Favori AKP | " /> Favori AKP | "/>

En Sıcak Konular

Dünya Türkiye'yi izliyor: Favori AKP

18 Temmuz 2008 13:02 tsi
Dünya Türkiye'yi izliyor: Favori AKP Dünyanın önde gelen gazete ve dergileri Türkiye'de yaşanan tartışmalara geniş yer ayırırken, ilginç yorumlara yer verdi. ABD'nin saygın gazetelerinden olan Washington Post'da yapılan yorumlardan biri şöyle: "Alkol tüketimi, özgürlüğün ölçüsü olsaydı R

İngiltere’den Economist ve Times, ABD’den Washington Post türban ve kapatma davalarına geniş yer ayırdı. AK Parti'ye destek çıkılırken laik kesim eleştiri tahtasında. Washington Post'ta Aliza Marcus ile Andrew Apostolou imzalı yorumda "Alkol tüketimi, özgürlüğün ölçüsü olsaydı Rusya dünyanın en büyük demokrasisi sayılırdı” ifadesi çarpıcı.

Economist dergisi, Türkiye’de Adalet ve Kalkınma Partisi’ne karşı açılan kapatma davasıyla ilgili gelişmeleri “Bayraklar, peçeler ve şeriat” başlıklı bir yazıda inceledi. Dergi, davanın ardında “Türkiye ne ölçüde İslamcılaştı?” sorusunun yattığını belirtiyor ve makalede bu sorunun yanıtı aranıyor. Times gazetesi de, Times2 ekinde Türkiye’deki türban tartışmalarını kapak konusu yaptı. Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan bir yorumda ise, “ABD, Müslüman ülkelerde demokrasiyi ilerletmekte ciddiyse, Türkiye’nin demokratik olarak seçilmiş hükümetine destek vermesi gerek” ifadesine yer verildi.

Economist dergisinde yer alan makalede, kapatma davasının açılmasından bu yana Türkiye’de bir kargaşa yaşandığı ve gözlemcilerin AKP’nin kapatılacağına inandığı kaydediliyor. Ancak Economist, savcı Abdurrahman Yalçınkaya’nın iddianamesinde somut kanıtların olmadığını öne sürüyor. İddianamenin çoğunun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kurmaylarının yaptıklarına değil, söylediklerine dayandığı belirtiliyor.

HER MÜDAHELEDEN SONRA İSLAMCILAR DAHA GÜÇLÜ DÖNDÜ

AKP’nin İslami değerleri savunduğunu belirten dergi, buna karşın hiç Kuran’dan esinlenen yasalar geçirmeye çalışmadıklarını vurguluyor ve şöyle devam ediyor, “Ama bunların hiçbiri AKP’ye karşı ‘yargı darbesi’ndeki itici güç olduğuna inanılan, Türkiye’nin müdahaleci generallerini etkilememiş gibi gözüküyor. Generaller ve müttefikleri Atatürk’ün laik cumhuriyetinin geleceğinin tehlikede olduğuna inanıyor. Benzer tartışmalar 1996’da İslamcı Refah Partisi iktidara geldiğinde de duyulmuştu. Bir yıl sonra, şu anda AKP’ye yöneltilen suçlamalar nedeniyle kansız, ‘kadife bir darbeyle’ iktidardan uzaklaştırıldılar. Ama her müdahaleden sonra İslamcılar daha güçlü geri döndü”.

Atatürk devrimlerinden, mahalle baskısı tartışmalarına ve Aleviler’in şikayetlerine dek birçok konuya değinen yazının sonunda, adı açıklanmayan üst düzey bir AKP yetkilisinin “Erdoğan laiklere elini uzatmak için çaba harcamış olsaydı, bugünkü noktada olmayabilirdik” sözlerine yer veriliyor. Economist Erdoğan’ın bu anlamda bir kaç şansı da kaçırdığını şöyle belirtiyor, “Bu şansların ilki, AKP geçen sonbaharda, 1980’de generallerin yazdığı anayasanın yerini alacak metni yazarken geldi. Erdoğan laik muhaliflerine danışma zahmetine girmedi. Üniversitelerde türbana izin veren yasa değişikliğini geçirirken de onları yok saydı. Erdoğan’ı eleştirenler büyük seçim zaferinin başını döndürdüğünü söylüyor. Bir AKP milletvekili ‘Erdoğan hiçbir öğüt ve eleştiriyi kabul etmiyor. Bir tirana dönüştü” diye fısıldıyor. Dönüşmüş olabilir. Ama bu partisinin kapatılmayı, kendisinin de siyasetten yasaklanmayı hak ettiği anlamına da gelmiyor”

HAYRUNNİSA GÜL: BEN SAÇINIZ SARI DİYE SİZİ YARGILAMIYORUM

Times gazetesi ise, Times2 ekinde Türkiye’deki türban tartışmalarını kapak konusu yaptı. Türkiye’deki laikleri temsil edenlerden, türban takanlara pek çok kesimin görüşlerinin yansıtıldığı yazıda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrunnisa Gül’le yapılmış bir röpörtaj da var. Gül, röpörtajı yapan Janice Turner’a “Ben sizi sarı saçlarınız var diye yargılamıyorum. Ben başımı örtüyorum, beynimi değil” diyor. Gül, “Türbanın, kadınları takmaya zorlayabileceğiniz bir şey olduğuna inanmıyorum. İran’da öyle yaptılar. Ama Türkiye farklı bir toplum. Bazı ailelerde türban takanlar da, takmayanlar da var. Biz bu farklı tercihlere alışkınız” şeklinde konuşuyor.

SON YILLARDA HIRSLI VE DİNDAR BİR SINIF ORTAYA ÇIKTI

Makaleyi kaleme alan Turner ise, İslam’ın, türban takan kadınların şahsında, zorla değil, ama artan sayılarıyla siyasi iklimi değiştirdiği tespitinde bulunuyor. 30 yıl önce İstanbul’da sadece hizmetçi kadınların ve kenti ziyaret eden köylülerin türban taktığını ifade eden yazar şöyle devam ediyor; “Ama son yıllarda hırslı ve dindar bir orta sınıf yükselişe geçti ve şehirlere yayıldı. Siyasi alandaki sesleri olarak da AKP iktidara geldi ve kendilerine olan güvenleri arttı. Şimdi laikler Starbucks’larda, şık restoranlarda ve en iyi üniversitelerde yanlarında türbanlı kadınların oturduğunu görüyorlar. Artık sadece kentin kendilerine ait bölümlerinde kalmıyorlar.”

Times, başyazılarından birini de Türkiye’ye ayırmış. “Türkiye için mücadele” başlıklı yazıda, “Demokrasiye tehdit olan kızgın generaller, türban değil” deniyor. Yazıda “Batılı hükümetler konuyu olduğu gibi, bir yargısal darbe girişimi olarak görmeli. Hukuki dayanakları yetersiz. Başarılı olursa, Türkiye’nin zaten sorunlu olan Avrupa Birliği’ne giriş sürecini raydan çıkarabilir. Birçok AKP taraftarının da sandıklardan umudunu kesmesine yol açabilir.” sözlerine yer veriliyor. “Aralarında üst düzey generallerin de bulunduğu kişilerin bu ay toplu halde tutuklanmaları bazıları tarafından keyfi ve otoriter bulundu. Ancak bunun tehlikedeki bir demokrasinin kendisini savunması olarak algılanması daha iyi olur.” denen yazıda Başbakan Erdoğan’a yönelik de bazı tavsiyeler dile getiriliyor. Times, Erdoğan’ın eğitimli şehirli kesimleri ve entellektüelleri de yanına alması gerektiği görüşünde ve Başbakan’ın kamudaki atamaları şeffaf ve liyakat prensibine dayanarak yapıp, eğitimli ve şehirli kesimleri de yanında tutması gerektiğini belirtiyor.

ALKOL TÜKETİMİ ÖLÇÜ OLSA, EN BÜYÜK DEMOKRASİ RUSYA OLURDU

Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan bir haber-yorumda ise, “ABD, Müslüman ülkelerde demokrasiyi ilerletmekte ciddiyse Türkiye’nin demokratik olarak seçilmiş hükümetine destek vermesi gerek” ifadesine yer verildi ve ABD hükümetinin Türk demokrasisine yönelik bu saldırıda sessiz kaldığı savunuldu.

Aliza Marcus ile Andrew Apostolou imzası taşıyan yorumda, ABD’nin bir zamanlar Türkiye’yi Müslüman dünyası için ‘demokratik bir model’ olarak gösterdiği, ancak Amerikan yetkililerinin şimdi kamuoyu önünde ‘bu adli oyunu’ kınamakta duraksadığı” kaydedildi.

“AK Parti’ye yönelik ‘yasal saldırının’ temelinde, Türk toplumunu ‘İslamlaştırma’nın’ bulunduğu” görüşünü dile getiren yazıda, “Erdoğan gizlice, İslami bir devletin çerçevesini oluşturmaya çalışmakla suçlanıyor. Ancak bu iddialar gerçek değil, fantezi. AK Parti’nin üniversitelerde başörtüsü yasağını kaldırmasını, Türkiye’de laikliğin tehlikeye girdiğinin kanıtı olarak görenler bulunuyor. Alkollü içeceklerdeki verginin AK Parti döneminde arttığı ve bunun sonucu alkol tüketiminin yüzde 2.5 düştüğü, kadının iş dünyasındaki sayısal oranının azaldığı, Türk gazetelerindeki reklamlarda kadınların etek boylarının uzatıldığı, her geçen gün daha fazla sayıda kadının başını kapattığı gibi iddialar dile getiriliyor. Fakat görünüş aldatıcıdır. Alkol tüketimi, özgürlüğün ölçüsü olsaydı Rusya dünyanın en büyük demokrasisi sayılırdı” ifadelerine yer verildi.

Başını örten kadınlarının sayısının çok arttığı iddiasının, yanlış olduğu iddia edilen yorumda, “Başını örtmeyen kadınların sayısının 1999’da yüzde 27.3, 2006 yılında yüzde 36.5” denildi.

“Bir partinin demokratikliğini test etmek için ölçünün, özgür ve adil seçimler yapmaktaki istekliliği olduğu” belirtilen yorumda, “Başbakan Erdoğan’ın bunu iki kez yaptı ve son seçimde yüzde 47 destek aldı. Türkiye’de demokrasi testinde başarısız olan laikliktir. AK Parti demokratik kuralları kullanıyor ve ABD eğer Müslüman ülkelerde demokrasiyi ilerletmekte ciddiyse, Türkiye’nin demokratik olarak seçilmiş hükümetine destek vermesi gerekir” ifadesine yer verildi.

internethaber



Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,939 µs