'de ABD'de uyguladığı Yeni Sözleşme politikalarının ilham verdiğini söylüyorlar.

Roosevelt 100 gün içinde Kongreye sayısız yasa tasarısı göndermiş, çoğunu yasalaştırmıştı. Bunlar arasında para piyasalarının devlet tarafından kontrolünü sağlayan bankacılık reformları ve acil durumlar için yardım önlemleri de bulunuyordu.

Bu reformların Amerikan ekonomisini büyük bunalımın yıkıntısından çıkarıp ayakları üzerinde durmasını sağladığı söylenir.

Yeni Yeşil Sözleşme grubunun üyeleri de dünyayı kurtarmak için 100 gün değil 100 aylık bir program öneriyorlar ve bu çok gerçekçi takvim içinde gerekenler yapılmazsa iklim değişikliğinin artık tehdit edici boyutlara ulaşacağını söylüyorlar.

timetürk



Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,631 µs