Değerli TL ile yaşamayı artık öğrenin' | " /> Değerli TL ile yaşamayı artık öğrenin' | "/>

En Sıcak Konular

'Değerli TL ile yaşamayı artık öğrenin'

18 Temmuz 2008 14:54 tsi
'Değerli TL ile yaşamayı artık öğrenin' OECD, başarılı bir geçiş süreci bulunan Türkiye’ye, mali istikrar ve ekonomik büyümenin devamı için ’yapısal reformları ve disiplini sürdürün’ uyarısı yaparken, "Para biriminin reel değer kazanması ile yaşamayı öğretin’ tavsiyesin

EKONOMİK İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından iki yılda bir yayımlanan Türkiye İnceleme Raporu’nda, Türkiye’nin elde ettiği kazanımları kaybetmemesi için yapılması gerekenler yer aldı. Başarılı bir geçiş sürecinde bulunan Türkiye’nin, mali istikrar ve ekonomik büyümeyi devam ettirebilmesi için yapısal reformlar ve kamu maliye politikasındaki disiplini sürdürmesi gerektiği belirtilen raporda, "kamu mali sektörünün güçlendirilmesi", "rekabet gücünün artırılması" ve "istihdamın artırılması" ile ilgili öneriler yer aldı. Bu önerilerden biri de "Para biriminin reel değer kazanması ile nasıl yaşanacağı öğretilmeli" oldu. Kayıtlı sektörün büyümesinin desteklenmesi yoluyla rekabetin geliştirilmesi için önerilen politikalar arasında, "Toplumsal beklentiler, para birimin reel değer kazanması trendi görünümüne adapte edilmeli" de yer aldı.

Yeni zorluklar var

Türkiye’nin 2001’deki krizden başarılı bir şekilde çıktığı hatırlatılan raporda, mali istikrar ve ekonomik büyümenin sürmesi, bunun için de yapısal reformlar, kamu maliye politikasındaki disiplinin sürdürülmesi gerektiği belirtildi. Türkiye’nin önündeki yeni zorluklar, ise şöyle sıralandı: "Kamu maliyesindeki kazanımların korunması, yüksek büyüme ile uyumlu bir kamu maliyesi politikasını yürütme, enflasyon düşürücü önlemlere devam etme, enflasyon hedefleme ile birlikte yapısal ve mali politikaların sürdürülmesi, kayıtlı istihdamı arttırarak, verimliliği de güçlendirme."

İstikrarı bozmayın

Raporda, "Belirli aralıklarla ortaya çıkan makro ekonomik istikrarsızlıklar, Türkiye ekonomisinde istikrarlı büyümenin önünde hep engel oluşturdu" denilirken, şu değerlendirme yapıldı: "Türkiye’nin, yatırımcıların güvenini sürekli olarak sağlayabilmesi açısından, bundan sonra, makro ekonomik istikrarı bozucu gelişmelerden sakınması ve istikrarı koruması önem taşıyor. Türkiye’nin, enflasyonda sağladığı başarıyı koruyarak, enflasyonu düşürmeye devam edebilmesi için yapısal reformlar ile kamu maliyesi disiplinine ağırlık vermesi gerekli. İstihdamın güçlendirilmesi de verimlilik açısından önem taşıyor."

IMF şemsiyesi önemli

OECD Raporu’nda, Türkiye’nin krizden sıyrılarak başarılı bir geçiş ekonomisi sürecinde kredibilite güçlendirici IMF şemsiyesinin önemli bir unsur olduğuna dikkat çekildi. Türkiye’nin, IMF programının mayıs ayında sona erdiği hatırlatılırken, şu uyarı da yer aldı: "Bu program çerçevesinde elde edinilen mali istikrarın korunması gerekli. Yapısal reformların sürdürülmesi, Türkiye’nin dış koşullardaki gelişmelerden daha az etkilenmesine imkanı tanıyacak ve özellikle de cari işlemler açığını azaltacaktır."

Eğitime kaynak ayırın uçurumu kapatın

EKONOMİK İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Türkiye masası şefi Rauf Gönenç Paris’teki OECD merkezinde düzenlediği toplantıda, "Türkiye İnceleme Raporu"nun sonuçlarını değerlendirdi. "Türkiye’nin nüfusunun tümüne kaliteli eğitim vermeye daha fazla kaynak ayırmak zorunda olduğunu" söyleyen Gönenç, "Türkiye’nin ekonomik dokusundaki farkların tam anlamıyla aşılabilmesi için, insan sermayesindeki uçurumların da aşılması gerekli. Bugün, OECD hatta diğer yükselmemekte olan ülkeler arasında ilk, orta ve yüksek öğrenimde öğrenci başına ’satın alma gücü paritesine’ göre en az kaynak kullanan ekonomilerden birisi olan Türkiye’nin bu alan daha fazla kaynak ayırması gerekiyor. Türkiye’de kamu maliyesi reformları sadece harcamaları sınırlamak değil, harcamaların dağılımında stratejik öncelikleri de sağlamak durumunda." 

hürriyet



Bu haber 360 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,517 µs