En Sıcak Konular

İstanbul Cumhuriyet Savcısı'nın isyanı!

17 Temmuz 2008 08:06 tsi
İstanbul Cumhuriyet Savcısı'nın isyanı! Başsavcı Aykut Cengiz Engin, medyanın haber ve yorumlarından bir hayli şikayetçi...

450 dava açıldı ama hala sansasyon peşindeler...
 
Soruşturmaya ilişkin haber ve yorumlarla ilgili 450 soruşturma açıldığını açıklayan Engin, “Buna rağmen bazı gazetecilerin konuyu sansasyonel hale getirmekten kaçınmadığını” söyledi.

Ergenekon iddianamesini açıklayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, bir hukukçu gözüyle, dava sürecini ve ekonomiye olası yansımalarını değerlendirdi. Engin, “Ergenekon’un dava süreci, çok uzar mı? Bazı ekonomistler, eğer uzarsa ekonomiyi etkileyebileceğini düşünüyorlar?” sorusuna “Bu iş, 3- 4 aylık bir mesele. Ekonomide denildiği gibi sıkıntı varsa, 1 - 2 yıldan bu yana sıkıntıda. Dolayısıyla davanın şu anda ekonomiyi etkilediğini düşünmüyorum” yanıtını verdi.

Bir savcı olarak, Türkiye’nin yaşadığı sıkıntıların sorumluluğunu duyduğunu belirten Engin, “Ekonomi çevreleri de, başka kesimler de merak etmesinler, korkmasınlar, bizlere ve Türk yargısına güvensinler. Dava açılırsa hukuk açısından en iyi sonucu alacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

İddianameyi okumadım

Çelebi Holding’in 50. kuruluş yılını kutlama yıldönümünde Dolmabahçe Sarayı’ında verilen resepsiyonda görüştüğümüz Başsavcı Engin, iddianame özetini kısa bir metinle açıklamasının eleştirildiğini, neden daha uzun açıklamalar yapmadığını sorduğumuzda ise şunları söyledi: “Ben iddianameyi okumadım. 2 bin 500 sayfayı okumak mümkün mü? Bana verilen özet metni kamuoyuna açıkladım. Başsavcı yardımcıları, bu işi takip eder. Yılda 150 - 200 bin arasında soruşturmayı takip ediyoruz. Doğrusunu söylersek her şeye zaman ayıramıyoruz. İş yükümüz yoğun.”

Engin, medyanın davayla ilgili yanlı haber ve yorumlarından oldukça şikayetçi. Özellikle siyasi alanda yazanların, konuyu kimi zaman yanlış ve hatalı değerlendirdiğini düşünen Engin, çıkan yorum ve haberlerle ilgili 450 civarında soruşturma açıldığını, buna rağmen yine de bazı gazetecilerin konuyu sansasyonel hale getirmekten kaçınmadığını söyledi.

SORUŞTURMALARDA HATALAR OLABiLiYOR

Başsavcı Engin, soruşturma kapsamında tutuklanan ve tahliyesinin ardından kanserden ölen Kuddisi Okkır’ın durumundan son aşamada haberi olduğunu, ifade ederken, “Soruşturmalarda bu gibi olaylara neden engel olunamıyor?” sorusunu da şöyle yanıtladı:

“Okkır olayı, çok üzücü çok korkunç! Ne hapishane doktoru ne de kendi doktoru, onun sağlık durumunu avukatlara iletmemişler. Nezle, grip gibi bakılmış! Ben tesadüfen Okkır’ın sağlığından küçük bir gazete haberdar oldum. Sonra da hemen durumun incelenmesini istedim. Ancak, çok geç kalınmıştı. Eşi, bir yerlere ulaşmak istemiş, başaramamış. Soruşturmalar sırasında böyle bazı hatalar olabiliyor. Olmaması gerekir ama oluyor!” Bence de özür dilenmeli Engin, Sabriye Okkır’ın eşinin ihmalden dolayı öldüğünü ve bunun için devletin kendisinden özür dilemesi gerektiği düşüncesine katılıyor. “Bence de özür dilenmeli” diyen Engin, konunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne intikaliyle ilgili ise hukuk sürecinin işletilmesinin herkesin hakkı olduğunu söyledi.

İKİ GÜNÜ SAKiNLESTiRiCi ALARAK GEÇiRDiM

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Çelebi Holding’in davetine eşi Bedriye Engin’le birlikte geldi. Özellikle konsolosların ve üst düzey protokolün yoğun ilgisiyle karşılaşan Engin, kendisine davayla ilgili yöneltilen sorulara cevap verdi. Bedriye Engin ise çok zor bir süreç yaşadıklarını belirtirken, şunları anlattı: “Eşimin iddianameyi okuduğu günün ertesi yani bugün medyada çıkan yorum ve haberlere çok üzüldüm. O, zor da olsa görevini en iyi şekilde yapmaya çalışıyor. Bugün (dün) iki sakinleştirici alarak günü geçirdim. Gerçekten herkes böyle zamanlarda dikkatli ve sorumlu hareket etmeli.”

Engin çifti, 17 Ağustos 1999’daki büyük Marmara depreminde kızlarını kaybetmişlerdi. O olaydan sonra anne Bedriye Engin, uzun süre bu acının izlerini yaşamıştı. Başsavcı Engin, DGM Savcısı iken meslektaşı Engin Baltacı ile birlikte Nesim Malki cinayeti ile Alaettin Çakıcı’nın karıştığı Türkbank ihalesini de soruşturmuştu. O dönemde, İtalya’da “Temiz Eller” soruşturmalarını yürüten ünlü Milano Savcısı Di Pietro’ya benzetilen Engin, Türkiye için de “Temiz Eller”in umudu olmuştu.

bugün



Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,305 µs