En Sıcak Konular

Kamuda eşit işe eşit ücret ilkesi

17 Temmuz 2008 08:09 tsi
Hükümet, 1,5 milyon devlet memuruna, 15 Ağustos'ta 100 YTL'ye kadar ek ödeme zammı yapmaya hazırlanıyor.

Ek ödeme iyileştirmeleri 3 ya da 4 yıl boyunca devam edecek ve en geç 4 yıl sonunda, kamuda eşit işe eşit ücret ilkesi hayata geçecek.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu koordinatörlüğünde yürütülen ''Kamu Personelinin Yeni Maaş Sistemi'' çalışması tamamlandı. Başlangıçta maaş sisteminde köklü bir revizyon öngören taslak, Meclis'in tatile gireceği dikkate alınarak, ''Ek Ödeme Düzenlemesi''ne dönüştürüldü ve Bakanlar Kurulu'nda da bu şekliyle kabul edildi. Bu hafta içinde Meclis'te ele alınması öngörülen düzenleme, gündemdeki bir tasarının görüşülmesi sırasında verilecek bir önergeyle hayata geçirilecek. Yapılacak değişiklikle ek ödeme almayan devlet memurlarına verilmekte olan denge tazminatı kalkacak.

4 YILA YAYILACAK

Yeni düzenlemeyle 1 Temmuz 2006'dan bu yana bin 850 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda yapılan ödemenin yerini, ''En yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) yüzde 200'ünü geçmemek üzere, her ay ek ödeme yapılabilir'' hükmü alacak. Düzenlemenin yasalaşması halinde halen kendilerine 136 YTL denge tazminatı ödenen kamu personeline, 977 YTL'yi geçmemek üzere, Bakanlar Kurulunca belirlenecek oranlarda ek ödeme verilebilecek. Ancak, ek ödeme iyileştirmesi, kademeli olarak gerçekleştirilecek ve bütçe imkanları dikkate alınarak 3 ya da 4 yıllık bir sürece yayılacak.

İYİLEŞTİRME AĞUSTOSTA

Bakanlar Kurulu, bu kapsamdaki ilk iyileştirmeyi ağustos ayı içinde gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu çerçevede, kanun değişikliğinin gerçekleştirilmesinin ardından Bakanlar Kurulu, memur unvanları ve kadrolar itibariyle ek ödeme oranları belirleyecek. Buna ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nın yayımlanmasının ardından da, 1 milyon 495 bin memur, enflasyon farkı ve yüzde 2'lik temmuz zammıyla birlikte yılın ikinci yarısı için aldığı yüzde 3,96'lık maaş artışından ayrı olarak 15 Ağustos'ta ek ödeme zammı alacak. Bakanlar Kurulu, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında da ek ödeme oranlarında artış yapacak. Bu şekilde en geç 4 yıl sonra, aynı işi yapanlar arasındaki maaş farklılığı ortadan kaldırılacak.

100 YTL'Yİ BULACAK

Denge tazminatı kalkarken, memurların yüzde 28'lik ek ödemeye karşılık gelen yaklaşık 136 YTL'lik denge tazminatları da ek ödemenin içine girecek. Bakanlar Kurulu, yüzde 28'lik oran üzerine yeni oranlar uygulayacak. Maliye Bakanlığının yaptığı çalışmaya göre, hizmetli maaşlarına 5 puan ek ödeme karşılığında 25 YTL, araştırma görevlisi, öğretmen gibi meslek gruplarında 10 puanlık ek ödeme artışı karşılığında 50 YTL, mühendis maaşlarında ise 15 puan ek ödeme karşılığında 75 YTL ek artış önerildi.

Ek ödeme zammının bazı meslek gruplarında 100 YTL'ye kadar çıkabileceği bildirildi. Yetkililer, meslek grupları içinde en yüksek ek ödeme artışının da polisler için planlandığını ifade etti. Bu arada, 15 Ağustos'tan itibaren memurlara verilecek ek ödeme iyileştirmesinin 4,5 aylık maliyeti 546 milyon YTL olarak hesaplandı.

bugün



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,865 µs