En Sıcak Konular

CHP'liler çok kızacak

19 Temmuz 2008 09:51 tsi
CHP'liler çok kızacak Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi Doktora Öğrencisi Ü.Kurt, tezinde CHP garabetini ve siyaset anlayışını son iki yıllık gelişmeler ışığında şu ifadelerle değerlendirdi:

Modern küçük burjuvaziye sıkışmış bir CHP, bu kesimin siyasette artık biten etkinliğiyle birlikte tükenmeye mahkûm. 
  
AK Parti’nin kapatılmasını engelleyecek her türlü teşebbüse var gücüyle karşı çıkarak sonuçsuz bırakmaya çalışan CHP; doktora tezlerine konu oluyor. Özellikle CHP’nin başında bulunan Deniz Baykal’ın, gerek grup toplantılarında gerekse yurt gezilerinde yaptığı konuşmalarda AK Parti’yi rejim düşmanı ilan ederek kapatılması için tehditvari mesajlar vermesi, tezde ortaya atılan fikirlerin daha sağlam ayaklarla yere basmasını sağlıyor.

Doktora öğrencisinin CHP yorumu

Doktora Öğrencisi Ü. Kurt, CHP’yi ve CHP’ye yönelik beklentileri şu ifadelerle özetliyor: “Düşünsel damarları ve tarihsel arka planı Kemalizmin otoriter, muhafazakâr ve dogmatik veçheleriyle malul olan, neredeyse dibine kadar milliyetçiliğe batmış, ideolojik olarak iflasın eşiğine gelmiş, eleştiri denen düşünceyi dönüştürme ve geliştirme gibi diyalektik bir mekanizmaya bağışıklık kazanmış bir partiden iktidar olmasını beklemek, deyim yerindeyse suya yazı yazmak gibi bir şey.”
 
Değişime kapalı, dogmatik bir parti

Özünde içe ve değişime kapalı, statik, eleştirel ve analitik düşünme metotlarına uzak epistemolojik olarak dogmatik bir muhayyileye sahip bir parti var karşımızda. Ve bu parti tam da bu genetik kodlarından ötürü, statükoyu yani kendisinin verili olarak kabul ettiği, sorgulamadığı, hikmeti kendinden menkul değerleri ve fikirler manzumesini korumak gibi bir içgüdüye sahip. CHP'ye atfedilen bütün bu karakteristikleri en başta Deniz Baykal'ın ve onun bir türlü idrak edilemeyen siyaset dışı 'siyaseti' kadar, eski ve üzerlerine ölü toprağı serpilmiş kadrolarının ve bu kadronun somut politikalarında görmek mümkün.

Anayasa Mahkemesi’ni Ağlama Duvarı yaptı

“CHP, asgari düzeyde kendini solda gören bir partiye teşmil edilebilecek hiçbir parametre barındırmıyor” diyen Kurt, CHP'nin demokratikleşmeme envanterini şöyle sıralıyor: Kürt meselesine yaklaşımındaki ikircikli tutumu, bir adım ileri iki adım geri, samimi olmayan zigzaglı politikalar; her türlü yumuşak söylem ve barışçı çözüm arayışını kategorik olarak reddetmek, (…), 301 garabetinin değiştirilmesine veya kaldırılmasına zinhar karşı çıkmak; Cumhurbaşkanlığı seçimini bloke etmek için 367'yi dayatarak, yargıyla yasamanın sınırlarını bulandırmak; Anayasa Mahkemesi'ni neredeyse kendisinin ağlama duvarı gibi kullanmak; dahası hükümeti askere havale eden başta zımni ve sonra giderek belirtik olan darbe çağrıları…”

Laiklikten başka muhalefet edeceği bir şey yok

Kurt’un diğer önemli tespitleri şöyle: “CHP'nin halihazır, kemikleşmiş kadro ve yönetimiyle AKP'ye ‘laiklik’ üzerinden muhalefet etmekten başka yapabileceği bir şey hemen hemen yok gibidir. Çünkü yapısal olarak CHP'nin köklerine nüfuz etmiş halka karşı kibir ve küçümseme yüklü bir bakışı adeta bir genetik özellik gibi taşıyan bir partinin; siyaseti topluma taşımak, kitlelerle buluşmak, varoşlara, fabrikalara, üniversitelere ulaşmanın araçlarını aramak; hasılı toplumsal siyaseti mekansal ve eylemsel düzeyde genişletmek gibi melekelerinin olmasını beklemek, akıllara zarar bir düşünce biçimdir. Buradan sola dair bir momentum/açılım aramak da iğneyle kuyu kazmaktan farksızdır.

AK ve CHP'nin sınıfsal kavgası

Kurt, “Bugün mevcut siyasal partiler içerisinde AKP'nin kapatılmasını en fazla isteyen ve bunu engelleyebilecek her tür teşebbüse tüm gücüyle karşı çıkıp, sonuçsuz bırakmaya çalışacak parti CHP'dir” tespitinden sonra da şu değerlendirmeyi yapıyor: “Ama bunu ne AKP kapatıldığında iktidar olma fırsatı bulabileceği için ne de bunun mevcut oy dağılımından kendisine de epeyce bir pay düşecek bir ortam yaratabileceği için istemektedir. Zira, iki parti arasındaki asıl çatışma, laiklik-irtica ekseninde bir ‘kültür ve ahlak savaşı’ değil; tersine, tarafları aşikâr olan sınıflar arası bir savaştır: Bir yanda Sünni-Hanefi-Kemalist-Diyanetçi bürokrasi / yargı / akademya / ana akım medya / kentli burjuvazi ve büyük sermaye; öbür yanda kentlileşen, CHP'nin tepeden bakmaya, kibriyle ezmeye çalışmaya alışkın olduğu ve dindar Anadolu/taşra sermayesi.

CHP ölmedi ama ölümcül bir virüse yakalandı

Kurt, CHP ve Baykal’ın tutumunu “İktidar olamamanın verdiği ıstırap” olarak nitelendiriyor ve “Deniz Baykal'ın özellikle laiklik bahsinde konuşurkenki hali, bütün bu söylenenlerin tam bir özeti gibidir. Uzun zamandır iktidar olamamanın ve olamayacağının farkında olmanın verdiği ıstırap ve acı, CHP'nin hal-i pür melalini yansıtır. Hâsılı, CHP'nin modern küçük burjuvaziye sıkışmış, daha doğrusu, bu kesimin siyasette artık biten oransız etkinliğiyle beraber, tükenmeye büyük ölçüde mahkûm olduğu, aynı ile vakidir. (…) CHP ölmedi ama çok ölümcül bir virüs onu içten içe yiyor. Yani, oradan bir şey çıkması çok zor görünüyor.

habervaktim.com



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,728 µs