En Sıcak Konular

Darwin korkusu konferans iptal ettirdi

16 Temmuz 2008 20:47 tsi
Darwin korkusu konferans iptal ettirdi
İsrail'de Musevi-Müslüman uzlaşması konulu konferans, Darwin karşıtı bir organizasyona dönmesi endişesyle iptal edildi.

İsrail'de yayınlanan Yedioth Ahronot gazetesinin yayınladığı habere göre bir konferans için İsrail'e giden bir grup Türk bilim adamı, son dakika iptaliyle karşılaştılar. Türk bilim adamlarına göre Musevi-Müslüman uzlaşmasını konu edinen konferansı, Darwin karşıtı bir organizasyona dönmesinden endişe eden Hebrew Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi dekanı iptal etti.

SBF dekanı Boaz Şamir ise konferansın iptaline gerekçe olarak konferansı düzenleyen Öğrenci Birliği ve Fakülte Sekreterliği arasındaki koordinasyon sorununu göstermekle yetindi.

Ancak gazetenin eline geçen Prof. Şamir'in konuyla ilgili bir yazışmasında "Darwin karşıtı propagandayı destekleyen bir olaya ev sahipliği yapamazdık" deniliyor.

Bilim Araştırma Vakfı ve İsrail'deki Interfaith Encounter Association'ın ortak teşebbüsüyle Hebrew Üniversitesi ve ardından Tel Aviv Üniversitesinde Musevi-Müslüman uzlaşmasını konu edinen iki konferans düzenlenecekti. Konuşmacılar, iki dinin birliğini vurgulayan, İslamcı terörü ve aynı zamanda Türlerin Menşei hakkındaki Darwin teorisini kınayan konuşmalar yapacaklardı. Avital Lahav'ın kaleme aldığı Kobi Nahshoni'nin katkıda bulunduğu haberde "Yaratılış teorisini yaygınlaştırmakla meşgul bir vakfa fırsat verme fikrinden" üniversitedeki birileri hoşlanmadı; "kurum Başkanı'nın kitaplarında Darwinizmi çürütmeye bakmasından bahsetmeye bile gerek yok" deniliyor.

Hebrew Üniversitesi SBF dekanı, konferans organizatörlerinden özür dileyerek konferansın Fakülte binasında hiçbir zaman yapılamayacağını söyledi. Organizatörler Darwin teorisinin programa yanlışlıkla alındığını, programın amacında yer almadığı açıklamasını yaptılarsa da Prof.Şamir kararında ısrar etti.

Habere göre konferans iptalini eleştiren Vakıf, "Hebrew Üniversitesi, İslam'ın radikal imajını muhafaza etmeyi ve bizi barış mesajı vermekten alı koymayı seçti. Bunu, fikirlerin demokratik olmayan bir tarzda ele alınması olarak görüyoruz" açıklaması yaptı.

Türk bilim adamlarının dostu Ehud Tokatlı ise İsrail'in akademik boykota karşı mücadelesi ışığında bakıldığında Üniversitenin sergilediği tutumdan dolayı şok oldu. Konferans için Türkiye'den kalkıp gelen hocalardan özür dilenmesi gerektiğini söyleyen Ehud Tokatlı "fikir özgürlüğü akademi de olmayacaksa nerede olacak? Bunlar ciddi iki bilim adamıdır, bir kaç Taliban vaizi değil" dedi.

Interfaith Encounter Association kurucusu ve müdürü Yehuda Stolov "konferansın amacı müslümanlar ve museviler arasında barış için ve teröre karşı işbirliği konularını ele almaktı. Darwinizmi ele almak gibi bir niyetimiz yoktu. Darwinizm karşıtlığı elektronik davet'teki konu başlıklarına maalesef yanlışlıkla girdi ve konferansın iptaliyle neticelendi" açıklamasını yaptı.

dunyabulteni



Bu haber 816 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,621 µs