En Sıcak Konular

Kolonyal aday Barack Obama

21 Temmuz 2008 12:16 tsi
Kolonyal aday Barack Obama Önceki gün Demokrat aday Barack Obama’nın bir danışmanı, Obama’dan beklenti içerisinde olan ‘Obamanyak’ları tatlı dille uyardı. Aslında Obama’dan fazla bir şey beklenmemesi için danışmanın sözlerine gerek yok. Bu resmin ayrın

ABD’de başkanlık yarışını önde götüren Demokrat aday Barack Obama’nın dünya genelinde teveccüh gördüğü söylenebilir. Zaten dünya genelinde yapılan bir araştırma bunu kanıtlıyor. Pew araştırma merkezinin yaptığı ve Newsweek dergisinde yayınlanan araştırmaya göre Obama’ya “değişim getireceği” inancı özellikle Avrupa ve Japonya’da bir hayli yüksek. Iraklıların önemli bir kısmı da Barack Obama’nın Irak’ın içinde bulunduğu durumu anlayacağını söylüyor.

Oysa durum dünyanın umduğu gibi olamayabilir. Zira Noam Chomsky gibi ABD’nin önde gelen düşünürleri Obama’dan yüksek beklentiler içinde bulunmanın düşkırıklığı yaratabileceği uyarısında bulunuyor. Obama’nın danışmanı Greg Craig de bir adım öne gidiyor: "Obama, gerçekleştirilmesi istenen hayal ve rüyaların farkında. Ancak bütün bu beklentiler gerçek dışı olabilir"

Zaten Obama’nın Afganistan ve bugün de Irak’a yaptığı ziyaretler “bölge iklimini anlamaya yeterli olmayacak” eleştirilerine hedef oluyor. Zira Obama Irak’a Amerikan askerlerini ziyarete gidiyor. Obama’nın Afganistan ve Irak’ta gördükleri sokaktaki gerçekten yalıtılmış olacak.

Aslında bir şeyin altını çizmek gerekiyor. Tüm bunları anlamak için sadece haberin resmine bakmak bile yeterli. Obama’nın Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai ile birlikte yürürken çekilen fotoğraf oldukça manidar.

Nedenine gelince: ABD Afganistan’ı işgal etmiş bir ülke. Hamit Karzai, savaş koşulları altında da olsa halkı tarafından seçilmiş bir lider. Obama ise Başkan olması garanti olmayan, sadece bir aday. Elbette ABD’deki başkan adayları ABD’nin küresel etkileri dikkate alındığında yabana atılmayacak kişiler. Ancak Obama’nın bir devlet başkanı karşısında “elleri cebinde patron” edası siyahi adayın dış politikada “beyaz üstünlüğü” politikasını sürdüreceğinin psikolojik alt okuması.

iyibilgi.com



Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    24,002 µs