En Sıcak Konular

Yasaklanırsa: AK Parti % 43

18 Temmuz 2008 11:18 tsi
Yasaklanırsa: AK Parti % 43 AK Parti kapatılacak mı? Erdoğan yasaklanacak mı? Bu ihtimaller gerçekleşirse Erdoğan'ın yokluğunda Erdoğan'ın halefinin oyu kaç olur? Geniş kapsamlı bir kamuoyu anketinin sonuçlarını açıklıyoruz.

Yüzde 43 oy oranı ile Erdoğan ‘birinci parti’  

14 il ve 47 ilçede 2020 kişiyle yapılan bir araştırmada Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasaklı olsa bile bağımsız katılacağı bir seçimde yüzde 43 oy alacağı ortaya çıktı. GENAR’ın araştırmasına göre halkın yüzde 60’ı da AK Parti’nin kapatılmasına karşı

ENAR Araştırma’nın 7-17 Temmuz arasında 14 il ve 47 ilçede 2020 kişi ile yüz yüze yaptığı Türkiye-Toplum-Siyaset Araştırması’nda Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasaklı hale gelmesi durumunda bile yarın yapılacak bir seçime bağımsız aday olarak girmesi halinde yüzde 43 oy alacağı ortaya çıktı. Anketin değerlendirme bölümünde Erdoğan’ın Türkiye genelinde yaklaşık yüzde 43’lük blok bir oyu oluştuğu belirtildi. Araştırmayı gerçekleştiren siyaset sosyoloğu M. Teyfik Göksu ve siyaset bilimci Mustafa Şen bu sonucu ‘Erdoğan tek başına Türkiye genelinde yüzde 43’lük bir kitleyi istediği yere taşıma gücüne sahiptir’ şeklinde değerlendirdi. ‘Hiçbir kişi ve kurumdan finans desteği’ alınmadan yapıldığı belirtilen araştırmada Türk toplumunun geçen üç ay için genel gündem değerlendirmesinde şu sonuçlar ortaya çıktı:

Türk toplumunun yaklaşık yüzde 61’i Ergenekon oluşumunun çıkar amaçlı suç örgütü olduğunu, yüzde 57’si ise darbe yapmak için bir araya gelmiş bir oluşum olduğunu düşünüyor.

Halkın yüzde 60’ı AK Parti’nin kapatılmasına karşı.

Toplumun yüzde 45’i AK Parti’nin kapatılması ve Recep Tayyip Erdoğan’a yasak gelmesi durumunda Türkiye’de ekonomik kriz çıkacağını yüzde 29’u siyasi kriz çıkacağını, yüzde 27’si ise hiçbir şey olmayacağını düşünüyor.

Toplumun yüzde 57’si Türkiye’de bir toplumsal kutuplaşmanın olduğunu düşünmektedir.

AK PARTİ SEÇMENİ SADIK

AK Parti kapatılır ve Erdoğan’a siyasi yasak gelirse yerine kurulacak parti yine Türkiye’nin birinci partisi olacak. Bugün AK Parti’ye oy vereceğini söyleyen seçmenin yaklaşık yüzde 90’ı yine AK Parti’nin yerine kurulacak partiye yöneleceğini belirtti. Yeni parti diğer partilerden de oy alacak. (Bu çerçevede AK Parti’nin yerine kurulacak parti yaklaşık yüzde 43’lük bir oranla yola başlayacaktır. Yani siyasetin haritası değişmeyecek)

HÜKÜMET BAŞARILI

Ortaya çıkan araştırma verisine göre Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye genelinde yaklaşık yüzde 43’lük blok bir oyu oluştu. Tek başına Türkiye genelinde yüzde 43’lük bir kitleyi istediği yere taşıma gücüne sahip.

Toplumun büyük bölümü hükümeti başarılı görüyor.

CHP, MHP ve DTP’yi ise muhalefette başarısız bulunuyor. HABER MERKEZİ


Halkın en çok güvendiği kurum Milli Takım


Türk toplumu en çok Türk Milli Takımı, en az da medyaya güveniyor. Siyasilerde ise en çok Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan’a en az ise Deniz Baykal’a güvenmektedir.


Meclis’te 411 milletvekilinin oyuyla kaldırılan başörtüsü yasağının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesine halkın yaklaşık yüzde 62 olumsuz bakıyor. (Toplumun büyük bölümü Anayasa Mahkemesi’nin bu konudaki kararına katılmamakta. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı ‘yargı aracılığıyla Türkiye’de siyasal süreçlere müdahale ve milli iradeye müdahale’ olarak algılandı.)


Gülen, dönebilmeli

 

Toplumun yüzde 47.4’ü Fethullah Gülen’in Türkiye’ye dönmesi gerektiğini, yüzde 45.3’ü ise dönmemesi gerektiğini düşünüyor.

Halkın yüzde 50.7’si Fethullah Gülen Hareketi’nin Türkiye’yi dünyaya tanıtan önemli bir hareket olduğunu düşünüyor. Yine toplumun yüzde 65.4’ü Gülen hareketinin dini hizmetlerle öne çıkan önemli bir hareket olduğunu düşünüyor.

Halkın yüzde 32.8’i ise Gülen hareketinin devleti ele geçirmeye yönelik olduğunu, yüzde 37.3 ise hareketin uluslararası güçlerin bir projesi olduğunu düşünüyor.


MHP oy kaybetti


Türk toplumunun geçen üç aydaki en önemli gündemi Ergenekon ve AK Parti’nin kapatılma davasıdır.

Toplum AK Parti’nin kapatılmasına karşı.

AK Parti 22 Temmuz’da aldığı oyu koruyor. MHP ise oy kaybediyor. Yerel seçimlerde de AK Parti yine en büyük parti.

En büyük seçmen sadakati AK Parti’de gözükmektedir.

Anayasa Mahkemesi’nin başörtüsüne serbestlik getiren düzenlemeyi iptali milli iradeye müdahale olarak algılanmıştır.

Toplumun yarısı AK Parti hükümetini başarılı bulmaktadır.

CHP, MHP ve DTP’yi ise başarısız bulmaktadır.

star



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,766 µs