En Sıcak Konular

İran'la 29 yıl sonra diplomasi

18 Temmuz 2008 10:04 tsi
İran'la 29 yıl sonra diplomasi 'ABD, İran'da 29 yıl sonra diplomatik misyon açıyor'

ABD, nükleer çalışmaları nedeniyle uzun süredir gerilim yaşadığı İran'a yönelik sürpriz bir adım atmaya hazırlanıyor. İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre Washington, İran'da diplomatik bir misyon kuracak.  
 
1979'dan beri Tahran ile diplomatik ilişkisi bulunmayan ABD, böylece 29 yıl sonra tekrar diplomatlarını İran'a göndermiş olacak. Söz konusu temsilciliğin açılacağına ilişkin duyurunun gelecek ay yapılacağını da yazan Guardian, "Görev döneminde İran'a karşı şahin bir tutum sergileyen Bush'un bu adımı, ABD-İran ilişkilerinde kritik bir dönemde geldi. İsrail'in savaş oyunları ve İran'ın füze denemeleri ile artan gerilimin ardından buzların çözüldüğü görülüyor." yorumda bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan da diplomatik misyon oluşturulmasıyla ilgili iddiaları yalanlayan bir açıklama gelmedi. 1979'daki İran İslami devriminden sonra Amerika'nın Tahran Büyükelçiliği'ne baskın düzenlenmiş ve ABD'li diplomatlar 444 gün rehin tutulmuştu. Washington, bu dönemde İran'daki diplomatik temsilciliklerini kapatmıştı. ABD'nin İran'daki işleri, İsviçre Büyükelçiliği tarafından yürütülüyor. İranlılar, ABD vizesi almak için Dubai'daki Amerikan ofisine başvurmak zorunda. İran hâlâ Amerika'nın 'şer ekseninde' yer almasına rağmen son dönemde Washington bu ülkeye daha sıcak bir yaklaşım gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde İran ile müzakereler için "uranyum zenginleştirilmesinin durdurulması ön şartından" vazgeçen ABD, arkasından da 19 Temmuz'da Tahran ile AB arasında yapılacak müzakerelere üst düzey diplomatlarından William Burns'ü göndereceğini açıkladı. Washington yönetiminin, politika değişikliğine gitmesi Tahran yönetiminin de benzer adımları atmasına yol açtı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD'nin Tahran'da diplomatik temsilcilik açma isteğine olumlu yaklaşacaklarını söyledi. Ahmedinejad'ın, Başkan Bush ile doğrudan görüşme talebi ve seçimler sonrası Beyaz Saray'ın yeni sahibi ile de sorunları tartışabileceğini açıklaması, Tahran'ın söylemlerinde ciddi olduğu şeklinde yorumlanıyor. İran Cumhurbaşkanı, BM Genel Kurulu toplantısına katılmak için 3. kez ABD'ye gideceğini açıkladı. Ahmedinejad, geçen yılki BM Genel Kurulu toplantısı için gittiği New York'ta 11 Eylül terör saldırısında hayatını kaybedenler için yapılan anıtı ziyaret edip, çelenk koymak istemiş; ancak güvenlik gerekçesiyle bu isteğe olumlu cevap verilmemişti.

Tahran'dan AB'ye teşekkür

İran medyasına göre AB'nin, İran'da terörist faaliyetlerde bulunan Halkın Mücahitleri örgütünü, "terörist örgütler listesi"nden çıkarmaması Tahran yönetimince takdirle karşılandı. Halkın Mücahitleri'nin, "terörist örgütler listesi"nden çıkarılma talebini görüşen AB, önceki günkü açıklamasında, Halkın Mücahitleri'ni terörist bir grup, üyelerini de terörist olarak görmeye devam edeceğini ilan etmişti. İran, İngiltere'nin geçen ay yargı kararıyla Halkın Mücahitleri'ni "terörist örgütler listesi"nden çıkarmasına sert tepki göstermiş, Londra yönetiminin kararının, teröristlerle işbirliği yapmak anlamına geldiğini bildirmişti. AB'nin yanı sıra Amerika da Halkın Mücahitleri'ni terörist örgüt olarak kabul ediyor.
 
zaman



Bu haber 283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,374 µs