gizli diplomaside | " /> gizli diplomaside | "/>

En Sıcak Konular

Azerbaycan'ın gözü gizli diplomaside

20 Temmuz 2008 22:05 tsi
Azerbaycan'ın gözü gizli diplomaside Türkiye ile Ermenistan hükümetleri arasında sürdürülen ‘gizli diplomasi’nin ortaya çıkmasından sonraki gelişmeler Azerbaycan'da dikkatle İzleniyor.

İsviçre'de iki ülkenin üst düzey diplomatları arasında yapılan görüşmelerle ilgili haberler Azeri gazete ve televizyonlarında geniş olarak yer aldı.

Ülkenin bağımsız gazetelerinden 525'in bugünkü sayısında, Azeri APA Ajansı'nın Türkiye'de adının açıklanmasını istemeyen bir kaynağa dayanarak verdiği iddalı bir haberi yer aldı. Habere göre, Türkiye ve Ermenistan heyetleri arasında görüşmeler 2002 yılından bu yana yapılıyor. Bu gizli görüşmelere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı'nın Kafkasya, Orta Asya ve Ortadoğu ile ilgili yardımcısı başkanlık ediyor. 2002 yılında bu görüşmelere halen MHP İstanbul Milletvekili olan Gündüz Aktan başkanlık yapıyordu. Şimdiki gizli görüşmelerin ise Türkiye'nin eski Bakü Büyükelçisi olan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Ünal Çeviköz'ün başkanlık yaptığı tahmin ediliyor. Şimdiye kadar bu görüşmeler genel olarak Viyana'da gerçekleşiyordu. Türkiye'deki kaynak 8 Temmuz'da İsviçre'de yapılan son görüşmenin ABD'nin isteği ile olduğunu belirterek şu ifadelere yer verildi:
“ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Fried, bir ay evvel Kongre'deki konuşmasında Ermenistan'ı Türkiye'nin toprak bütünlüğünü ve mevcut sınırları tanımaya çağırdı. Türkiye, bu çağrıya temkinle yaklaştı ve hemen Ardından Astana'da Serj Sarkisyan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü 8 Eylül'de Erivan'da oynanacak Ermenistan-Türkiye maçına davet etti. Bu görüşmeler (diplomatlar arasındaki) Türkiye'nin Ermenistan siyaseti konusunda herhangi bir değişiklik anlamına gelmiyor. Son görüşme Abdullah Gül'ün Erivan'a gidip gitmemesinin belirlenmesi için Ermeni tarafının nabzının yoklanması amacını taşıyor. Türkiye'nin Ermenistan siyasetindeki değişiklik sadece hükümetin veya Dışişleri Bakanlığı'nın işi değil.”

Türk Tarih Kurumu'nun Ermeni Araştırmaları Şube Müdürü Kemal Çiçek de AP'ya Avrupa'nın çeşitli şehirlerinde çeşitli organizasyorlar çerçevesinde Ermenilerle görüştüklerini açıkladı. Çiçek, “Biz tarihi olayları araştırmak için ortak komisyon kurulması için teklifimize halen olumlu cevap alamadık. Aynı zamanda Boston'daki Taşnak Arşivleri'nin açılmasını da sağlayamadık. Bu görüşmelerde şimdiye kadar hiçbir sonuç elde edilmedi. Azerbaycanlı kardeşlerimiz rahatsız olmasınlar. Hem Dışişleri Bakanlığı'nın hem de bizim yaptığımız görüşmelerde kardeşlerimizin aleyhine bir adım atılması düşünülemez. Rahatsız olmaya neden yoktur. Bu, aynı zamandan Ermenilerin bizim haklı taleplerimiz karşısında köşeye sıkıştıklarının bir göstergesidir” dedi.

‘SINIRLAR ÇOKTAN AÇILMALIYDI’
Azerbaycan'da kamuoyunun dikkat ve biraz de endişe ile izlediği son gelişmelere yönelik olarak Bakü'nün geleneksel ‘Ermeni’ politikası dışında ilk kez bir farklı bir görüş dikkati çekti. Ülkenin tanınmış siyaset bilimcisi ve politikacı Zerdüşt Alizade, Azeri basınında yer alan yorumunda “Türkiye, Ermenistan'la sınırları çoktan açmalıydı” diyerek soruna değişik bir açıdan yaklaştı. Sınırların açılması halinde Ermenistan ekonomisinin Rusya'ya değil, Türkiye sermayesine bağlı olacağını ileri süren Alizade, “Böylelikle Türkiye, Ermenistan üzerinde büyük etki imkanına kavuşmuş olurdu. Buna ilaveten, bu durum Dağlık Karabağ probleminin çözümüne de olumlu etki yapabilir” diye konuştu.
Azerbaycan'da bu konudaki aşırı hassasiyetin yersiz olduğuna da dikkat çeken Azerbaycan Sosyal Demokrat Partisi'nin Kurucu Başkanı Alizade, “Azerbaycan, Ermenistan-Türkiye sınırlarının açılmasını faciaya çevirmemelidir. Bu olay eninde sonunda mutlaka olacak. Güney Kafkasya Bölgesinde romantizmden uzaklaşıp gelişmelere gerçekçi açıdan bakılması beni sevindiriyor. Eğer sınırlar açılırsa Dağlık Karabağ konusunda Azerbaycan'ın taviz vereceğini düşünmek de yanlıştır” dedi.

Batı'nın Türkiye'yi Ermenistan'la yakınlaştırmaya çalıştığını ve Azerbaycan'ı da bu adımı atmaya mecbur edeceğini ileri süren Azeri siyaset bilimci, “Azerbaycan'ın Ermenistan ile sınırları açacağı gün o kadar da uzak değil. Ama bunun için Ermeniler'in takip ettikleri yanlış politikadan uzaklaşmalı ve hayallerle yaşamamalıdır” dedi.

milliyet



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,767 µs