En Sıcak Konular

İstanbul'da ilk başkan adayı belli

17 Temmuz 2008 15:28 tsi
İBB Eski Başkanı Gürtuna yerel seçimler öncesinde Topbaş'ı topa tuttu. İstanbul'un 'yönetilememe' sorunuyla karşı karşıya olduğunu savunan Gürtuna'nın bu çıkışı kafalarda soru işareti oluşturdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ali Müfit Gürtuna www.dauktk.tr.gg internet sitesinde Semih Çelik'e verdiği röportajında Topbaş'a ağır eleştiriler getirdi. Kendisinin başkanlıktan ayrılmasının ardından İstanbul yönetiminin en önemli sorun haline geldiğini savunan Gürtuna, "İstanbul'un en önemli sorunu sizce ne?" sorusuna, "Yönetilememe" cevabını verdi.

SORUNLARI TAMAMEN ÇÖZMÜŞ OLARAK DEVRETTİK

2004 yerel seçimlerinde İstanbul'u, hayati sorunlarını tamamen çözmüş olarak devrettiklerini öne süren Gürtuna, "Ne yazık ki ehil olmayan ellerde yeniden sorunlarla anılır hale geldi. Çözülen sorunlar, yönetim zaafı ve başarısızlık nedeniyle yeniden İstanbul’a musallat oldu." dedi.

 KALİTE DÜŞTÜ

2004'ten sonra İstanbul'un kent hayatındaki kalitenin adım adım gerilediğini gördüğünü söyleyen Gürtuna, "Trafikten su sorununa, yeşil alanların korunmasından aşırı yapılaşmaya kadar bir dizi başlıkta İstanbul, 2004’te yeni yönetime teslim edilen noktadan çok geridedir. Yerel seçimlere doğru hızla ilerlerken İstanbul’un üzerine çöken kaos kâbusu hepimizi kaygılandırıyor. Kentimizin ve kendimizin geleceğinden endişeliyiz." diye konuştu.
 
ÖNEMLİ ADIMLAR ATMIŞTIK
Kendi belediye başkanlığı döneminde İstanbul'un trafik sorununda önemli adımlar atıldığını söyleyen Gürtuna sözlerini şöyle sürdürdü: "İstanbul’un zamansız ve sürpriz trafik sıkışmaları kenti ulaşılmaz hale getirmiş durumda. 2004’e gelindiğinde İstanbul’un en sorunlu trafik bölgelerinde bile 30 dakikayı geçmeyen akışa ulaştırdığımız trafik düzenlemesi sanki hiç yaşanmamış gibi adeta tarihe karıştı. Entegre ulaşımı esas alan ve İstanbul’a asla trafik problemi yaşatmayacak Ulaşım Ana Planımız terk edildi, palyatif tedbirlerle çözüm arayışına girişildi. Mevcut yönetimin umarsız bir anlayışla İstanbul’u bu kötü kadere terk etmesi kenti kemiriyor, tüketiyor, için için yakıyor. Bu gidişle yemyeşil, bereketli ve ışıl ışıl kentimizden geriye çoraklaşmaya yüz tutmuş bir yerleşim alanı kalabilir."

KAYYUM'A DEVREDİLECEK KENT HALİNE GELDİ

"Bir zamanların ödüllere doymayan projeler kenti İstanbul, şimdi tarihi varlıklarını bile koruyamadığı için neredeyse kayyuma devredilecek kent haline getirilmiştir." diyen Gürtuna, "Üstelik bu akıl almaz durum, hükümetin sağladığı abartılı mali ve siyasi kaynakların, bu yönetim için seferber edilmesine rağmen yaşanıyor. Oysa sadece yapılanlara dokunmasalardı ve başka bir şey yapmasalardı bile İstanbul’a büyük hizmet etmiş olurlardı. Özellikle de imar düzenlemelerinde, tüm uyarılara rağmen, yıkıcı etkileri olacak kararlar aldılar. Geri dönülemez biçimde bütün boş alanlara yüksek yoğunluklu yapılaşma imkânı getirilerek “süper gecekondu” furyası başlattılar." ifadelerinde bulundu.

DERECELENDİRME KURULUŞLARINI ÖRNEK VERDİ

İstanbul'un rantiyeye kurban verildiğini savunan Gürtuna, İstanbul'un 5 yıl önce uluslararası finans piyasalarında kredibilitesi yüksek bir şehir olduğunu savundu. Standard And Poor’s ve Moody’s gibi uluslararası kuruluşların İstanbul yönetiminin çöktüğünü ve 2010’dan itibaren borçlarını zor ödeyebileceğini raporladığını iddia eden Gürtuna, "2004’te borçsuz devredilen İstanbul’un halen kaç milyar dolar borca ulaştığı bilinmiyor. Bu borç batağına, kentin en değerli arazilerinin satılıp saçıldığı bir sırada saplanıldığına dikkat edilmelidir." dedi.

BAŞKANLIĞA MI SOYUNUYOR?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan önce görevde olan Ali Müfit Gürtuna'ın yerel seçimlere 1 yıldan daha az bir süre kaldığı bir dönemde Topbaş yönetimine karşı ağır eleştiriler getirmesi, "Gürtuna başkanlığa mı aday olacak" yorumlarını beraberinde getirdi.

8 SUTUN



Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,538 µs