En Sıcak Konular

'Kıbrıs Türkü azınlık değildir, olmayacaktır'

20 Temmuz 2008 15:35 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, ''(Kıbrıs'ta azınlık olmayacağız) demenin, böyle bir ihtimal varmış gibi düşünmenin son derece yanlış olduğunu'' söyleyerek, ''Kıbrıs Türkü asla hiçbir zaman azınlık olmamıştır, olmayacaktır'' dedi.

Talat, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 34'üncü yılı kutlamaları dolayısıyla düzenlenen törendeki konuşmasına, KKTC'de bulunan konuklara Kıbrıs Türk halkı adına teşekkür ederek başladı.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Türkiye'den gelen bakanların bu önemli günde kendileriyle birlikte olmalarının büyük bir ayrıcalık ve mutluluk olduğunu belirten Talat, teşekkür etti.
 
"20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı, Kıbrıs Türk halkı için özgürlüğün ve barışın simgesidir. Bugün bu kızgın güneş altında gururlu, güvenli ve onurlu bir bayram kutlayabiliyorsak, bunu 20 Temmuz Barış harekatına borçluyuz" diyen Talat, Kıbrıs Türk halkının 20 Temmuz 1974'e kadar yaşadıklarını bilmeden veya anımsamadan bu bayramın anlam ve önemini kavramanın olanaksız olduğunu kaydetti.
 
Talat, 20 Temmuz 1974'e kadar kuşatılmış gettolarda yaşamaya mahkum edilen, ekonomik ve sosyal gelişme olanaklarından yoksun bırakılan, kendi kendini yönetme olanakları elinden alınan Kıbrıs Türk halkının, 1974 sonrasında geçmişle kıyaslanamayacak büyük olanaklara kavuştuğunu, ekonomik ve sosyal gelişme yolunda önemli adımlar attığını, kendi kendini yönetmenin altyapısını oluşturduğunu bildirdi.
 
Talat, "Bu süreçte tüm Türkiye hükümetlerinin cömert yardımlarının,
eşsiz katkısını anmak da bu kürsüden bir kez daha farz olmuştur" diye konuştu.
 
"Rum halkıyla birlikte onurlu bir çözüme imza atmak istiyoruz"
 
Kıbrıs Türk halkı olarak 20 Temmuz'la kazanılanları koruyarak dünya ile bütünleşmek istediklerini dile getiren Talat,  "Dünyanın saygın halkları arasında yerimizi almak, onlarla çeşitli düzeylerdeki iletişimimizi ve ilişkilerimizi geliştirerek korumak istiyoruz. Bu nedenledir ki, Adamızı paylaşmak zorunda olduğumuz Kıbrıs Rum halkıyla birlikte onurlu ve saygın bir çözüme imza atmak istiyor, bunun için çalışıyoruz" dedi.
 
Talat, "Kıbrıs Türk halkının egemenliğini tartışma konusu yapmak, onu güya tartışılır gibi göstermek, ne yazık ki hiçbir zaman Kıbrıs Türkü'nün geleceğine yardımcı olmaz. 'Kıbrıs'ta azınlık olmayacağız' demek, böyle bir ihtimal varmış gibi düşünmek son derece yanlıştır. Kıbrıs Türkü asla hiçbir zaman azınlık olmamıştır, hiçbir zaman azınlık olmayacaktır" diye konuştu.
 
Talat ayrıca, "Kıbrıs Türkü her zaman eşit olmuştur, eşitliğini kanıtlamıştır. Bütün dünya bu eşitliğinin önünde saygı duyarken, Kıbrıs Türkünün azınlık olacağını veya olmayacağını tartışmamız ne yazık ki son derece yazıktır ve içler acısıdır" dedi.
 
"Rumların da çıkarını düşünüyoruz"
 
Mehmet Ali Talat, adada çözüm istediklerini, çünkü Kıbrıs sorunu çözümlenmeden bugünkü durumun herkese "ateşkes durumu" yarattığını ve geleceğe ipotek koyduğunu bildirdi.
 
Bunları söylerken sadece Kıbrıslı Türklerin değil, Kıbrıs Rumların da çıkarını düşündüklerini ifade eden Talat, "Kıbrıs bir ada olarak her iki halkın barış ve mutluluk adası olmalıdır. Bu irade, Kıbrıslı Türklerin vazgeçilmez iradesidir. Halkımızın bu yol göstericiliğinde oluşturduğumuz politikalarımızın odağında, insanca ve hakça bir paylaşımla Kıbrıs'ın bütünündeki haklarımızı korumak da vardır" diye konuştu.
 
Bu iyi niyetli girişimlere rağmen, Kıbrıs sorununa henüz bir çözüm bulunamamış olmasından Kıbrıs Türklerini sorumlu tutmaya çalışanlar olduğunu ifade eden Talat, çözümsüzlüğün bedelinin Kıbrıs Türk halkına ödetilmek istendiğini kaydetti.
 
"Çözüm yolunda yürümek istiyoruz"

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Türk halkına seslenerek, "Sizin verdiğiniz güçle, elimizde bulunan kazanılmış olanakları kullanarak, çözüm yolunda yürümek istiyoruz" dedi.
 
Talat, çözüm vizyonlarının, iki halkın siyasi eşitliği ve iki kurucu devletin eşit statüsü zemininde, iki kesimli yeni bir ortaklık devleti kurulması ve Türkiye'nin garantörlüğünün devam etmesi olduğunu vurguladı.
 
Talat, Kıbrıs Türk halkının kendi asli kurucu yetkilerini kullanarak, egemenlikteki eşit ortaklığını tescil edeceği bir çözümü amaçladığını belirterek, "Rum egemenliğine yama olmak ya da egemenliği Rum tarafına bırakmak bizim için asla söz konusu değildir" dedi.
 
"Rum tarafı müzakerelerden kaçtı"
 
Şubat 2008'de Güney Kıbrıs'ta yapılan seçimler sonucunda 24 Nisan referandumunda çözümü reddeden, ancak seçim propagandası boyunca çözüme kuvvetli vurgu yapan Dimitris Hristofyas'ın, Kıbrıs Rum tarafının yeni lideri olduğunu hatırlatan Talat, "Hristofyas liderliğindeki Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerden kaçmasını haklı gösterecek hiçbir gerekçe olmadığı halde bugüne kadar tam teşekküllü müzakerelere başlama tarihini açıklayamadık. Rum tarafı bundan hep kaçtı" dedi.
 
Talat,  "Şimdi artık Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulma zamanıdır. BM parametreleri çerçevesinde, adil ve kalıcı bir çözüm" diye konuştu.
 
Türk ordusunun Ada'daki varlığı
 
Talat, Kıbrıs Türk halkının, daha iyi bir geleceğe ulaşabilmek için, Kıbrıs sorununa karşılıklı, kabul edilebilir bir çözüm bulunması gerektiğini kavradığını, ancak bunu açıklıkla ifade etmenin "nasıl olursa olsun bir çözüme razı olunabileceği" olarak anlaşıldığını kaydetti.
 
Bunun tamamen yanlış olduğunu kaydeden Talat, bu koşullarda çözüme vurgu yapılmasındaki nedenin sorunlar karşısındaki zayıflık olmadığını, toplumsal sorunların çözümünü çağdaş yöntemlerle arama olduğunu belirtti.

Bugüne kadar yaşananların herhangi bir güvenlik zafiyetine izin verilmemesi gerektiğini öğrettiğini kaydeden Talat, Rum liderliğinin Türk askerinin adadan çekilmesinin sorunun çözümüne yardımcı olacağını ifade etmesini iyi niyetle bağdaştırmadıklarını ifade etti.
 
"İzolasyonların kaldırılmasını istiyoruz"
 
Talat, "Açıklıkla bir kez daha vurguluyoruz, Türk ordusunun Ada'daki varlığı, Kıbrıs sorununun nedeni değil, sonucudur. Bu yüzden, neden ortadan kalkmadan, sonucun ortadan kaldırılması söz konusu dahi olamaz" dedi.
 
Talat, "Kıbrıs Rum tarafından beklentimiz bu sürecin bizi bir çözüme ulaştırmak zorunda olduğunu kavramasıdır. Onlardan beklentimiz, Kıbrıs'ı sadece Kıbrıslı Rumlara ait bir ada olarak görmekten vazgeçmeleri ve bu güzel adanın zenginliklerini bizimle eşit olarak paylaşmaya, eşit düzeyde güç bölümüne gitmeye hazır olmalarıdır" şeklinde konuştu.
 
"Dünyaya sesimizi duyurmaya ihtiyacımız var. Dünyadan bizi dinlemesini, demokrasinin gereği olarak sadece Rum tarafına değil, bize kulak vermesini istiyoruz" diyen Talat, izolasyonların kaldırılmasını istediklerini vurguladı.

cnnturk



Bu haber 480 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,732 µs