Hayata dönüş'te zaman aşımı istemi | " /> Hayata dönüş'te zaman aşımı istemi | "/>

En Sıcak Konular

Hayata dönüş'te zaman aşımı istemi

18 Temmuz 2008 18:35 tsi
Hayata dönüş'te zaman aşımı istemi Bayrampaşa Cezaevi bugün itibarıyla tarihe karıştı, ama tanık olduğu son "kanlı" olayın davası sürüyor. 'Hayata Dönüş operasyonu''yla ilgili, savcı "zaman aşımı" talep etti. Ancak olay kolay kolay "zaman aşımına" uğrayacak görünmüyor...

Türkiye'nin en büyük cezaevlerinden biri olan ve bugün kapatılan Bayrampaşa Cezaevinde 8 yıl önce düzenlenen "Hayata Dönüş Operasyonu"nun ardından 167 tutuklu ve hükümlünün, "cezaevi idaresine karşı silahla toplu ayaklanma" suçundan yargılanmasına devam edildi.
 
Eyüp 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, başka suçtan tutuklu sanıklar Kenan Günyel ve Serdar Karaçelik ile tutuksuz sanıklar Volkan Kartal, Mehmet Güvel ve Mesude Pehlivan katıldı. Diğer sanıklar ise duruşmaya gelmedi.
 
Duruşma sırasında mahkeme başkanı, tutuklu sanıklardan Günyel ile Karaçelik'in kelepçesiz olarak duruşma salonuna alındığını tutanağa geçirdi.
 
Bu sırada Karaçelik'in, "Benim ayakkabım da ayağımda değil, çıkarttım. Bu hususu da tutanağa geçirin" demesi zerine avukatı Ömer Kavili de araya girerek, müvekkilinin beyanının tutanağa geçirilmesini talep eti.
 
Karaçelik'in talebini tutanağa geçiren hakim Ali Belen, sanığın ayakkabısını çıkartmasının ya da çorapla durmasının esasa etkisi olmadığını bildirdi.
 
Bu sırada salonda bulunan ve tutukluların cezaevinden getirilmesinden sorumlu olduğu belirtilen astsubay, bir avukatın sanıklarla konuştuğunu, tutukluların avukatlarıyla sadece görüşme odasında görüşebileceğini ifade ederek, hakimin duruma müdahale etmesini istedi.
 
"Savcı avukatlara tepki gösterdi"
 
Sanık avukatları da söz konusu astsubayın böyle bir hakkı olmadığını, bunun mahkemeye müdahale anlamına geldiğini ve duruşma salonundaki durumdan hakimin sorumlu olduğunu kaydederek, olaya tepki gösterdi.
 
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir de sanık avukatlarına tepki göstererek yerlerine oturmalarını istedi. Avukatlar ile savcı arasında çıkan tartışmanın büyümesi üzerine Cumhuriyet Savcısı Demir, avukatların "duruşma ahengini bozdukları gerekçesiyle dışarı çıkartılmasını" talep etti.
 
Sanık avukatları da Cumhuriyet Savcısı Demir'in kendilerine hakaret ettiğini öne sürdü.
 
Tartışmaya müdahale eden mahkeme başkanı Belen, söz konusu tartışmayı, "Bir kısım sanık avukatları ile iddia makamı arasındaki esasa etkili görülmeyen, yargılamaya ara verilmesini gerektirmeyen hususlar" olarak tutanağa geçirdi.
 
Daha sonra söz alan avukat Ömer Kavili, dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün operasyondan sonra gazeteciler ile cezaevine girdiğini belirterek, Türk hakkında "suç mahalline girmek, yürürlükte olan yargılamayı etkileyecek beyanda bulunmak"tan suç duyurusunda bulunulmasını istedi.
 
Sanıklar da önceki savunmalarını tekrar ederek, beraatlarına karar verilmesini talep etti.
 
Avukat Kavili: "Mütalaaya katılmıyoruz"
 
Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, iddianamede belirtildiği gibi, elde edilen silahların sanıklarca kullanılıp kullanılmadığı ya da kim tarafından kullanıldığının tespit edilemediğini ifade ederek, dosyanın zaman aşımı yönünden incelenmesini istedi.
 
Söz alan avukat Kavili, mütalaaya katılmadıklarını belirterek, sanıkların beraatlarına karar verilmesini talep etti.
 
Hakim Ali Belen, dosyanın geçirdiği aşama ve kapsamlı oluşu, kendisinin ilk kez duruşmaya katılması, dosyanın incelenmesi ve eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı 24 Nisan 2009'a erteledi.
 
Duruşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan sanık avukatlarından Taylan Tanay, davanın hakiminin değişmesine tepki göstererek, "Bugün duruşmaya geldiğimizde yine bir Bayrampaşa operasyonu davası klasiğiyle karşılaştık. Tekrar bir hakim değişikliği söz konusu. 25. hakim ile karşılaştık" dedi.
 
Adliye önünde toplanan Tutuklu Aileleri Yardımlaşma Derneği üyesi bir grup, çeşitli dövizler açıp slogan atarak operasyonu protesto etti.
 
Burada basın açıklaması okuyan grup, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.
 
İddianameden
 
Eyüp Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 167 sanığın, 19 Aralık 2000'de "Hayata Dönüş Operasyonu" sırasındaki olaylar nedeniyle "cezaevi idaresine karşı silahla toplu ayaklanma" suçundan 7.5-10.5'ar yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

cnnturk



Bu haber 749 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,655 µs