En Sıcak Konular

Borsada 'kapatmama' bayramı

17 Temmuz 2008 17:40 tsi
Raportörün raporu yurtdışı borsalardaki iyimserlikle birleşince borsa yüzde 4 ile tarihi bir yükselişe sahne oldu. Dolar 1.20 YTL'ye düştü

İç ve dış piyasalarda artan olumsuzlukların etkisiyle 32 bin puana kadar düşerek son iki yılın en düşük seviyesine gerileyen borsa dünkü yüzde 3’lük çıkışı bugün yüzde 3.6 gibi rekor tırmanışla sürdürdü. Günü 37 bin 695 puandan tamamlayan endeks günü içerisinde 38 bin puanı geçti. Raportör Osman Can’ın Anaşasa Mahkemesi’ne sunduğu raporda AKP’nin kapatılmaması gerektiğini yazması piyasalardaki iyimser havanın artmasında etkili oldu.
Dün ABD’da mali sektör hisselerinde açığa satışın yasaklanması ve gelen olumlu bilançolar borsalardaki yükselişi destekledi. ABD’de banka hisselerinde açığa satış yapanların pozisyon kapatması da Dow Jones’u yüzde 2.5 yukarı taşıdı. Avrupa borsalarında da yüzde 2’lere varan yükseliş yaşandı.
 

BİLANÇOLAR SEVİNDİRDİ

Bugünkü yükselişte Wells Fargo´nun ardından JP Morgan bilançosu da beklentilerin üzerinde gelmesi etkili oldu. JP Morgan bilançosunda hisse başına kar yüzde 53 azalarak 54 sente düştü ama beklenti 47 sent düzeyindeydi.

Merrill Lynch bilançosu da mali sektördeki spekülasyonların nasıl devam edeceği konusunda ışık tutacak. Bilançoların iyi gelmesi, Wall Street´teki yukarı harekete destekleyebilir.

DOLAR HIZLA GERİLİYOR

Son dönemde yaşanan olumsuzluklara kayıtsız kalan dolar ve euro ise artan iyimserliği anında fiyatlara yansıttı. 1.25 YTL seviyesinden geri çekilmeye başlayan dolar 1.20 sınırına dayandı, euro ise 1.91’e kadar geri çekildi. Artan iyimserliğin bir süre daha devam edeceğini belirten uzmanlar, raportörün sunduğu raporun olumlu ya da olumsuz olmasının Anayasa Mahkemesi kararını etkilemeyeceğini belirterek, yatırımcıların hızlı yükselişten sonra daha temkinli davranmalarını önerdi. Ayrıca kısa bir süre önce ünlü spekülatör Soros dahil olmak üzere mali krizin henüz sonuna gelinmedi şeklindeki uyarıların da dikkate alınması uyarısı yapıldı.

haberturk.com



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,913 µs