‘büyük patlama’ yaşanacak | " /> ‘büyük patlama’ yaşanacak | "/>

En Sıcak Konular

Dışisleri’nde ‘büyük patlama’ yaşanacak

16 Temmuz 2008 12:57 tsi
Dışisleri’nde ‘büyük patlama’ yaşanacak Babacan tüm büyükelçileri Ankara’da toplayarak yeni yol haritasını çizdi: Türkiye küresel bir güç olma yolunda atağa geçiyor. Babacan'ın bu yoldaki planıysa şöyle:

Babacan tüm büyükelçileri Ankara’da toplayarak yeni yol haritasını çizdi: Çin ve Hindistan ile ilişkiler geliştirilecek. Latin Amerika ve Afrika’da yeni elçilikler açılacak. 2020’de küresel güç olacağız ...

DIŞİŞLERİ Bakanı Ali Babacan, Cumhuriyet tarihinde bir ilki gerçekleştirerek dünya başkentlerinde görev yapan tüm Büyükelçi ve Daimi Temsilcileri, ‘Türk dış politikası, yönelimler ve öncelikler’ konferansı için Ankara’da bir araya getirdi. Babacan, hükümetin AB’ye tam katılım politikasında bir değişiklik olmadığını belirterek, ‘Reformlar kesintisiz sürecek’ dedi. 103 büyükelçi ve daimi temsilci ile merkezdeki büyükelçilerin katıldığı konferansta Babacan, Çin ve Hindistan ile ilişkilerin ilerletileceğini, Latin Amerika ile Afrika’da açılım yapılacağını anlatarak Ortaasya’da ise ivme yaratılacağını kaydetti.

ASKERLER DE KATILDI

BİLKENT Üniversitesi’nde yapılan konferansa Ali Babacan’ın yanı sıra, Müsteşar Ertuğrul Apakan, Müsteşar Yardımcıları, AB Genel Sekreteri Oğuz Demiralp ve Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra, MEBS Başkanı Koramiral Deniz Kutluk ile Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin de katıldı.

DIŞ POLİTİKA EVRİMİ

İLK konuşmayı yapan Müsteşar Apakan konferansın, artık bölgesel değil, uluslararası bir gündeme sahip Türkiye’nin dış politikasının bir evrimi olarak ortaya çıktığını söyledi. Açılış konuşmasını yapan Babacan da, konferansın açılışında Türk dış politikasının ana konularını ve önceliklerine dikkati çekti. İşte Babacan’ın konuşmasının satır başları:

IRKÇILIKLA SAVAŞ

Türkiye BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği’ne adaydır. Seçinilmesi durumunda öncelikler şöyle: Uluslararası krizleri çıkmadan önlemek; kriz çıkması durumda ise çözümü güce başvurmadan çözmek, Aşırılık, ırkçılık ile savaş.

Türkiye AB-NATO ilişkilerine büyük önem vermektedir. Ancak bir NATO ülkesi olan Türkiye AB ülkeleri dışında kaldı. Türkiye’nin AB üyeliği, Transatlantik’in güvenliğini sağlamak için de son derece önemlidir.

2020’DE KÜRESEL GÜCÜZ

Latin Amerika’da yeni büyükelçilikler açılacak.

Afrika’da 15 yeni büyükelçilik açılacak.

Çin ve Hindistan ile ilişkiler ilerletilecek.

2020 yıllarında Türkiye küresel güç konumuna yükselecek. 2023’de Türkiye’yi, dünyadaki en büyük 10 ekonomi arasına sokmayı hedefledik.

ZEYNEP TUĞRUL ANKARA


Reformlara hızlanarak devam

 

Ankara AB üyeliği için üzerine düşenleri yaptı. Reform süreci devam edecek. Hükümetin görüşünde en ufak bir değişiklik yok. Kesintisiz sürdürülecek reform sürecinin bazı ülkelerin çekincelerini kaldıracağı ve tam üyelik sürecini açacağı şüphesiz.

AB’nin de yükümlülükleri vardır. Bunlar Türkiye’ye karşı, diğer aday ülkelerden daha farklı ve ayrımcılık yaparak muamele etmemek, AB’den gelen mesajların tutarlı ve Türkiye’yi teşvik eder nitelikte olması ve ahde vefa ilkesine saygı göstermektir.

AB üyeliğin eşit koşullarda ve zamanlıca gerçekleşmesi Türkiye’nin önceliği olmaya devam edecek.

PKK’ya karşı yapılan işbirliği ABD ile ilişkilere ‘yeni bir boyut’ kattı. PKK ile mücadelenin kararlılıkla devam edecektir.

Türkiye Ortadoğu’da ‘pro-aktif’ bir dış politika izliyor. ‘Kolaylaştırıcı’ rol üstlendi.

Türkiye, Ermenistan ile ilişkilerinde, inisiyatif alan taraf olmayı sürdürecek.

Ortaasya ülkeleriyle ilişkilere yeni bir ivme kazandırılacak.

Kıbrıs’ta sorunun BM parametreleri içinde çözümlenmesine destek sürecek.

star



Bu haber 961 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,677 µs