En Sıcak Konular

KEY'de büyük şok!

20 Temmuz 2008 14:10 tsi
KEY'de büyük şok!
3.8 milyon kişinin alacağının azlığı şaşkınlığa neden oldu. Bu arada bankalar KEY hesaplarına haciz koyabilecek!

3.5 milyon kişinin beklediği KEY ödemeleri 28 Temmuz'da başlıyor. Adına Ziraat Bankası'nda hesap açılacak hak sahipleri istedikleri şubeden kimlik numarasını vererek parasını çekebilecek. 3.8 milyon kişi ise 50 YTL’nin altında para alacak.

Yaklaşık 8,5 milyon kişinin uzun süredir beklediği Konut Edindirme Yardımı'nın (KEY) ödeme takvimi netleşti. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Köşk'ün onayının ardından 28 Temmuz'dan itibaren ödemelerin yapılacağını açıkladı. KEY'de vatandaşın nema gibi büyük beklentilere girdiğine dikkat çeken Çağlar, 3 milyon 800 bin kişinin 50 YTL'nin altında para alacağını bildirdi.

İSTENEN ŞUBEDEN ALINABİLİR
Genel Müdür Çağlar'ın verdiği bilgilere göre; bin YTL'nin üzerinde ödeme alacakların sayısı ise 1 milyon 145 bini geçmeyecek. Maaşından Konut Edindirme Yardımı eksiksiz kesilen bir kişi en fazla bin 391 YTL alacak. KEY kapsamında ödeme yapılacak toplam miktar ise yaklaşık 2,8 milyar YTL'yi bulacak. Hak sahipleri adına Ziraat Bankası'nda bir hesap açtırılacak. Herhangi bir belge getirmeden kimlik numarası ile herhangi bir Ziraat Bankası şubesinden ödeme yapılacak.

SÜRPRİZLER OLACAK
Yasa gereği vatandaşlardan, KEY ödemesi için oluşturulan vadesiz hesaplar için ayrıca hesap işletim ücreti alınmayacak. Çağlar, ''Herkes büyük merakla gelecek. Ama geldiğinde, '1 YTL-5 YTL nereden çıktı' diye bakacak. Çünkü insanlar bunun nema gibi büyük rakamlar olduğunu düşünebilir'' diye konuştu. Çağlar, kurumların istemesi halinde kamu-özel ayrımı olmadan nemada olduğu gibi toplu ödeme yapılabileceğini belirtti.

KEY'E HACİZ GELEBİLİR
Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, ödeme tarihine kadar yeni bir yasal düzenleme yapılmaması halinde yürürlükteki mevzuat uyarınca hak sahiplerinin bankalara olan borçlarına karşılık KEY alacaklarına haciz gelebileceğini söyledi. Çağlar, bankalar arasındaki sistem sayesinde tedbir işleminin otomatik olarak yapılabildiği bilgisini verdi.

İSTEYENE DÜŞÜK FAiZLi 10 KAT KREDi
Banka olarak KEY ödemesi alacaklarına yönelik yeni bir paket üzerinde çalıştıklarını aktaran Çağlar, bin YTL'nin üzerinde para alacaklara KEY kredisi vereceklerini kaydetti. Çağlar, bin YTL ve üzerinde para alacaklara 10 katı tutarında kredi verebileceklerini söyledi. Çağlar'ın verdiği bilgiye göre, örneğin bin YTL KEY alacağı olan kişi bu hakkını Ziraat'e devretmesi karşılığında Ziraat Bankası'ndan 10 bin YTL kredi alacak. Bu krediyi aylık eşit taksitlerle on ayda ödeyecek.

KEY parasını peşinat ve faiz olarak kabul edeceklerini belirten Çağlar, “Hak sahibine iki seçenek sunacağız. Ya 10 katı tutarında krediyi on ayda ödeyebilir ya da 5 katı kredi alıp 20 ayda ödeyebilir. Ayrıca bu paketten kredi alacaklar normal tüketici kredisinden daha düşük faiz ödemiş olacak. Bu hesabın içerisinde faizler ve kredi masrafları da dahil olacak” bilgisini verdi.

ZARAR ETMİYORUZ
Çağlar, bin YTL'nin kesin bir limit olmadığını bu tutarın altındaki hak sahiplerine de talep gelmesi halinde kredi olanakları sunacaklarını açıkladı. Son dönemde kamu bankalarının zararına kredi verdiğine yönelik iddiaları da yalanlayan Çağlar, “Bazı özel bankalar bir işten kâr edip başka bir işten zarar ederek dengelemeye çalışıyor. Biz onu bile yapmıyoruz. Hiçbir işlemden zarar etmiyoruz. Ancak özel bankalardan bizim hesapladığımız miktarın üç katı teklif gelebiliyor” dedi.

Bugün



Bu haber 466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,039 µs