En Sıcak Konular

TRT Kürt sunucu bulamıyor

18 Temmuz 2008 21:17 tsi
Bu yıl Kürtçe yayına başlamayı hedefleyen TRT, Kürtçe bilen, entelektüel ve sicili temiz sunucu bulamadı. Kurum şimdi bölgede çalışan TRT personeli içinde bu koşullara uyan bir kişi arıyor

Bu yıl içerisinde yayına geçmesi planlanan TRT’nin Kürtçe kanalı ‘sunucu’ engeline takıldı. İyi derecede Kürtçe bilen, entelektüel ve sicili temiz, sabıkası olmayan sunucu arayışına giren kurum, tüm Türkiye’de bu özellikleri taşıyan bir kişiyi bulamadı. Bölgede çalışan TRT personeli arasında arayışa başlandı.

‘Entelektüel olmalı’
TBMM’de tartışmalı bir oturum sonrası kabul edilen yasayla Kürtçe kanal çalışmalarına başlayan TRT bir yandan teknik altyapı çalışmalarını sürdürürken, diğer taraftan da Kürtçe bilen kadro arayışına girdi. Ancak alınan bilgiye göre; kanal için yürütülen çalışmalar istenilen özelliklere sahip personel bulunamadığı için yavaşladı. İyi derecede Kürtçe bilen, entelektüel, sicili temiz ve sabıkası olmayan sunucu arayan TRT, istediği özelliklerin hepsini barındıran bir kişi bulamayınca sorunu kurum içinde çözmenin yollarını aramaya başladı. Doğu ve Güneydoğu’da çalışan personel arasından sunucu olabilecek kişileri tespit etmeye çalışan TRT?yetkilileri, sunucu sorunu çözülür çözülmez yayın çalışmalarının hızlanacağını kaydetti.
TRT’nin diğer etnik dillerdeki yayınları için Arapça ve Farsça dillerinde de personel arandığı belirtildi. Ancak üniversitelerde bu dillerin eğitimine yönelik bölümlerin olmasından dolayı Kürtçe’deki sıkıntının Arapça ve Farsça lisanlarını kullanan kişiler bulmak konusunda yaşanmayacağı ifade edildi. 
Öte yandan Kürtçe ve diğer etnik dillerde yayın yapan kanalların yayın merkezi ile ilgili tartışmalar da sonuçlandı. Yayın merkezinin Ankara olmasına karar verildiği öğrenildi

Yeni kanal kurulacak
Daha önce tartışılan TRT’nin varolan bir kanalının Kürtçe TV’ye tahsis edilmesi yerine, yeni bir kanal kurulması görüşü de yapılan değerlendirmelerde benimsendi. Kanalın isminin ise rakamla ifade edileceği kaydedildi.

Komşular da hedef kitle
Haziran ayında TRT?Kanunu’nda yapılan değişiklikle  TRT’nin, Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerde de yayın yapmasına imkân tanınmıştı.

Hükümet yetkilileri TRT’den Kürtçe ve diğer dillerde yayın yapılmasının amacını yasadışı propaganda yapan Roj TV gibi kanalların etkinliğini azaltmak olarak açıklıyordu. Ayrıca Türkiye’nin bu yayınlar ile komşu ülkelerde yaşayan insanlara doğrudan bilgi vermeyi hedeflediği açıklanmıştı.

radikal



Bu haber 1,085 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,240 µs