En Sıcak Konular

Afganistan'a ikinci Guantanamo!

21 Temmuz 2008 10:54 tsi
Afganistan'a ikinci Guantanamo! Pentagon'un Bagram üssünde kurmayı planladığı 16 dönümlük yeni tecrit kampı insan hakları örgütlerinin sert tepkisine neden oldu. Üste birçok gazeteci tutuluyor.

İnsan hakları avukatları Pazar günü yaptıkları açıklamada, Amerika’nın Afganistan’daki ana üssünde kurmayı planlandığı yeni tecrit kampını, kanunların işlemediği “ikinci bir Guantanamo” olacağı nedeniyle kınadılar.

Reuters’e konuşan avukat Barbara J. Olshansky, “Kanunların işlemediği ikinci bir Guantanamo olacağı ikinci bir yasal karadelik olarak Bagram’ın kullanımına karşı çıkıyoruz” dedi.

Pentagon, Bagram üssünde 16 dönüme 60 milyon dolara bir kamp kuracağını açıklamıştı. Yeni tecrit kampının 1.100 mahkûmu barındırması planlanıyor.

Bagram üssünde, 625 kişi suçlama olmadan demir kafesler içinde tutuluyor. Üssün gözaltındakilere uyguladığı işkenceyle kötüye çıkmış bir adı var.

2002’de 2 kişi ABD gözaltındayken hayatını yitirdi. Geçtiğimiz hafta Afgan İnsan Hakları Organizasyonu (AHRO), yaşları 9’la 13 arasında değişen 10 çocuğun bu utanç üssünde tutulduğunu açıkladı. Amerika’nın Afganistan’ı işgal ettiği 2001’den beri yüzlerce mahkum Guantanamo’ya gitmeden önce Bagram üssünde insanlık dışı uygulamalara maruz kaldı. 

AHRO Müdürü Lal Gül Savaş ve Barış Muhabirleri Enstitüsü’ne yaptığı açıklamada şunları söyledi:  “Eminiz ki, bu yeni Guantanamo’da şu an olduğundan daha fazla gözaltındakileri izleyebileceğiz. Bagram’dan salınanların yüzde 95’inin psikolojik sorunları var. Bazıların uzuvları bile eksik. Biz sadece bu yeri değil, Amerika’nın Afganistan’da kurduğu tüm hapishaneleri lanetliyoruz.”

Amerika yüzlercesini insanlık utancı Guantanamo’da yıllardır tutuyor. Onları “düşman askerleri” olduğunu ilan ederek, Amerikan yasal sistemindeki yasal hakları yok sayılıyor.

Amerikan örtbası

İnsan hakları avukatları Afganistan ve Irak’taki uyguladığı zulmün örtbas etmek için gazetecileri hedef almakla suçladı. Olshansky şöyle konuştu: “Afganistan ve Irak’taki gözaltına alınan birçoğu ülkelerindeki durumu yansıtan yerli gazetecilerdi. Birleşik Devletler, ne zaman muhabirleri, fotoğrafçıları ve kameramanları gözaltına alıp onları uzun süreler suçlamadan tuttuklarında biz biliyoruz ki amaçları bu insanları susturmak.”

ABD ordusu, Kanada Televizyonu (CTV) için çalışan Cevat Ahmet’i, “düşman askeri olduğu” suçlamalarıyla Bagram’da tutuyor.Uluslararası Adalet Ağı Genel Müdürü Tine Monshipour Foster, “ABD, Afgan ya da herhangi bir uluslararası yasaya göre bir şeyle suçlanmadan orada tutuluyor” görüşüne Olshansky şu sözlerle destek verdi: “Onun gözaltına alınması Amerikan ve diğer ülke halklarının ne olup bittiğini gizleme anlamına geliyor. Birleşik Devletler, demokrasi tohumlarını ektiğini iddia ediyor, ancak gazetecileri hapse atarak bu filizlerin altını oyuyor.”

timeturk



Bu haber 190 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,232 µs