En Sıcak Konular

Economist: AKP kapanırsa...

18 Temmuz 2008 16:10 tsi
Economist: AKP kapanırsa...
Bu haftaki sayısında Türkiye'ye geniş yer ayıran İngiliz The Economist dergisi, AK Parti hakkında açılan kapatma davasını değerlendirdi.

"Bayraklar, Peçeler ve Şeriat" başlıklı haberinde Economist, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi geçmişini, Türk siyasi tarihinde kapatılan siyasi partileri ve AK Parti'nin son yıllarda yakaladığı çıkışı özetledi. İslami partilerin darbe yedikçe güçlendiğine dikkat çeken Economist, bunun en güzel ve güçlü örneğinin AK Parti olduğunu yazdı.

Türkiye'nin 50 yıllık geçmişinde toplam 24 partinin kapatıldığını yazan Economist, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, kapatılan 24 partinin 23'ünün davasında kapatma kararının haksız olduğu taraftarı olduğunu yazdı. Davanın güçlü delillere dayanmadığını belirten Economist, suçlamaların çoğunun Erdoğan'ın ve partililerin sarfettiği sözlere dayandığını kaydetti.

"AK Parti'ye açılan davanın arkasında müdahaleci generaller var"

Ülkede olan biten gelişmelerin hiçbirinin generalleri etkilemediğini belirten Economist şöyle devam etti: "Bunların hiçbiri Türkiye'de müdahaleci genarelleri etkileyeceğe benzemiyor. Generallerin AK Parti'ye açılan hukuki davanın da arkasında olduklarına inanılıyor. Bunun dışında geçen yıl da generaller yine 'e-muhtıra' vermişti. Bazı generallerin de Ergenekon adlı grubun içinde olduğu görüldü."

Bu arada Economist, 2001 yılından sonra iktidara gelen AK Parti'nin idam cezasını kaldırdığını, kadınlara daha fazla hak tanıdığını, ekonomi alanında da Türkiye'nin önemli bir ivme yakalayarak birkaç yıl üst üste ortalama yüzde 6'dan fazla büyüme oranını yakaladığını yazdı. Haberin devamında laiklik yanlısı kesiminin aksine İslami kesimin kendini tekrar keşfetme konusunda başarılı olduğunu yazan Economist, "İslami kesim, seçmene hitap etme konusunda daha başarılı. Ancak bunu Erdoğan'dan daha başarılı yapan başka bir kişi yok." diye yazdı.

Anadolunun on yıllar öncesine oranla daha fazla İslamcı olduğunu iddia eden Economist, "Bunun tek sebebi de on yıllar öncesine oranla Anadolu'daki Hristiyan nüfusun sürülmüş olmasıdır. Örneğin Tokat şehrinin üçte birini Ermeniler oluştururken bu sayı günümüzde çok az." ifadelerini kullandı.

"AK Parti kapatılırsa radikallerin eli güçlenmiş olur"

Son olarak Economist, AK Parti'nin kapatılmasının ülkede İslam ile demokrasinin bir arada olamayacağını savunan laik kesim gibi radikal grupların elini güçlendireceğini, AK Parti'nin iktidarda kalması durumunda ise İslami kesimin daha da yumuşayacağı yorumunda bulundu.



Bu haber 370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,854 µs