nüfus felaketi yaşanacak | " /> nüfus felaketi yaşanacak | "/>

En Sıcak Konular

Gazze'de nüfus felaketi yaşanacak

21 Temmuz 2008 15:33 tsi
Gazze'de nüfus felaketi yaşanacak
İsrail işgal ve ablukası sebebiyle büyük bir dramın yaşandığı Gazze, dünyanın en yoğun nüfusuna sahip bölge. Gazze’de eğer şartlar düzelmezse nüfus patlaması yaşanacak.

Gazze’de nüfus politikalarının kapsamlı kalkınmayı gerçekleştirecek ve nüfusun farklı ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden gözden geçirme çağrısında bulunan Filistinli uzman ve akademisyenler, bugünkü şartların devam etmesi halinde önümüzdeki on yıl içerisinde Gazze’de bir nüfus patlaması yaşanacağı uyarısında bulundu.

ABLUKA ALTINDA NÜFUS POLİTİKALARI

El-Aksa Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Dr.Yusuf İbrahim Gazze’de düzenlenen bir konferansta “Abluka Altında Nüfus Politikaları” adıyla bir çalışma sundu.

İbrahim, sınırlı topraklara sahip Gazze şeridinin içinde bulunduğu yetersiz sosyal ve ekonomik şartlarda iyileştirme sağlanmadıkça bölgede bir nüfus felaketi yaşanacağını söyledi.

GAZZE'NİN NÜFUSU 3 MİLYONA ULAŞACAK

Gazze nüfusunun 12 yıl sonra 3 milyona ulaşacağını ifade eden İbrahim, bu nedenle burada yaşayan insanların her bakımdan sıkıntı ve zorluk çekeceği uyarısında bulundu.

Dr.İbrahim sözlerini şöyle sürdürdü:
“Nüfusumuzun bir buçuk milyon olduğu günümüzde bile parayla bile su satın almakta zorlanırken nüfusun olağanüstü artacağı önümüzdeki yıllarda su ve elektrik ihtiyacımızı nasıl gidereceğiz.” Gazze’de nüfus artışının diğer tüm ülkelerden daha fazla olduğunu vurgulayan Dr.İbrahim “Gazze’de her hane ortalama yedi kişiden oluşuyor. Filistinliler, İsrail’in Batı Şeria’yı ve Gazze Şeridi’ni işgal ettiği yıllarda hizmet konularından ziyade siyasi konularla meşgul oldukları için nüfus politikası kavramı Filistinliler açısından pek bir şey ifade etmedi. Filistinliler yetersiz ekonomik ve doğal kaynaklara bakmaksızın olabildiğince çok çocuk sahibi olmak istedi”

NÜFUSUN HIZLI ARTMASININ SEBEPLERİ

Dr. İbrahim’e göre nüfusun ku kadar hızla artmasının nedenleri arasında, muhafazakâr Filistin toplumunda din faktörü ve yükselen dini kültürün yanısıra erken yaşta evlilik, çok eşlilik, bir takım gelenek ve görenekler gibi siyasi, ekonomik ve sosyal faktörlerdir yer alıyor.

Bazı Uluslararası kurum ve sivil derneklerin Filistin Toplumunda nüfus politikalarını etkilediğini söyleyen Dr. İbrahim çok sayıda doğum klinikleri ve sağlık merkezleri bulunmasına ve bu merkezlerde tedavi ücretsiz olmasına rağmen yeterince yaygınlaşmadığına dikkat çekti.

NÜFUS POLİTİKASI İÇİN TAVSİYELER

Dr. İbrahim, nüfus politikalarının Gazze’nin şartlarına uyacak şekilde yeniden düzenlenmesi tavsiyesinde bulundu. Dr. İbrahim ayrıca üniversite eğitim mevzuatına nüfus politikalarıyla ilgili bazı kavramların dâhil edilmesini, aile planlanmasıyla ilgili programlar konusundaki bazı yanlış kavramların değiştirilmesini ve yaklaşmakta olan nüfus patlamasının önüne geçmek için aile planlanmasından faydalanmak gerektiğini vurguladı.

"BUNUN ADI ABLUKA DEĞİL TOPLUMUN NEFESSİZ BIRAKILMASIDIR"

Gazze’de bulunan Toplum Eğitimi Merkezi Müdürü Fadl Ebu Hin ise geçen hafta Gazze’de düzenlenen konferansta sunduğu “Abluka Gölgesinde Ruh Sağlığı” adlı çalışmasında Gazze Şeridi’nin maruz kaldığı ablukanın "abluka değil toplumun ve nüfusun nefessiz bırakılması" olduğunu ifade etti.

GAZZELİ AİLELER ŞİDDET YANLISI VE ASABİ

Gazze’de yaşayan 2300 aile üzerinde yaptığı araştırmada Gazzeli ailelerin çok daha şiddet yanlısı ve asabi olduğunu ortaya koyan Ebu Hin Gazzelilerin ruhi, sosyal ve gıda sağlıklarını yitirdiklerini vurguladı. Araştırma, babaların yüzde 60’ının şiddet yanlısı ve asabi olduklarını, yüzden 70’inin evin ihtiyaçlarından kaçmak için zamanının çoğunu evinin dışında geçirdiğini, yüzde 62’sinin evdeki her şeye karıştığını, yüzde 21‘nin ise biriken borçlar nedeniyle evini terkettiğini gösteriyor.

timetürk



Bu haber 419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,872 µs