En Sıcak Konular

Fransa Senatosu uyardı!

16 Temmuz 2008 21:37 tsi
Fransa Senatosu tarafından hazırlanan bir raporda, Fransa'daki Türkiye karşıtı havanın, olumsuz sonuçlar doğurma ihtimalinin olduğu uyarısında bulunuldu.

Fransız senatörler Robert del Picchia ve Hubert Haenel tarafından hazırlanan, "Fransa'nın AB dönem başkanlığında, Türk-Fransız ilişkileri" konulu raporda, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olan Fransız siyasetçilere sert eleştiriler yöneltiliyor.

Senato AB Heyeti tarafından onaylanan raporda, iki senatörün 21-25 Mayıs günlerinde Türkiye'ye yaptıkları ziyaretler sonucu elde edilen saptamalara geniş yer veriliyor.

Raporda, "Bize bir Türk muhatabımızın da söylediği gibi, Fransa, Türkiye'nin AB üyeliğine en büyük engel olarak gözükmekle hiçbir şey kazanamaz ve bu sadece Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan ülkelerin, Fransa'nın arkasına saklanmasına yarar" ifadesine yer veriliyor.

Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra Türkiye'nin jeopolitik rolünün arttığı ifade edilen raporda, Türkiye'nin özellikle Akdeniz bölgesi için vazgeçilmez aktörlerin başında geldiği vurgulandı.

Türkiye'nin Atlantik ittifakının da vazgeçilmez bir ortağı olduğu ifade edilen raporda, "Bu koşullar altında, daha şimdiden, Türkiye'nin hiçbir zaman AB'de yeri olmayacağını söylemek mantıklı mı?" sorusu yöneltiliyor.

"2008 yılında, gelecekte, AB'nin ya da Türkiye'nin ne olacağını söylemek zor" denilen raporda, "Daha şimdiden neden Türkiye'ye kapıları kapatma kararını alıyoruz?" diye soruluyor.

Raporda, Türkiye'nin üyeliğinin tartışılmasının zamanı geldiğinde, sadece Fransa'da değil, Türkiye'de de yapılacağının altı çizilerek, daha bu tartışmanın yapılması için zaman bulunduğu belirtiliyor ve "Şimdi, Türkiye'nin reformlarını yerine getirmesini ve müzakerelerin devam etmesinin beklememiz gerekir" deniliyor.

Raporda, "şimdiden Türkiye'nin üyeliği için bir yorum ve yargıya gitmenin erken olduğu, zamanı geldiğinde bunun AB içinde tartışılabileceği" yorumu yapılıyor.

Tam üyelik müzakerelerinin sürdürülmesinin Türkiye'nin modernleşmesi ve Avrupa'ya yakınlaşması için eşsiz bir fırsat olduğu ifade edilen raporda, müzakerelerin sonunda üye olmasa bile Türkiye gibi komşu bir ülkenin siyasi ve ekonomik açıdan istikrarının önemine değiliniyor.

Türkiye'nin bölgede oynadığı model rolünün ihmal edilemeyeceği vurgulanan raporda, "AB dönem başkanı Fransa'nın gereksiz yere yaralayıcı bir tutum içine girmektense, Türkiye'ye yardımcı olan olumlu bir tutum alması gerektiği" belirtiliyor.

AA



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,675 µs