En Sıcak Konular

Hangi il kaç vekil çıkaracak?

20 Temmuz 2008 17:28 tsi
YSK, 2007 nüfus kayıt sistemine göre illerdeki milletvekili sayısını yeniden belirledi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2007 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre illerin çıkaracağı milletvekili sayısını yeniden belirledi. Buna göre, İstanbul’un çıkaracağı milletvekili sayısı 70’ten 85’e, Ankara’nın 29’dan 31’e ve İzmir’in 24’ten 26’ya yükseldi. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, 24 ilin çıkaracağı milletvekili sayısı azaldı, 11 ilin çıkaracağı milletvekili sayısı ise arttı. 56 ilin çıkaracağı milletvekili sayısında ise herhangi bir değişiklik olmadı. Milletvekili sayısı azalan iller “Afyon, Aydın, Bitlis, Çankırı, Erzincan, Erzurum, Giresun, Isparta, Kastamonu, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Ordu, Sinop, Sivas, Tokat, Trabzon, Yozgat, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Karabük” oldu. Bu illerden Trabzon, Tokat ve Konya 2’şer vekil kaybederken diğer illerin çıkaracağı vekil sayısı 1 azaldı.

Son seçimlerde İstanbul’dan 4 seçmenin oyu, Bayburt’tan 1 seçmenin oyuna eşit durumdaydı. Bunun nedeni milletvekili sayısının son nüfus sayımı sonuçlarına göre hesaplanması ve hesap yöntemi idi. 22 Temumz 2007 seçimlerinde 2000 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre illerin çıkaracağı milletvekili sayısı hesaplandı. YSK’nın yeni hesabı 2007 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre yapıldığı için adaletsizlik bir ölçüde giderildi. Ancak hesap yönteminin doğası gereği vekil başına düşen nüfus sayısında iller arasında dengesizlikler hala mevcut.

Değişmeyen iller

Genel seçimlerde çıkarartacağı vekil sayısı değişmeyen 46 il de şöyle: Adana (14), Adıyaman (5) Ağrı (5) Amasya (3), Antalya (13), Artvin (2), Balıkesir (8), Bilecik (2), Bingöl (3), Bolu (3), Burdur (3), Çanakkale (4). Çorum (5), Denizli (7), Edirne (4), Elazığ (5), Eskişehir (6), Gümüşhane (2), Hakkari (3), Hatay (10), Mersin (12), Kars (3), Kırklareli (3), Manisa (10). K.Maraş (8) Mardin (6) Muğla (6) Muş (4). Nevşehir (3)Niğde (3), Rize (3), Samsun (9), Siirt (3), Tunceli (2), Şanlıurfa (11), Uşak (3), Van (7), Zonguldak (5), Batman (4), Bartın (2), Ardahan (2), Iğdır (2), Yalova (2), Kilis (2), Osmaniye (4) ve Düzce (3).

2 İstanbullu’nun oyu 1 Bayburtlu’nun oyu

Türkİye’de milletvekili başına düşen nüfus sayısı 128 bin 338 olarak hesaplandı. Ancak illere göre milletvekili sayısının dağıtımında her il için bu sayı artıyor ya da azalıyor. 22 Temmuz seçimlerinde seçmen sayısına göre yapılan hesaba göre 4 İstanbullu’nun oyu 1 Bayburtlu’nun oyuna eşit iken, yeni nüfus sayımı sonuçlarına göre hesaplanan sistemde yaklaşık 2 İstanbullu’nun oyu 1 Bayburtlu’nun oyuna eşit hale geldi. Seçmen sayılarının da nüfusa göre paralel artışlar göstermesi ve bu oranın seçmen sayısı belirlendiğinde de aynı kalması bekleniyor. Böylece 2007 yılı nüfus sayımı sonuçlarının milletvekili sayısına dağıtılmasıyla eşitsizlik bir ölçüde giderilmiş oldu.

vatan



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,083 µs