En Sıcak Konular

Türkiye İran'a da el attı

16 Temmuz 2008 16:55 tsi
Türkiye İran'a da el attı Suriye ile İsrail'İ aynı masanın etrafında buluşturan Türkiye'den tarihi adım. İran konusunda kolları sıvayan Türkiye iki günde iki önemli konuğu ağırlayacak. ABD'nin iki numaralı ismi ile İran Dışişleri Bakanı Türkiye'ye geliyor.

NTV'ye konuk olarak, gündemdeki konuları değerlendiren Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İran'ın nükleer programı ve İran'a olası saldırı ile ilgili soru üzerine, bu konudaki tartışmaların odağında İran'ın nükleer programı olduğunu belirtti ve bu program ile ilgili uluslararası toplumda bazı endişelerin bulunduğunu hatırlattı.

Babacan, Türkiye'nin bölgede önemli ve pek çok ülke tarafından gittikçe daha çok güvenilen bir ülke olduğunu ifade ederek, 5 yıllık ekonomi bakanlığı döneminde güven unsurunun ne kadar önemli olduğunu gördüğünü ve aslında diplomaside de bu unsurun temel teşkil ettiğini, güven ortamı yakalanınca pek çok şeyin kolaylaştığını bildirdi.

İran'ın nükleer programı ile ilgili sorunun da güven eksikliğinden, yani İran ile bazı ülkeler arasındaki derin bir karşılıklı güven eksikliğinden kaynaklandığını söyleyen Babacan, Türkiye'nin bağımsız olan her ülkenin barışçı amaçlarla nükleer teknolojiye sahip olmasını desteklediğini, ancak bölgesinde nükleer silah da istemediğini, aradaki bu dengenin iyi kurulmasını istediğini kaydetti.

Bakan Babacan, Türkiye'nin İran ile diyaloğu olan bir ülke olduğunu, bunu yapamayan ülkelerin bulunduğunu ifade ederek, bu çerçevede İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile son dönemde 3 kez yüz yüze görüştüğünü ve 18 Temmuz Cuma günü Mutteki'nin Ankara'da olacağını ve yine bir araya geleceklerini bildirdi.

İran'a nükleer programı ile ilgili son olarak sunulan bir paket bulunduğunu, AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile yapılan görüşmelerin çok önemli olduğunu belirten Babacan, Türkiye'nin pek çok sorunda olduğu gibi bu sorunda da diyaloğun temel çözüm aracı olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Babacan, İran'a saldırılıp saldırılmayacağı konusunda olasılık hesaplarına girmek istemediğini söyleyerek, "Ama Türkiye olarak politikamızın hep diyalog yönünde olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. ABD ziyaretim sırasında da İran'ın nükleer programı ile ilgili temel çözümün diyalog yoluyla olması gerektiğini defalarca vurguladım. Sorunlar konuşularak çözümlenmeli" dedi.

ABD Başkanı George W. Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley'in yarınki ziyaretinin hatırlatılması üzerine Babacan, Hadley ile yarın sabah bir araya geleceğini kaydetti, İran hakkında belirli bir çizgileri bulunduğunu ve bunu her ortamda ifade ettiklerini bildirdi.



Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,024 µs