En Sıcak Konular

Ecevit haberi neden önemli

17 Temmuz 2008 17:50 tsi
Ecevit haberi neden önemli Sezer’in “Bazı paşalar Ecevit’e çekil dedi” açıklamasından sonra Ecevit’in koruması Birgün’ün “onu 24 saat sakladık” şeklindeki sözleri Ergenekon'la ilgili önemli bir gerçeğin üstündeki örtüyü kaldırıyor. B

Güvercini vuracaklar… Okunduğunda tüyler ürperten bu iddia Hrant Dink’e gönderme yapıyor. Ancak Dink’le ilgisi yok. Emekli paşaların Bülent Ecevit’e çekil baskısı ortaya çıktıktan sonra Ecevit’in yakın koruması Recai Birgün aynı dönemde Ecevit ile ilgili çok ciddi bir suikast ihbarı aldıklarını şu sözlerle anlattı: "Rahmetli Ecevit Başbakan'ken bizi epey korkutan, kuvvetli bir duyum aldık. 2001'in başıydı. Bize ulaşan bilgiye göre suikastı planlayanlar Ecevit'in Cumhurbaşkanlığı'nda bir resepsiyona gideceğini biliyorlardı. Halbuki bu resepsiyon programı önceden belirlenmiş bir program değildi. Doğrusu bu, bizi ürküttü. Tüm basının gözü önünde Başbakan'ı kaçırdık. Gazeteciler Ecevit'in içinde olmadığı bir aracı takip ettiler. Ecevit'i 24 saat sakladık. Mihrakla ilgili bilgi edinemedik. Ecevit'i Başbakanlık'tan uzaklaştırmaya yönelik bir planın olduğunu ben biliyorum. İster Ergenekon deyin ister başka bir örgütlenme, birileri Ecevit'i uzaklaştırmak istedi.”

Bu suikasti kimin düzenlemek istediği net değil. Ancak net olan bir şey var. Dönemin emekli generalleri Ecevit’in Başbakanlık koltuğunda oturmasını istemiyordu. DSP lideri Zeki Sezer bu gerçeği dün yaptığı açıklamayla ortaya çıkardı. Sezer “bazı emekli paşalar Ecevit’e çekil baskısı yaptı” dedi.

Bu haber iki yönden tüyler ürpertici… Öncelikle Org. Hilmi Özkök’e de 2004 yılında “çok ciddi fiziki eylem” haberlerinin basına yansıdığını biliyoruz. Yani demokrasiden nasibini almamış yapılanmaların bir dönem bu ülkenin Genelkurmay Başkanını, Başbakanını hedef almaktan çekinmediği ortada. Başbakan Erdoğan’ın da benzer suikast girişimlerinden kurtulduğu geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı.

Haberin ikinci önemli noktası da şu: Bülent Ecevit’i Başbakanlık koltuğunda görmek istemeyenler sorunlarının AK Parti ya da Erdoğan’la olmadığını gözler önüne serdiler. Anlaşılan hangi iktidar gelirse gelsin onlar ülkeyi kendileri yönetmek istiyor. Daha kötüsü ülke yönetimine bu şekilde ortak olmaya çalışanların demokratik yöntemlerle vakit kaybetmeden ülkenin geleceğine ipotek koyma kaygısı.

Bu gerçeğin altını kalın bir şekilde çizelim. Ecevit’in başbakanlık koltuğundan indirilme çabası, ülke siyaseti üzerinde söz sahibi olmak isteyen siyaset dışı aktörlerin 2003-2004’ten bu yana değil, 2001’de de aynı tutumu sergilemiş olmaları.

Aynı tarihlerde bugünkü tavrının aynısını ortaya koyan elbette sadece siyaset dışı aktörler değil. Kimi gazeteler de tıpkı o dönemde olduğu gibi bu dönemde de siyasete dışarıdan müdahalelere “çanak” tutuyor. Bugün Ergun Babahan’ın yazdığı gibi… O dönem “Ecevit’e iyi bakılmıyor, altını ıslatıyor, tırnakları temizlenmiyor, Ecevit hasta” yazısını yazan gazeteciler bugün de Ergenekon’u neredeyse savunacak, iddianamenin zayıf gözükmesini sağlayacak tutumlarını sürdürüyor. Yani yedi yıldır bu gazetecilerin yaklaşımında bir değişiklik yok. Halbuki Türkiye bu yedi yılda çok değişti.



Bu haber 847 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,219 µs