En Sıcak Konular

İnsan beyni yok, kadın ve erkek beyni var!

18 Temmuz 2008 16:25 tsi
Yapılan bilimsel araştırmalarda erkeklerle kadınların beyinlerinin çok farklı özellikler taşıdığı öyle ki 'insan beyni' diye bir genellemeye varılmasının da mümkün olmadığı belirlendi.

Nörologların yaptığı son araştırmaların sonuçlarını sayfalarına taşıyan İngiliz Independet gazetesi, erkekler ve kadınların davranışlarındaki farklılığın, beyinlerinin temel olarak birbirinden farklı olmasından kaynaklandığını belirtti.

Habere göre kadın ve erkek beyninin sinir ağları ve içerdiği kimyasallar o kadar farklı ki, insan beyni diye bir vakıadan sözetmek mümkün değil.

Elde edilen sonuçlar hakkında bilgi veren nörolog Hannah Hoag, kadın ve erkek beyni arasında temel anatomik farklar olduğuna dikkat çekerek, bu durumun, kadın ve erkeklerin niçin farklı zihinsel hastalıklara eğilimli olduğu, niçin bazı ilaçların bir cins için faydalıyken diğeri için etkisinin az olduğu ve kronik sancıların neden erkeklerden çok kadınları etkilediği gibi şimdiye kadar karanlıkta kalmış vakaları aydınlatabileceğini kaydetti.

Uzmanlar, kadın ve erkek beynindeki farklılıkların uzun zamadır bilindiğini ancak bunların, vücutta beslenme, cinsel etkinlik, heyecan ve içsalgı bezlerinin düzeni gibi işlevleri düzenleyici özelliğe sahip hipotalamusla sınırlı olduğunun düşünülüğünü belirterek, elde edilen son bulguların ise, farklılığın daha geniş boyutlarda olduğunu gösterdiğine işaret etti.
Harvard Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmada, düşünüp yargıya varma, karar verme, sorun çözme gibi işlevleri düzenleyen beynin ön bölgesi frontal lob'un, kadınlarda erkeklere oranla daha büyük olduğu saptandı.

Duygu kontrol merkezi limbik korteksin de kadınlar da daha büyük olduğu kaydedildi. Öte yandan duyu organlarından gelen uyarıları işleyen, mekan algısında rolü olan ve duygularla sosyal ve cinsel davranışları kontrol eden yan lobların (parietal) da erkeklerde daha büyük olduğu kaydedildi.

Araştırmayı yürüten uzmanlardan Nörobiyolog Larry Cahill, boyutlardaki farklılığın işlevsel organizasyonda da farklılık anlamına geldiğine işaret etti.

star



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,529 µs