En Sıcak Konular

Bosnalı Sırpların marşı Müslümanları kızdırdı

16 Temmuz 2008 14:52 tsi
Bosna Sırp Cumhuriyeti parlamentosunun kabul ettiği marşta Bosna sözcüğüne yer verilmiyor, ulusal armada ise Müslüman ve Hırvat motiflere hiç yer verilmezken iki başlı kartal bir arslanın pençesinde tasvir ediliyor.

Bosnalı Müslüman milletvekillerinin sembollerin ırkçı ve ayrılığı körükleyici olduğu itirazlarına rağmen Bosna Sırp Cumhuriyeti parlamentosu dün geç saatlerde yeni ulusal marş ve ulusal armayı kabul etti.

1992-95 savaşına son veren Dayton barış anlaşması ile daha önce çok kültürlü olan Bosna iki özerk bölgeye ayrıldı. Sırp Cumhuriyeti ile Müslüman-Hırvat Federasyonu.

2006'ya kadar her bölgenin kendisine ait ulusal arma ve marşı vardı. Ancak Anayasa mahkemesi ulusal marş ve armalarda Sırp, Hırvat ve Müslüman etnik gruplar eşit temsil edilecek şekilde değişiklik yapılabileceğini bildirdi.

Bosnalı Sırp özerk cumhuriyetinin yeni ulusal marşında "Sırp Cumhuriyeti" yerine "Cumhuriyetim" deniliyor ayrıca Sırp Cumhuriyetinin "Parlayan güneşin, saygın ve iyi insanların yaşadığı ülke" olduğu ileri sürülüyor. Marşın sözlerinde Bosna'dan hiç bahsedilmiyor.

Bosna Müslüman milletvekilleri marş sözlerinin Sırp Cumhuriyeti'ni tam bir devlet olarak tanımladığını belirterek konuyu parlamentoya getireceklerini ve yüksek mahkemelere götüreceklerini söylediler.

Sırpların yeni ulusal armalarında geleneksel Sırp sembolü olan iki başlı kartal bir arslan tarafından tutulmuş durumda. Müslüman ve Hırvat sembolleri ise armada yer almıyor. Geleneksel Müslüman sembolü küçük bir zambak şekli, Hırvat sembolü ise kırmızı-beyaz satranç tahtası şekli.

Resmi rakamlara göre, Bosnalı Sırplar Sırp Özerk Cumhuriyeti nüfusunun sadece yüzde 10'unu oluşturuyor. Savaş öncesinde bundan üç misli fazla idiler.

Müslüman-Hırvat Federasyonu henüz yeni marş ve armadayı kabul etmedi. Ancak geçici bir çözüm olarak merkezi devlet sembolleri kullanılıyor. (Reuters)

dünya bülteni



Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,749 µs