En Sıcak Konular

Çetelerin yıllık cirosunu biliyor musunuz?

21 Temmuz 2008 15:35 tsi
Çetelerin yıllık cirosunu biliyor musunuz? Ergenekon terör örgütüne yönelik soruşturma sürerken, 2006 ve 2007 yıllarında toplam 395 çete çökertildi. Bu operasyonlarda 5 bin 420 çete üyesi gözaltına alındı. Çetelerin Türkiye’de yıllık cirosu ise bakın ne kadar..

TÜRKİYE son bir yılda Ergenekon terör örgütüne yönelik soruşturmaya kilitlenmişken, Türk polisinin sadece Ergenekon’la değil Ergenekon güdümündeki yapılanmalar da dahil yüzlerce çete organizasyonuyla da başarıyla mücadele ettiği de görülüyor. Polisin son yıllarda çetelere karşı verdiği amansız mücadele sonucu son iki yılda 395 çete çökertilirken 5 binin üzerinde çete üyesi gözaltına alındı.

HER ÇEŞİT ÇETE YAPILANMASI

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla organize suç çetelerine yönelik amansız bir mücadale başlatıldı. Ülkede kargaşa çıkarmak ve AK Parti’yi iktidardarn uzaklaştırmak için yapılandıkları belirlenen çetelere yönelik Vatanseverler Güç Birliği, Küre, Nemrut, Atabeyler operasyonlarının yanında uyuşturucu ve beyaz kadın ticareti yapmak için oluşturulan çetelere yönelik Son Nokta, Gece Kuşu, Arka Sokaklar, Meltem, Türkiye’nin gündemine oturan başlıca operasyonlar oldu.

İKİ YILDA 395 ÇETE ÇÖKERTİLDİ

EMNİYET Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye genelinde 2006 yılında çetelere yönelik 347 operasyon yapıldı. Bu operasyonlarda 2 bin 957 kişi gözaltına alındı. Bunlarla birlikte 516 tabanca, 10 uzun namlulu tüfek ile 20 bin mermiye el konuldu. 2007 yılında çetelere yönelik 167 operasyon düzenlendi. 2 bin 463 kişi gözaltına alındı. 436 tabanca, 4 adet uzun namlulu silah, 14 bin 539 mermi ele geçirildi.

YILLIK CİROSU 20 MİLYAR DOLAR

TÜRKİYE’DEKİ yıllık ciroları 20 milyar dolar olarak tahmin edilen çetelerin FBI rakamlarına göre dünya genelindeki yıllık ciroları ise 1 trilyon doları geçiyor. Rakamlar büyük olunca, eskiden daha çok İstanbul’u tercih eden ve çete olarak tanımlanan organize suç örgütleri, Türkiye’nin her köşesine yayılmaya başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü raporlarına göre çeteler 2007 yılında 20 ilde yapılandı. Yakalanan çetelerin içinde polis, asker, savcı veya görevli bir kamu personeli çıktı.

ERGENEKON SORUŞTURMASI

ERGENEKON terör örgütüne yönelik yaklaşık 13 aydır süren operasyonlarda 108 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 58’i tutuklanarak cezaevine kondu. Tutuklananlar arasında kimler yoktu ki! Jandama eski Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, eski 1.Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, ATO Başkanı Sinan Aygün, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek gibi isimler tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Türkiye’de gündem değiştiren operasyonlar

2007’DE YAPILAN ÇETE OPERASYONLARININ DAĞILIMI

TÜRK polisinin gerçekleştirdiği ve günlerce ülke gündemini meşgul eden birçok çete operasyonu oldu. İşte bunlardan öne çıkanlar:

GİRDAP: Ergenekon soruşturması kapsamında Taner Ünal’ın başkanı olduğu Vatansever Güç Birliği Hareketi’ne yönelik operasyonlarda 14 kişi tutuklandı.

ATABEYLER: Aralarında askerlerinde bulunduğu Atabeyler Grubu’na yapılan operasyonda 11 kişi gözaltına alınmış, 4 kişi tutuklanmıştı. Çetenin evlerinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın evinin krokileri bulunmuştu.

KÜRE-SAUNA: Ankara’da bazı masaj salonlarında gizli kamerayla görüntü çekip şantaj yapan bir gruba yönelik operasyonda 18 kişi gözaltına alınırken bunlardan 5’i de tutuklanarak gözaltına alınmıştı. Çetenin birçok milletvekili ve üst düzey bürokratı gizlece görüntüledriği belirlenmişti.

NEMRUT: Uyuşturucu rantını paylaşamayan çetelere yönelik yapılan Son Nokta ve Nemrut isimli iki operasyonda 28 kişi gözaltına alınmış 16’sı tutuklanmıştı.

GECE KUŞU: Manken ve oyunculuk yapmak vaadiyle getirdikleri yabancı uyruklu kadınlara fuhuş yaptıran çeteye yönelik yapılan ‘Gece Kuşu’ operasyonunda 12 kişi tutuklanmıştı.

MELTEM: Zorla fuhuş yaptıran bir çeteye yönelik yapılan operasyonda 36 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 15’i tutuklandı.

Çetecilerin eğitim seviyesi çok düşük

GÖZALTINA alının çete üyelerinin büyük bir bölümünün ilkokul mezunu olduğu belirlendi. Çete suçlamasıyla gözaltına alınmış veya tutuklanmış kişiler arasında yapılan istatislikte ilkokul mezunları yüzde 43, lise mezunları yüzde 22, ortakolu mezunları yüzde 21, 4 yıllık yüksek okul mezunları yüzde 6, 2 yıllık yüksek okul mezunları yüzde 2, okur-yazar yüzde 3, hiç okuma bilmeyenlerin oranı ise yüzde 3 çıktı.

star



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,733 µs