En Sıcak Konular

Maaşı düşük memura müjde

21 Temmuz 2008 08:47 tsi
Yapılacak düzenlemeye göre, 4.5 yıl boyunca belediyelere bütçeden aktarılması gereken akaryakıt ÖTV'si memura gidecek.

Hükümetin kamuda ücret adaletsizliğini gidermek amacıyla, 'eşit işe eşit ücret' hedefi, akaryakıttan alınan vergi sayesinde gerçekleşecek. Kamuda ücret dengesizliğini giderecek formül, akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV), belediyeler yerine memura aktarılması yoluyla bulundu. Düşük maaş alan memurun cebine 4 buçuk yılda 6.6 milyar YTL tek maaş girecek.

BELEDİYEDEN MEMURA

Maliye yetkililerinden edinilen bilgiye göre, önümüzdeki 4,5 yıl boyunca belediyelere bütçeden aktarılması gereken akaryakıt ÖTV'si, bundan böyle memura zam olarak verilecek. Buna göre, 2013 yılına kadar akaryakıttan alınan ÖTV, belediyelere vergi gelirlerinde ayrılan payın hesabına dahil edilmeyecek. Böylece bu para doğrudan bütçede personel ödeneklerinin içine aktarılacak.

6.6 MİLYAR YTL'LİK İYİLEŞTİRME

Maliye yetkilileri, bu kaynaktan bu yıl yapılan denge zammı için 540 milyon YTL'nin belediyelerden kesilip, memurun maaş aldığı personel hesabına aktarılacağını söylediler. Yetkililer, her 6 ayda bir yapılacak bu zammın önümüzdeki yılın tamamında 1.1 milyar YTL kaynak gerektireceğini, bunun da gelecek yılın akaryakıt ÖTV gelirlerinden karşılanacağını söylediler.

Sistemin aynı şekilde 2013 yılına kadar devam edeceğini ve memurun her 6 ayda bir denge tazminatıyla zam alacağını ifade eden yetkililer, bu tarihe gelindiğinde memura toplam 6.6 milyar YTL'lik bir maaş iyileştirmesi gerçekleştirmiş olacaklarını belirtti. Yapılan hesaba göre, söz konusu 6.6 milyar YTL'lik kaynak aktarımı, memurlar arasındaki ücret adaletsizliğini önemli ölçüde gidermiş alacak.

FORMÜL MALİYE'DEN GELDİ

Hükümet, kamuda aynı işi yaptıkları halde birbirlerinden farklı maaş alan personel arasındaki haksızlıkları giderecek düzenlemeyi öne çekti. Bunda da en büyük etken bu düzenleme için gereken kaynağın nereden sağlanacağının netleş mesiyle oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu düzenleme için bürokratlarına ' kaynak bulun' talimatı verdiği, uzun süren çalışmaların sonunda da maliyenin bu öneriyi getirdiği öğrenildi. Yerel seçimlerin yaklaştığı bir dönemde belediyelerin kaynağını azaltacak yönde gelen bu öneriBakanlar Kurulu'nda büyük tartışmaya yol açtı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın bu öneriye karşı çıktığı ancak Başbakan Erdoğan ve diğer bakanların da sıcak bakması üzerine Maliye'nin önerisinin Bakanlar Kurulu'nda kabul edildiği belirtildi.

bugün



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,692 µs