En Sıcak Konular

434 bin kişi iş buldu

16 Temmuz 2008 15:24 tsi
Büyüme verileri nisan döneminde istihdama da olumlu yansıdı. İşsizlik gerilerken son 1 yılda 373 bini tarım dışında olmak üzere 434 bin kişi iş buldu. Böylece toplam istihdam 21.6 milyon kişiye yükseldi.

Ekonomİde ilk çeyrekte yakalanan yüzde 6.6’lık büyüme hızının istihdama yansıması nisan ayında ortaya çıktı. İşsizlik oranı yüzde 9.6’yla son 7 ayın en düşük seviyesine indi. Son 1 yılda 373 bini tarım dışında olmak üzere toplam 434 bin kişi iş buldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ‘Mart-Nisan-Mayıs’ dönemini kapsayan, Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçları istihdam açısından sevindirici bir tablo ortaya koydu.

KIRSALDA DAHA DÜŞÜK

Nİsan 2008 döneminde işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.2 gerileyerek yüzde 9.6 olarak hesaplandı. İşsiz sayısı, geçen yıla göre 3 bin azalarak, 2 milyon 293 bin kişi oldu. İşsizlik oranı kentlerde yüzde 11.7, kırsal kesimde ise yüzde 6.2 olarak belirlendi. Ayrıca istihdam edilenlerin sayısında da ciddi artış görüldü. 2007’nin nisan dönemine göre bu yıl yeni iş bulanların sayısı 434 bin kişi artışla 21 milyon 650 bin kişiye yükseldi. Bu dönemde, tarımda çalışan sayısı 61 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 373 bin kişi arttı. Aynı dönemde, istihdam edilenlerin yüzde 26.4’ü tarım, yüzde 19.7’si sanayi, yüzde 5.7’si inşaat, yüzde 48.2’si ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılla karşılaştırıldığında, tarım sektöründe istihdamın payı 0.3 puan, hizmetler sektörünün payı 0.1 puan azaldı, buna karşılık sanayi sektörü ile inşaatın payları 0.2 puan yükseldi.

İşsizler kapı kapı dolaşmayacak

Türkİye İş Kurumu (İş-Kur) Genel Müdürü Namık Ata, İş-Kur’da ‘açık işler havuzu’ oluşturmak istediklerini belirterek, bu konuda DPT, Devlet Personel Başkanlığı ve Türksat ile ortak bir çalışma yaptıklarını kaydetti. Ata, ‘Böylece tüm işsizlerin ilk müracaat edeceği kapı İş-Kur olacak. Biz bunu istiyoruz. Kamu zorunlu, özel sektör ihtiyari olarak bu havuzdan yararlanacak. İşsizler kapı kapı dolaşmayacak’ diye konuştu. Öte yandan Ata, GAP yatırımlarının tamamlanması amacıyla bu yıl için işsizlik fonundan istenilen 1.3 milyar YTL’yi Hazine’ye aktardıklarını da kaydetti. Ata, söz konusu parayı 30 Haziran tarihine kadar 2 taksit halinde verdiklerini söyledi.

Kayıtdışı istihdam oranı da azaldı

TÜİK’e göre, kayıtdışı istihdam edilenlerin oranında da, Nisan 2008 döneminde, 2007’ye göre yüzde 2.1 gerileme oldu. Kayıtdışı istihdam böylece yüzde 44.9 olarak gerçekleşti. Bu dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre tarım sektöründe kayıtdışılık yüzde 87.5’ten yüzde 87.7’ye yükseldi, tarım dışında ise yüzde 32.3’ten yüzde 29.5’e geriledi.

star



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,671 µs