En Sıcak Konular

CHP, tesislerde içki yasağına karşı

15 Temmuz 2008 23:01 tsi
CHP, İstanbul'da, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı sosyal tesislerde, 1994'den beri uygulanan içki yasağının kalkmasını talep etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, belediyenin sosyal tesislerinde uygulanan içki yasağının kaldırılmasını talep etti. Sağ'ın önergesinin Başkan Kadir Topbaş'a havale edilmesinin ardından, AKP Grup Başkan Vekili Hüseyin Evliyaoğlu, gündemlerinde böyle bir konu olmadığını, vatandaştan da herhangi bir talep gelmediğini söyledi. CHP Grup Başkan Vekili Kemal Akar ise idarenin aldığı ve senelerden beri keyfi olarak uygulanan bir kararla ilgili bir talebe gerek olmadığını kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne verilen önerge ile yeniden gündeme gelen, belediyeye ait sosyal tesislerdeki içki yasağı, AKP ve CHP'lileri karşı karşıya getirdi. Meclisin CHP'li üyesi Hüseyin Sağ, yazılı bir önerge ile içki yasağını yeniden gündeme getirdi. Önergesinde belediyenin bünyesindeki tüm sosyal tesislerde içki yasağı uygulandığını kaydeden Sağ, "Bu durum haklı olarak birçok şikayete sebep olmaktadır. Bazı tur operatörleri, içki servisi olmadığı için turistleri bu tesislere getirmekte zorlandıklarını bana anlattılar. Bazı tesislerde çalışan personel arasında yaptığım araştırmada içki servisinin olmamasını anlatmakta zorluk çektiklerini belirttiler." dedi.

Sağ, belediyeye, bundan sonra sosyal tesislerde içki yasağı uygulanıp uygulanmayacağını ve yasağın resmi dayanağını sordu. Sağ'ın önergesi de diğer tüm önergelerde olduğu gibi oybirliğiyle Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a havale edildi. Topbaş'ın da bu önergeyi, incelenmek üzere Hukuk Komisyonu'na gönderdiği öğrenildi.

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Akar ise konuya ilişkin olarak şunları söyledi: "2010 kültür başkenti olma iddiasını aşmış, kültür başkenti olmuş bir kentte, şu anda sosyal tesislerde var olan içki vermeme anlayışının değişmesi gerektiğini biz defalarca ifade ettik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki tesislerde bu sınırlamanın süratle kalkması lazım. Yasak olması söz konusu değil. Yasaklar yasalarla belirlenir. Bu idari bir karar. İdari bir uygulama. O tesisi yönetenlerin tasarrufudur. Bunun değişmesi lazım. Buraya turistler geliyor insanlar geliyor. İçki içmek sarhoş olmak anlamını beraberinde getirmez. Bu uygulamanın süratle ortadan kalkması lazım. O serbestliğin getirilmesi lazım."

AKP Grup Başkanvekili Hüseyin Evliyaoğlu da gündemlerinde böyle bir konunun olmadığını belirterek, konuya ilişkin şunları kaydetti: "Bu sosyal tesisleri biz 1994 yılından sonra vatandaşlarımızın hizmetine açtık. Bu tartışma elbette ki bizi rahatsız ediyor. Çünkü biz bu tartışmanın tarafıyız. Ama bunun Türkiye'nin bir sorunu olmadığı kanaatindeyiz. Ama bir kısım vatandaşlarımızın da sorunu olabilir. Grubumuzun gündeminde böyle bir şey yok. Bu yüzden grubumuzun bu konudaki kanaatini belirtemeyeceğim. Çünkü grubumuzun gündemine böyle bir şey gelmedi. Neden gelmedi ? Hiçbir zaman vatandaştan böyle bir talep gelmedi. Biz vatandaştan aldığımız izlenime göre hareket ediyoruz. Vatandaşın samimi arzusu olarak bize intikal etmiş bir konu değildir. Biz icra yetkisine sahip değiliz. Meclisin böyle bir icra yetkisi yok. Bize bir talep gelmediği ve şu andaki yürüyüşün de, sosyal tesislerin şu anda işleyişinden vatandaşların memnun olduğunu gördüğümüz için de, söyleyeceğimiz bir şey yok. Bu gündeme gelirse, gereği neyse onu yaparız. Vatandaşlarımızı da rahatlatırız."

Sosyal tesislerde uygulanan içki yasağı, Anayasa'nın "gençliğin korunması" ile ilgili 58. maddesine dayandırılıyor. Bu madde şöyle: "Devlet, istiklâl ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müsbet ilmin ışığında, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda ve devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirleri alır. Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır."

Belediyenin 15 tesisi var

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Arnavutköy, Beykoz Korusu, Çamlıca, Beykoz, Dolmabahçe, Fethipaşa, Florya, Haliç, Gazi Parkı, Gözdağı, İstinye, Küçükçekmece, Kasımpaşa, Kartal Dragos ve Zeytinburnu'nda toplam 15 sosyal tesisi bulunuyor. Tesisler 11 bin kişilik kapasiteye sahip.

8sutun



Bu haber 811 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,313 µs