Ergenekon çelişkisi | " /> Ergenekon çelişkisi | "/>

En Sıcak Konular

DTP'nin Ergenekon çelişkisi

20 Temmuz 2008 15:02 tsi
DTP'nin Ergenekon çelişkisi DTP kongresinde yapılan konuşmalarda Ergenekon, revaçtaki konuydu. Ama bakın "Şahin" kanadı temsil ettiği söylenen Ayna ile "Güvercinlerin" temsilcisi Türk'ün Ergenekon yorumları nasıl birbirine tezattı...

DTP’den Ergenekon soruşturmasıyla ilgili farklı değerlendirmeler geldi. DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, operasyona temiz eller benzetmesi yapılmasını eleştirirken Mardin Milletvekili Ahmet Türk ise hem “temiz ellere” benzetti hem de bir umut olarak değerlendirdi.

DTP Mardin Milletvekili ve Genel Başkan adayı Ahmet Türk, Ergenekon soruşturmasını bir umut olarak değerlendirerek, “Fırat’ın batısındaki Ergenekon’u soruştururken, doğusundaki gerçek Ergenekonları açığa çıkarmamak, şeffaflaşma ve hukuk dışı yapılardan arınma sürecini eksik bırakacaktır. Bu nedenle diyoruz ki, İtalya’da örneğini gördüğümüz bir temiz eller operasyonuyla ülkemizi demokrasiyi zehirleyen bu ittihatçı uzantılardan arındırmalıyız” dedi.

Türk, DTP 2. Büyük Olağan Kongresinde konuştu. Yoğun alkış alarak kürsüye çıkan Türk, konuşmasında eski DEP eski milletvekili Orhan Doğan ve trafik kazasında yaşamını yetiren DTP’li Cihan Deniz ve Hüsnü Ablay’ı andı.

-"İTTİHATÇI UZANTILAR"-

Konuşmasında Ergenekon soruşturmasını değerlendiren Türk, operasyonun tarihi bir fırsat yarattığını söyledi. Türk, Türkiye çağdaş demokrasilerde olduğu gibi bir şeffaflaşma sürecine girme eğiliminde olduğunu ifade ederek, “Geç kalınmış bir süreç olsa da umut vericidir. Bu nedenle soruşturmanın derinleştirilmesi demokrasi standartlarımızı yükseltecektir” dedi.

Türk şöyle devam etti:
“Bu yolda, Kürt coğrafyasında işlenen binlerce faili meçhul cinayetin, yargısız infazın, gözaltında kayıpların, onlarca aydının katledilmesinin soruşturulup, hakikatlerin araştırılması, faillerin açığa çıkartılması bu şeffaflaşma sürecini hızlandıracak ve güçlendirecektir. Fırat’ın batısındaki Ergenekon’u soruştururken, doğusundaki gerçek Ergenekonları açığa çıkarmamak, şeffaflaşma ve hukuk dışı yapılardan arınma sürecini eksik bırakacaktır. Bu nedenle diyoruz ki, İtalya’da örneğini gördüğümüz bir temiz eller operasyonuyla ülkemizi demokrasiyi zehirleyen bu ittihatçı uzantılardan arındırmalıyız.”

EMİNE AYNA'NIN ERGENEKON DEĞERLENDİRMESİ

DTP Eşbaşkanı Emine Ayna da kongre konuşmasında Ergenekon’u değerlendirdi. Ergenekon soruşturmasını, “Argüman doğru zemin yanlış sözleriyle değerlendiren Ayna AKP’yi eleştirerek ”Ergenekon çetesini çökertiyorum diyeceksin; Kürtlerin linçine sessiz kalacaksın” diye konuştu. Ayna İmralı’daki Abdullah Öcalan’ın saçlarının kazınmasını “Sayın Abdullah Öcalan’ın saçlarını zorla kazımak hükümetin çözümde değil çözümsüzlükte ısrarının göstergesidir. Kürtlerle oynamayın, Kürtleri ciddiye alın, yaptıklarınız Türkiye’ye kaybettirmekten başka bir şey değildir. Bunu bilin” sözleriyle değerlendirdi.

Ayna yaptığı konuşmada, Kongreyi, Türkiye’nin tarihinde ilk kez doğru argümanlarla, ancak yanlış zeminde yeniden yapılanmayı tartıştığı bir dönemde gerçekleştirdiklerini ifade eden Ayna, “Türkiye, Cumhuriyetin demokratikleşmesi adına yeniden yapılanmayı hedefleyecekse elbette buna başlayacağı nokta silahlı kuvvetler yani bilinen adıyla Genelkurmaylık ve onun darbeci geleneği olmalıdır. Bu nedenle argüman doğru diyoruz. Zemini yanlış buluyoruz; çünkü sanki üç beş komutan bir araya gelmiş, bir darbe planı yapmış suç işlemiş; hukuk ta bunun gereğini yapar gibi, sıradan basit bir suç örgütü gibi ele almak zemini de sonuçlarını da yanlış kılar. AKP’nin bugün bu davaya yaklaşım tarzı budur” diye konuştu.

“Derin devlet” örgütlenmesinin özellikle 1980 darbesi ile Kürtlere karşı Ergenekon gladyosuna dönüştüğünü savunan Ayna, şöyle konuştu:
“60 darbesini yapanlar, 70 darbesini yapanlar, 80 darbesini yapanlar bu davaya ortak ediliyor mu, hayır; 80’li yılların özellikle Diyarbakır Cezaevinde yaşananların sorumluları bu davaya dahil ediliyor mu, hayır; Diyarbakır Cezaevinin canisi-celladı Binbaşı Esat Oktay gıyabında dahi olsa yargılanacak mı, hayır. Bugün yaşadıklarımızın geçmişte yaşadıklarımızdan farkı nedir? Ergenekon çetesini çökertiyorum diyeceksin; Kürtlerin linçine sessiz kalacaksın.”

-“TEMİZ ELLERİN KOŞULLARI YOK”-

NATO üyesi ülkelerde Ergenekon benzeri örgütlenmelerin temizlendiğini belirten Emine Ayna, Başbakan Erdoğan’ın ‘Temiz eller’ operasyonu benzetmesini ise “Türkiye’de Başbakanın tabiri ile böyle bir temiz eller operasyonunun koşullarını yaratılmış değil; çünkü AKP hükümetinin Kürt sorununu demokratik ve barışçıl yönlerle çözmek iradesi yoktur. Onun da ötesinde AKP hükümetinin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan hala ‘Türkiye’de yaşayan herkes Türk’tür.’ zihniyetiyle hareket etmekte ve her zeminde bunu açıkça beyan etmektedir. Ergenekon Kürt sorununun çözümsüzlüğünden besleniyor.”diye konuştu.


-ÖCALAN’IN SAÇLARININ KESİLMESİNE TEPKİ-

Ergenekon’un bir demokrasi hamlesi olarak görülmesi istenirken İmralı’daki Abdullah Öcalan’ın saçlarının kesildiğini belirten Ayna şunları söyledi:
“Bu çetenin yapacağı söylenen o kadar provokatif eylemler açığa çıkarken aynı dönemde, bu çeteyle sadece kendiniz için mücadele ettiğinizi ispatlar gibi bu halkın bütün hassasiyetini bile bile Sayın Abdullah Öcalan’ın saçlarını zorla kazımak hükümetin çözümde değil çözümsüzlükte ısrarının göstergesidir. Kürtlerle oynamayın, Kürtleri ciddiye alın, yaptıklarınız Türkiye’ye kaybettirmekten başka bir şey değildir. Bunu bilin.”

anka



Bu haber 344 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,520 µs