En Sıcak Konular

Ortak Akıl Hareketi bugün Bursa'da

19 Temmuz 2008 12:19 tsi
"Kayıt yok, şart yok, egemenlik milletin" mitinglerinin üçüncüsü bugün Bursa'da gerçekleştiriliyor.

'Ortak Akıl Hareketi' üçüncü mitingini bugün Bursa'da gerçekleştirecek. Hak-İş Başkanı Salim Uslu, "Millet, Meclis'e müdahaleyi sineye çekmediğini, gelişmeleri tribünden izlemediğini gösteriyor. Mitinglerin sahibi millet." dedi.

Türkiye, darbe girişimlerini, Anayasa Mahkemesi'nin Meclis'e müdahalesini tartışıyor. Demokrasinin can damarlarından biri olan sivil toplum örgütleri, yaşananlara tepkili. Bu düşünceyi paylaşan aydınlar ve sivil toplum kuruluşları bir süre önce 'Ortak Akıl Hareketi'ni kurdu. Demokrasiye sahip çıkmayı hedefleyen hareket, 'Kayıt Yok, Şart Yok, Egemenlik Milletindir' temalı mitingler düzenliyor. Malatya ve Samsun'un ardından üçüncü miting bugün Bursa'da gerçekleştirilecek. Şehreküstü Meydanı'nda 17.30'da başlayacak mitinge 100 bin kişinin üzerinde katılım bekleniyor.

Hak-İş Başkanı Salim Uslu, "Mitinglerin sahibi millet." diyor. Türkiye'deki son gelişmelerin halkı harekete geçirdiğini dile getiriyor. Faili meçhul cinayetler, darbe günlükleri, parti kapatma davaları ve Parlamento iradesine yönelik müdahalelerin olduğu bir süreçte milletin sessiz kalamayacağını belirtiyor. Uslu'ya göre toplum darbe anayasasından şikâyetçi. Anayasadan güç almadığı halde kendine güç atfeden kişi ve kurumların yaklaşımlarına da tepkili. Uslu, şöyle devam ediyor: "İllegalite kimi örgütlenmelerle devlet adına cinayetler işliyor. Gerçekliği tescil edilmiş günlükler orta yerde dolaşıyor. Bu süreçte toplum gelişmeleri tribünlerden izlemek istemiyor. Aklının ve vicdanının kabul etmediği gelişmeler karşısında demokratik refleksini ortaya koyuyor. Bilinmezlerin ve görünmezlerin açığa çıkarılmasını istiyor. Bu mitingleri milletin düzenliyor olması, diğer mitinglerden farkını ortaya koyuyor. Bu mitingler sokağın haysiyetidir, sokaktaki insanın sesidir. Toplumun vicdanının sesidir. Amacımız bütün kurumları ve kişileri Anayasa'ya, hukuka bağlılık konusunda uyarmak, siyasetin yetki alanına müdahale edilmesine karşı çıkmaktır." Uslu, sendikaların varlığını demokrasiye borçlu olduğuna işaret ederken demokrasiye sahip çıkmalarının birincil görevleri olduğununaltını çiziyor.

MEMUR-SEN: TEK DERDİMİZ DEMOKRASİ

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 'Ortak Akıl Hareketi'nin darbe istemeyen, demokrasi taraftarı herkesten büyük destek aldığını kaydediyor. Malatya ve Samsun'daki mitinglerde hedefe ulaştıklarını ifade ediyor. Gündoğdu, şöyle konuşuyor: "Millete 10 yılda bir haddi bildirilmeye çalışıldı; millet sineye çekti. Had bildirenler de 'biz ne yaparsak yapalım millet sineye çekiyor' düşüncesine kapıldı. Millet artık sineye çekmeyecek. Sivil toplum örgütleri olarak sineye çekmeyeceğiz. 'Milletvekilleri gelsin çöple, tarımla, asfaltla uğraşsın, özgürlüklerle ilgili icraat yapmasın' deniliyor. Bizim tek derdimiz kesintisiz bir demokrasi ve sivil anayasa."

Bursa Tertip Komitesi Başkanı Memur-Sen İl Başkanı Aydın Kılıç, Şehreküstü Meydanı'ndaki mitinge en az 100 bin kişinin katılmasını beklediklerini ifade ediyor. Kılıç, organizasyona Bursa'da faaliyet gösteren 400 sivil toplum örgütünün destek verdiğini hatırlatıyor. Mitingde, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Başkanı Necati Ceylan, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Hak-İş Başkanı Salim Uslu ve eski Devlet Bakanı Hasan Celal Güzel birer konuşma yapacak.

dünya bülteni



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,791 µs