En Sıcak Konular

Eyvah! İstanbul zehir mi içiyor

18 Temmuz 2008 14:05 tsi
CHP İstanbul İl Örgütü, İstanbul'un suyuyla ilgili korkunç iddialar da bulundu! Eğer bunlar doğruysa İstanbul zehir içiyor..!

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Melen suyuna Düzce'nin kanalizasyonu ve sanayi atıklarının karıştığını, havzada herhangi bir koruma bandı olmadığını iddia etti.

Tekin, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, İstanbul'un ciddi boyutlarda su sorunuyla karşı karşıya bulunduğunu, buna karşın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ''su politikası olmadığı''nı öne sürdü.

Geçen hafta İstanbul'un su sorununun çözümünde önemli proje olarak gösterilen Melen Çayı'nda incelemelerde bulunduklarını anlatan Tekin, ''İnceleme sonucunda gördük ki Melen suyuna Düzce'nin kanalizasyonu ve sanayi atıkları karışıyor, havzada herhangi bir koruma bandı yok, bu nedenle de hayvanlar rahatça dolaşıyor'' dedi.

Uğurluköy'deki Melen Çayı'nın İstanbul'a pompalanmadan önce depolandığı yerden numune aldıklarını ve Bakırköy İl Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda incelettiklerini dile getiren Tekin, şunları söyledi:

''Suyu, 'kuyu suyu' diyerek incelettirdik. Maalesef İstanbul'da Melen suyunu analiz yaptırabileceğiniz bir yer yok. Analiz sonucunda 1000 oranında koli basili çıktı. Normal şartlarda 200 koli basili olan yerlerde denize girmek bile tehlikeli. Analiz sonucunda İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik uyarınca içerisinde partiküller ve gözle görülen canlı organizma tespit edildiğinden suyun kullanıma uygun olmadığı belirtildi. Bu manzara hoş değil. Milyar dolarlık harcama yapılıyor, ama koruma bandı bile yok.''

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir an önce bu sorunu çözmesi gerektiğini ifade eden Tekin, suyu kirlettikten sonra arıtmak yerine suyun kirlenmesini önlemenin daha doğru olduğunu söyledi.

''HER SU ARITILABİLİR AMA KİRLENMEMESİ GEREKİR''
CHP İstanbul İl Başkanı Tekin, ''Her su arıtılabilir, ama suyun kirlenmemesi gerekir. Melen havzasında evsel ve sanayi atıklarının suya karışması engellenmiyor, havza koruma yönetmeliği yok. Bu konuda DSİ, Düzce Belediyesi ve İSKİ'nin el ele vererek havzayı koruması gerekiyor. Kirlenmiş suyu arıtmak son derece zor'' dedi.

Gürsel Tekin, İstanbul'un önünde ciddi bir su sorunu bulunduğunu belirterek, ''(Önümüzdeki 20 yılda su sorunu yok) diyebilecek bir belediye başkanı aranıyor'' dedi.

İstanbul'un su havzalarında 24 bin kaçak yapı bulunduğunu belirten Tekin, ''2 yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu konu hakkında nasıl bir uygulama yapacağını bekliyoruz. Asıl sorun orada. Havzaların tamamı işgal edilmiş durumda. Elimizdeki barajları da yok edersek vay İstanbul'un haline'' diye konuştu.

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Can Özyedierler de suyun havzaya girmeden önce arıtılması gerektiğini ifade ederek, evsel ve sanayi atıklarının Melen havzasını kirletmesini engellemenin önemine işaret etti. Özyedierler, ''AKP ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, suyu kurtarma mantığı ile baktığı için sorunu doğru temelinden yakalayamıyoruz'' dedi.

İnternet haber



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,104 µs